Nadal eller Federer, vem blir världsetta vid årets slut?

Spelbloggare Publicerat: 28 September 2017

Det är inte långt kvar av tennissäsongen 2017. Och det har varit en konstig säsong jämfört med de föregående. Tennisåret har präglats skador på både herr- och damsidan. Till US Open nyligen kom inte Djokovic, Murray, Nishikori, Wawrinka eller Raonic till start på herrsidan. Kan inte minnas när vi hade en liknande devalverad major senast. Det vill jag inte uppleva igen.

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en unik bonus om hela 2 000 kr!

Året har tillhört två spelare som haft något av revival, nämligen Nadal och Federer. Den senare har haft en revival med två nya Grand Slam-titlar i Australien och Wimbledon. Roger Federer har nu 19 Majortitlar. Nadal vann Franska öppna (som vanligt) och US Open. Nadal är uppe i 16 Majortitlar (tio av dem i Paris). Det är dessa två spelare, och ingen annan, som slåss om att bli världsetta vid årets slut. Just nu är det fördel Nadal som ligger knappt 2000 poäng före Federer. Noterbart är att unge Sasha Zverev är trea. Bra säsong för den unge tysken som sannolikt kommer bli världsetta någon gång i framtiden.

Shanghai och Paris är de enda två kvarvarande ATP 1000-Mastersturneringar som är kvar innan säsongens åtta bästa spelare samlas i London för ATP-slutspelet. Där kommer det sannolikt avgöras vem som blir årets bäste spelare och börjar 2018 som världsetta.

I helgen ägde Laver Cup rum för första gången någonsin i historien. Det är ingen mindre än Roger Federer som tog initiativet till att dra igång tennisens motsvarighet till golfens Ryder Cup. Ett väldigt intressant initiativ. Europa mot resten av världen blev en succé med 80 000 sålda biljetter på tre dagar i Tjeckiens huvudstad, Prag. Uppenbarligen lever tennisen. Och då saknades storheter som exempelvis Djokovic, Murray och Wawrinka som tillsammans har vunnit 18 st Grand Slam-titlar. Nästa år spelas Laver Cup i Chicago.

Björn Borg var kapten för Lag Europa och John McEnroe för den övriga världen. Och vi bjöds på topptennis i tre dagar och det var väldigt långt från den uppvisningstennis som de värsta kritikerna av eventet var oroliga för. Davis Cup är enormt utdaterad till formen och Laver Cup kändes oerhört fräscht och kul i jämförelse. Hoppas Laver Cup blir en succé i framtiden och återigen, ett underbart initiativ av Roger Federer. Och det var häftigt att se Nadal och Federer spela dubbel ihop i lördags för första gången någonsin liksom lag Europas glädjescener efter att Federer säkrade segern, för lag Europa.

Så vem blir världsetta vid årets slut, enligt mig? Rafa Nadal. Dels har han ett försprång och är i bättre fysiskt skick just nu, kontra vad Federer är.

Sladjan Osmanagic

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en unik bonus om hela 2 000 kr!

 

Missa inte senaste avsnittet av podcasten Uppsnack med Jonas & Sladjan