Så högt är oddset på att Malmö FF vinner SM-guld: Vi går igenom allt inför säsongspremiären

Simon Pålsson Publicerat: 28 March 2017

Allsvenskan närmar sig med stormsteg och Spelbloggare.se tar nu tag i att studera de olika topplagen inför säsongen. Först ut är Malmö FF, som är stora favoriter till att plocka sitt tjugonde SM-guld.

  Hämta en ny bonus inför säsongen – Här hittar ni bonusguiden!

För att ge våra läsare järnkoll inför den svenska fotbollssäsongen går vi igenom de hetaste allsvenska lagen och deras nuvarande förutsättningar. Förutom truppens sammansättning och försäsongen går vi igenom oddsen på lagens säsong.

Först ut är de regerande mästarna Malmö FF, som kliver in till den här säsongen som klara favoriter hos samtliga spelbolag. Hos bet365 genererar ett himmelsblått SM-guld inte mer än 2,10 gånger pengarna.

Så går det för Malmö FF säsongen 2017

Malmö FF är som sagt klara favoriter inför säsongen. Det är en bedömning som de flesta delar, både spelbolag och diverse experter runt om i landet. Med närmare en halv miljard på banken kan det tyckas rimligt att en sådan förväntan landar över en förening. Tänk då också på att skåningarna har fyra guld på de sju senaste säsongerna. Då är det inte alls konstigt att förväntningarna är så pass cementerade.

Det som är iögonfallande när vi studerar oddsen är spelbolagens övertygelse om att Malmö FF finns med i toppen. Att laget ska sluta på en pallplats – då i traditionell bemärkelse – betalar inte mer än 1,28 gånger pengarna som bäst. Det är anmärkningsvärt lågt, men är en tydlig indikation på att skåningarna befäst sin position som ett självklart topplag. Kom ihåg att Malmö FF så sent som 2015 slutade på plats nummer fem i tabellen dock.

Nedan följer samtliga odds som berör skåningarnas tabellplacering.

Spel Odds Bolag
Vinna SM-guld 2,60 nordicbet logo
Topp 3 1,28 unibet logo
Topp 4 1,05 unibet logo
Åka ur Allsvenskan 501,00 unibet logo
Sluta som jumbo 1001,00 unibet logo
Göra flest mål i Allsvenskan 3,75 unibet logo

Ska du spela på Malmö? Sätt in ynka 300 kr hos Mobilebet och få 900 kr att spela för!

  Hämta bonusen från Mobilebet här!

Malmö FF är ett stjärnspäckat lag och det finns många spelare som kan stå för målen. Markus Rosenberg, Jo-Inge Berget och Pawel Cibicki känns spontant som de mest målfarliga spelarna. Spelbolagen är inne på samma spår.

Vinna skytteligan Odds Bolag
Pawel Cibicki 15,00 bethard logo
Markus Rosenberg 15,00 betsafe logo
Alexander Jeremejeff 15,00 betsson logo
Jo-Inge Berget 23,00 bethard logo

Truppens sammansättning

Med tanke på att Malmö FF är landets utan tvekan rikaste fotbollsförening har skåningarna också helt andra ekonomiska förutsättningar när laget och truppen ska byggas. Trots det har Daniel Andersson, sportchef i föreningen, bara landat en värvning så här långt. Det är å andra sidan en toppvärvning, i form av Gents mittback Lasse Nielsen. Dansken har varit ordinarie i det belgiska lag som spelat i Europa League den sista säsongen.

Därtill har Malmö FF fått tillbaka Pawel Cibicki, som förra året var utlånad till Jönköping Södra. Där gjorde anfallaren – som numera spelar främst yttermittfältare i MFF – succé både spel- och poängmässigt.

Det som gör att Malmö FF, trots den skrala värvningshistoriken i vinter, är favoriter till SM-guldet är förmodligen att laget fått ha kvar i stort sett samtliga spelare. Det är bara mittfältaren Enoch Kofi Adu och mittbacken Kari Arnason (medvetet val av MFF) som har lämnat föreningen, men på innermittfältet finns det redan fullgod ersättning i form av bland andra landslagsmannen Oscar Lewicki och dansken Anders Christiansen, av många ansedd som en av allsvenskans bästa spelare.

Med andra ord har Malmö FF en trupp som till stora delar liknar den som förra året bärgade SM-guld i ganska komfortabel stil. Pawel Cibicki och Lasse Nielsen ser i nuläget ut att gå rakt in i elvan och därigenom spetsa till den ytterligare. Den potentiella elva som kan användas i premiären ser ut enligt följande.

Wiland; Tinnerholm, Nielsen, Brorsson, Safari; Wolff Eikrem, Christiansen, Lewicki, Cibicki; Berget, Rosenberg.

Magnus Pehrsson, ny tränare i föreningen, har hur som helst mycket press på sina axlar. Förra årets guldtränare Allan Kuhn fick lämna sitt uppdrag – guldet till trots – varpå förväntningarna på Magnus Pehrsson lär vara att minst ta SM-guld, men gärna också utveckla spelet i rätt riktning, slussa in några av de unga talangerna (Mattias Svanberg sticker ut här) och ta sig till antingen Europa League eller Champions League. Tunga krav på en ny tränares axlar, men för en förening med 500 miljoner på banken och den historik – inte minst på 10-talet – som MFF har är det fullt rimligt med så höga krav.

Så har försäsongen varit

På grund av att cupsäsongen förstördes redan i höst – när Malmö FF åkte ut mot Landskrona Bois – har MFF inte haft några tävlingsmatcher under 2017. Till skillnad från sina allsvenska konkurrenter, som fått spela flera tävlingsmatcher tidigt, har MFF därför inte fått testas ordentligt och det är därmed lite svårt att veta var laget ligger i sina förberedelser.

I skrivande stund har skåningarna åkt ner till Spanien för ett andra träningsläger inför säsongen. Där är förhoppningen att en tydligare startelva ska utkristalliseras, samtidigt som de spelmässiga detaljer som Magnus Pehrsson tryckt på hela tiden ska få tydligare spelrum. En sådan är presspelet, som i vissa träningsmatcher sett riktigt starkt ut. Om Malmö FF får den biten på plats kan laget ta flera spelmässiga kliv gentemot förra säsongen, då det i ärlighetens namn såg stabbigt ut lite för ofta.

I träningsmatcherna har Malmö FF hittills haft svårt att få igång anfallsspelet på allvar. Det ser lite trubbigt ut, inte minst i de avgörande momenten. Försvarsspelet ser dock solitt ut och med målvakten Johan Wiland tillbaka i spel har MFF tagit flera kliv framåt även där. Mittbacksparet Nielsen-Brorsson har ännu inte släppt in något spelrum, vilket är värt att betona.

Resultat under försäsongen

Malmö FF – FC Helsingør 0-1
Malmö FF – Östersunds FK 0-2
Malmö FF – IK Sirius 3-1
Malmö FF – SK Brann 2-1
Malmö FF – Rosenborg BK 1-1
Malmö FF – Jönköping Södra 1-0

  Hämta en ny bonus inför säsongen – Här hittar ni bonusguiden!

 

 

 

 

Oddsens motsvarighet i procent när spelet publicerades: