Så slutar Allsvenskan 2017 samt samtliga matcher under premiären

Jonas Dahlquist Publicerat: 1 April 2017

Vår expert Jonas Dahlquist är tillbaka och tippar bland annat samtliga matcher under premiäromgången samt hur sluttabellen kommer se ut.

  Rygga spelen hos Expekt – Få unik bonus på 2 000 kr!

Jag skriver den direkt, så det är överstökat.

1. Malmö FF
2. IFK Norrköping
3. Östersunds FK
4. AIK
5. BK Häcken
6. IFK Göteborg
7. IF Elfsborg
8. Djurgårdens IF
9. Örebro SK
10. Kalmar FF
11. Hammarby IF
12. Jönköping Södra IF
13. AFC Eskilstuna
—————————-
14. IK Sirius
—————————-
15. GIF Sundsvall
16. Halmstads BK

Det enda jag vet om det här tabelltipset är att jag kommer att ha fel. Dels är det matematiskt jättesvårt att chansa sig till 16 olika placeringar i följd, dels gör faktiskt lagen det ÄNNU svårare än slumpen själv. Det är inte bara att dra 16 lappar ur en hatt, det är som att dra 16 lappar ur en hatt i totalt mörker när det pågår en jordbävning.

Malmö är kanske mest lättippat av alla lag. Hur det än är hamnar de topp tre, högst troligen vinner de hela serien. AIK kommer “alltid” topp fyra, men i övrigt… de flesta lagen i Allsvenskan kan hamna från mitten och uppåt eller från mitten och nedåt. Vissa lag känns som att de kan hamna allt från tvåa till 13:e lag. Det är underbart att det är så.

“Allsvenskan 2017 har alla förutsättningar att bli det bästa Allsvenska året på länge”

Jag har skrivit det många gånger; Dagen innan en serie eller ett mästerskap börjar är den bästa dagen av alla. Då kan allt fortfarande hända, alla drömmar lever, alla har chansen, förväntningarna och förhoppningarna finns kvar överallt. Allsvenskan 2017 har alla förutsättningar att bli det bästa Allsvenska året på länge, länge.

Det är lika omöjligt att gissa en sluttabell som det är att sätta varenda slutresultat i en hel omgång. Öppningsomgången känns sprakande och spännande, så varför inte komma med en eller ett par profetior kring varje match? Vi gör så.

IFK Göteborg – Malmö FF
Matchen slutar 1-1, båda lagen spelar lite besvikna över det men Blåvitt är jättenöjda och MFF accepterar det ändå. Med all säkerhet domartjafs efter ett domslut (eller uteblivet domslut) mot antingen Markus Rosenberg eller Sebastian Eriksson.

Halmstads BK – Östersund FK
Hoppsan!! Nedflyttningstippade juniorlaget (nästan) Halmstad sprattlar till och tar ledningen mot allas gunstlingar ÖFK, som då är lite skakade av det hela. Haksabanovic ser fantastisk ut de första 45 minuterna. ÖFK reder dock ut det hela genom tre mål i andra halvlek, och guldtipsen strömmar så sakteliga in… slutresultat 1-3.

GIF Sundsvall – AFC Eskilstuna
Titta där, årets första sexpoängsmatch får en lite oväntad upplösning när AFC lyckas behålla sin tidiga 1-0-ledning matchen ut, trots en man utvisad och att Giffarna får en straff. Omar Eddhari är ett namn som fler och fler upptäcker.

AIK – BK Häcken
Rock’n’roll på hög nivå. Norling vs Stahre, Farnerud vs Thern, Friberg vs Olsson, Ishizaki och Goitom, Paulinho och Crespo Kamara. Alla dessa briljerar på sina egna sätt och matchen på Friends är en riktig fotbollsfest. AIK visar tyngd på både bra och dåligt vis, Häcken visar att de fortfarande är bättre offensivt än defensivt. 3-3!

IFK Norrköping – Hammarby IF
Knökfullt på Östgötaporten och härlig inramning där Hammarby länge är med i matchen, men IFK Norrköping gör – som både förra och förrförra säsongen – många mål på hemmaplan. Tre stycken, faktiskt. Två av blivande skyttekungen Kalle Holmberg. Hammarby mäktar bara med ett, men ser ändå OK ut spelmässigt. Niclas Eliasson står för en kanoninsats på kanten för Peking.

Kalmar FF – IF Elfsborg
Rasmus Elm och Melker Hallberg, dessutom tillsammans med Ismael. Ett av Allsvenskans bästa tremannamittfält, om Peter Swärdh vill spela så. Det får Elfsborg erfara, som trots (eller på grund av) sitt överflöd av starka offensiva spelare inte får ihop det riktigt i matchen. Elfsborg har bara vunnit en enda bortamatch mot Kalmar på de tio senaste försöken, i övrigt sex KFF-vinster och tre kryss. Kalmar vinner med 2-0.

Djurgårdens IF – IK Sirius
Ja men herreguuuuuud vad det här satt långt inne då! Djurgårdens 2-1-mål kommer i 92:a minuten efter att de spelmässigt inte alls fått ihop det. Sirius ledningsmål genom Jakob Bergman chockar hemmapubliken, men en tveksamt dömd straff ger Kim Källström chansen att få en perfekt hemkomst – och den tar han. Tuff förlust för Sirius, som är värda mer här. Extra surt att åka dit på ett självmål på stopptid.

Örebro SK – Jönköping Södra IF
Två (vanligtvis) spelmässigt trevliga lag har kanske här anledning att fortsätta ställa sig själva frågan hur de ska göra mål i år. 0-0 på Behrn Arena i en taktisk kamp mellan två skickliga tränare, och båda trots allt hyfsat nöjda med att hålla nollan.

Från och med lördag vid lunch är det bara att sätta sig och njuta. Allsvenskan i fotboll är det största och bästa skådespel vi har i Sverige. Alla som omfamnar den får mångfalt tillbaka. Nu kör vi.

  Rygga spelen hos Expekt – Få unik bonus på 2 000 kr!