Semesterfotboll – Pinsamt och nonchalant

Jonas Dahlquist Publicerat: 9 July 2017

Egentligen ska det vara tvärtom. På sommaren är gräsplanerna (de som fortfarande existerar) fina, det är behagligt att träna och spela rent temperaturmässigt, man är mitt i säsongen och har fått igång matchformen men ändå med lite vila efter speluppehållet. Man har i-n-g-e-n-t-i-n-g att klaga på.

  Öppna ditt konto hos Expekt – få en unik bonus om 2 000 kr!

Ändå innehöll den första omgången efter sommaruppehållet tydliga spår av semesterfotboll på lite för många håll. Kalmar FF:s försvarsspel? Pinsamt. IFK Norrköpings inställning i defensiven? Samma sak där. GIF Sundsvalls killer instinct? Obefintlig. Malmö FF:s nonchalans? Påtaglig (även om de vann).

Norrköping, AIK och snart MFF kan möjligen skylla på Europaspelet, men det är – i mina ögon – en urusel ursäkt. Om man inte spelar för att ta sig så långt man kan nationellt och internationellt så har man fel jobb. Varje år handlar om att nå topplaceringar (=Europaplatser), då kan man inte använda dem som en ursäkt för att man underpresterar i Allsvenskan under samma period.

Bortamatcher i Makedonien, på Färöarna, i Kosovo, whatever, är äventyr och kvitton på att man är bra. Det får inte gå ut över det Allsvenska spelet. Trötta? Ni har haft en månads spelledigt.

Alla lag har något att förbättra

Det kan ha att göra med att jag börjar bli gubbe på riktigt och därmed anammar en allt större, och klädsam, no-bullshit-grinighet, men är det några spelare/lag jag sympatiserar med så är det de som inte klagar. Som inte letar undanflykter. Som borrar ner skallen och kör. Om man förlorar beror det på en enda sak, nämligen att man var sämre på fotboll än motståndaren. Det beror inte på domaren, inte på att det var konstgräs, eller vädret, eller att man var och spelade match vid Medelhavet för tre dagar sen, osv. De som inser att de förlorade på grund av att motståndarna var bättre har identifierat problemet, de inser lösningen (att träna och förbättra sig) och har därmed en större chans att faktiskt förbättra sig.

Alla lag i Allsvenskan har saker att förbättra. Vissa mer än andra, naturligtvis, men det finns ingen spelare, ingen tränare eller något lag som presterar på den absoluta toppen av sin förmåga. Det finns det nämligen aldrig.

De som utgår från det har iallafall hittat en väg framåt. Det är de som kan gå framåt.

Jonas trippel inför helgen:

Sirius-Eskilstuna 1:a till 1,45
Östersund-J Södra 1:a till 1,4
Djurgården-Sundsvall 1:a till 1,3

Odds för trippel: 2,64

  Rygga Jonas trippel hos Expekt – få en unik bonus om 2 000 kr!

Jonas Dahlquist

 

Missa inte senaste avsnittet av podcasten Uppsnack med Jonas & Sladjan