Sexpoängsmatcher

Jonas Dahlquist Publicerat: 28 May 2017

Vissa irriterar sig på uttrycket “sexpoängsmatcher” eftersom det bara kan delas ut tre poäng i en match, oavsett var de två lagen ligger rent tabellmässigt. Man kan inte heller “tappa tre poäng” eftersom man aldrig har haft de tre poängen, men sånt där är mest trams. Det är som när förnumstiga typer ska meddela att det enbart är segeltävlingar som kan “gå av stapeln”, vilket händer ganska ofta. Man får trots allt använda metaforer och omskrivningar.

  Expekt ger våra läsare en unik bonus värd 2 000 kr via denna länk!

Nåväl, när Allsvenskan börjar närma sig sommaruppehållet så hopar sig plötsligt sexpoängsmatcherna. I den elfte omgången kan t.ex Elfsborg rycka iväg från Blåvitt så att de blåvita inte ens är ikapp teoretiskt om de vinner sin hängmatch mot AIK i augusti. Å andra sidan kan IFK Göteborg vara förbi Elfsborg med två poäng och dessutom ha en match mindre spelad. Det är ganska så stor skillnad på hur saker och ting ser ut beroende på var de tre poängen hamnar.

Samma sak i toppmötet AIK-Malmö, förstås. Vinst för AIK så är de en poäng bakom MFF och har dessutom en match mindre spelad. Med tanke på att MFF redan hade vunnit serien för tre veckor sen och att AIK var ett krislag vid samma tidpunkt så är det relativt spännande att det blivit så här. Om MFF inte vinner mot AIK har förresten IFK Norrköping en ganska stor chans att ta över serieledningen, de möter Halmstad hemma på lördag.

En rätt betydande skillnad

Förutom jättemötet på Friends Arena spelas det en annan viktig historia på Bravida Arena på måndag. Är det Häcken eller Östersund som hänger med på tåget med de mer etablerade topplagen? En förlust är kanske inte katastrof, men en seger är synnerligen välbehövlig för att hänga med i den främsta klungan (OBS! Metafor här också!) till sommaruppehållet. Östersund kan, i bästa fall, vara tre poäng från serieledning på måndag kväll. I värsta fall kan de ligga nio poäng från förstaplatsen. En rätt betydande skillnad.

Att Kalmar FF mot GIF Sundsvall är en sexpoängsmatch behöver jag knappt förklara vidare, va? Kalmar kan, sin bedrövligt usla start till trots, vara bara en poäng bakom just Sundsvall. De kan tillfälligt rycka ifrån såväl Halmstad som AFC. De kan även sjunka ännu längre ner i dyn om det vill sig illa? För Sundsvall är det ännu en match som pekar ut riktningen åt dem, antingen är de ett bottenlag eller så är de ett mittenlag.

Tre poäng är förstås alltjämt det mesta du själv kan plocka i en match, men en serie innehåller inte bara ens egna matcher och förutsättningar. Det kan svänga på plus/minus sex poäng i en omgång, i relation till de andra.

Det brukar heta att derbyn och andra rivalmöten är värda “mer än tre poäng”. Det är självklart att det är så. Alla matcher är ju sexpoängsmatcher.

Mina speltips:

AIK-MFF, en etta (1-0)
Häcken-ÖFK, en tvåa (1-3)
Kalmar-Giffarna, ett kryss (1-1)

  Rygga Jonas trippel till 30,5 gånger pengarna hos Expekt och få 2 000 kr bonus!

Jonas Dahlquist

 

Missa inte senaste avsnittet av podcasten Uppsnack med Jonas & Sladjan