Sladjan: Krönika inför Australian Open

Sladjan Osmanagic Publicerat: 15 January 2017

Vår expert Sladjan Osmanagic kommer under hårdbevaka Australian Open och återkomma tätt med nya krönikor, tankar och tips på hur de kommande matcherna kommer sluta. Först ut är en krönika inför turneringen med fokus på lottningen.

Natten till måndag, europeisk tid, börjar årets första Grand Slam i tennis. Australian Open. Tycker det är underbart att det kommer en Grand Slam så tidigt på säsongen. 2016 slutade lite oväntat för tennisen. Vem kunde tro, i somras, att både Serena Williams och Novak Djokovic skulle bli av med sina placeringar som världsettor?

Serenas dominans på damsidan har varit enorm de senaste åren och samma gäller Djokovic på herrsidan. När han vann sin första titel på Roland Garros i juni hade han lyckats åstadkomma något som ingen herrspelare lyckats med sedan 1969 (Rod Laver); att vinna de fyra olika Grand Slamsen på raken. Det har Serena lyckats med tidigare i damklassen. Hur motiverade är Serena och Novak 2017? Börjar de bli mätta? Många frågor kommer få svar under året.

“Båda imponerade stort på mig”

Numera är Kerber och Murray världsettor. Båda två imponerade stort på mig under 2016 och det skall bli oerhört intressant att följa dem båda under 2017. I Australian Open är de båda toppseedade framför Williams och Djokovic. Tennisens störste genom tiderna, Roger Federer, gör efterlängtad comeback efter skadeuppehåll på sex månader. Och ovanligt nog är inte Roger seedad i år. Han valde att spela uppvisningsturneringen Hoppman Cup istället för att försvara sin finalplats i Brisbane från förra året (torsk mot Raonic i finalen).

Så vi vet inte var vi har Federer formmässigt. Men han behövs när det är dags för de stora turneringarna. Han inleder mot en kvalspelare i första rundan, eventuellt Nishikori i åttondel och världsettan Murray i en potentiell kvartsfinal. Om Federer tar sig till fjärde rundan, det vill säga åttondelsfinal är det bra av honom.

Murray har förlorat hela fem finaler i Australian Open, senast förra året mot Djokovic. Skotten har inför årets säsong varit tydlig med att hans målsättning är att vinna fler slams. Allt annat än en final mellan Murray och Djokovic i herrklassen får ses som en mindre skräll. Både världsettan och tvåan laddade upp i ATP-turneringen i Doha. De möttes i finalen som Djokovic vann med 2-1 i set efter knappt tre timmars spel. Som alltid när dessa möts var det en oerhört fysisk match. Djokovic gav intryck av att vara fokuserad igen efter sin svajiga andra del av 2016. Han vill vinna tennismatcher igen och kommer ge allt för att bli nummer ett under årets gång.

Djokovic har en tuff match i första rundan där spanjoren Verdasco väntar. Verdasco har slagit Djokovic vid åtskilliga tillfällen (senast 2009) och brände senast hela fem matchbollar när de möttes i semifinalen i Doha. Viktigt att Djokovic är fokuserad från början, är han det blir han livsfarlig i Australian Open. Han har ju vunnit turneringen hela sex gånger och totalt har han 12 GS-titlar.

De två möts i finalen

Nadal är också tillbaka efter att slutat föregående säsong i förtid. Det blev stryk mot Raonic i Brisbane och Rafa har haft svårt att slå topp 10-spelarna de senaste säsongerna. Då är det svårt att vinna de stora turneringarna. Raonic och Nishikori ser jag som outsiders. Båda har lyckats ta sig till final i en GS, men ingen titel. Naturligtvis är Wawrinka alltid ett hot när grundslagen sitter och det stämmer mentalt för honom. Han har vunnit Australian Open vid ett tillfälle. Av de unga spelarna är Alexander Zverev och hemmahoppet, Nick Kyrgios, mest intressanta. Zverev har psyket och slog bland andra Federer i Hopman Cup. Eventuellt möts Nadal och Zverev i tredje rundan.

Kan bli en mycket intressant match som Zverev har stor chans at vinna. Kyrgios har lite skadeproblem men har potential att gå långt. Nådde kvarten förra året. Den största outsidern på herrsidan är i mina ögon bulgaren Grigor Dimitrov. Han vann turneringen i Brisbane, slog både Raonic och Nishikori på vägen och är fysiskt sett starkare än någonsin. Sannolikt väntar en match i fjärde rundan mellan Dimitrov och Djokovic. Vinner bulgaren den kan han gå till final, men jag tror Djokovic blir för svår för honom. Jag tippar att Novak Djokovic vinner herrklassen till slut och han slår Andy Murray i final. Om detta scenario inträffar behåller Murray förstaplatsen på rankingen.

Kerber är etta på damsidan men allt handlar om Serena Williams status inför turneringen. Andra delen av förra säsongen blev förstörd av skador. Serena vill komma ikapp Margaret Court och hennes 24 Grand Slam-titlar. Inte alls omöjligt att hon lyckas med det under säsongen. Varken Serena eller Angelique Kerber har imponerat under säsongsinledningen, men båda är ändå storfavoriter till att nå finalen.

De är snäppet stabilare och stadigare än vad exempelvis Muguruza, Radwanska och Pliskova är. Vill gärna höja ett varningens finger för Pliskova som alltid är bäst på hardcourt. Kanadensiskan Bouchard har börjar hitta tillbaka till sitt spel hon hade 2015, men är fortfarande fler ojämn för att gå riktigt långt. Mitt tips är att Kerber och Williams spelar final och den vinner Serena.

Sladjan Osmanagic