Sladjan Osmanagic: Australian Open – Dag 11

Spelbloggare Publicerat: 24 January 2017

Vår expert Sladjan Osmanagic hårdbevakar Australian Open och kommer återkomma tätt med nya krönikor, tankar och tips på hur de kommande matcherna kommer sluta. Påsen ska snart knytas ihop och Sladjan ventilerar sina tankar…

Systrarna Williams är en match ifrån att ännu en gång mötas i en Grand Slam-final. Det har hänt vid åtta tillfällen förut. Båda är i semifinal i Australian Open. Serena möter oseedade skrällen Mirjana Lucic-Baroni och Venus spelar mot Coco Vandeweghe. Senast systrarna Williams möttes i en Grand Sam-final var i Wimbledon 2009. Serena har dominerat i deras finaler. I natt slog Serena ut brittiskan Johanna Konta bekvämt i två raka set. Williams såg stark och fokuserad ut och har vittring på sin 23:e Grand Slam-titel.

Hennes motståndare har en tuff bakgrund. Lucic-Baroni blev som barn och tonåring misshandlad av sin far och tränare. När hon var 18 år flydde hon från sitt hemland, Kroatien, till USA med sin mor och bror för att börja om. Hon har spelat på touren sedan slutet på 90-talet och haft det väldigt tufft med spel och resultat stundtals. Kul för en 35-åring att kunna presentera sitt livs bästa tennis när det gäller som mest. Lucic-Baroni stod för en kanonmatch i natt när hon besegrade favorittippade Pliskova med 2-1 i set.

Av de fyra semifinalisterna på damsidan är tre av dem födda tidigt 80-tal, Serena, Venus och Lucic-Baroni är samtliga runt 35 år. Coco Vandeweghe är 25 år. Ovanligt med så rutinerade spelare så långt in i turneringen på damsidan. På herrsidan är Roger Federer, jämngammal med Serena, klar för semifinal också. Det ser jag som ytterligare bevis på att dagens toppspelare inom tennisen har betydligt längre karriärer än deras föregångare.

Grigor Dimitrov har jag varnat för under turneringen gång här i bloggen. I natt slog han enkelt ut David Goffin i tre raka set och är klar för sitt livs andra semifinal i en Grand Slam. Senast var i Wimbledon för några år sedan. Dimitrov har nu vunnit tio raka matcher, vann turneringen i Brisbane som spelades inför Australian Open. I semin väntar “Rafa” Nadal som besegrade Raonic i tre raka set (6-4, 7-6, 6-4).

Federer vs Wawrinka
Ett hett schweiziskt derby i den första av de två herrsemifinalerna. Utåt sett har det alltid varit väldigt vänskapligt mellan dessa två spelare. Frågan är om det varit så bakom kulisserna de senaste åren? Vi vet att Mirka Federer kallat Wawrinka saker som ”Cry-baby”, under match när “Stan the man” spelat mot Roger, bland annat i ATP-slutspelet 2014. När det kommer till inbördes möten dominerar Federer totalt. Han leder med 18-3 och Wawrinka har aldrig slagit Federer utomhus på hardcourt. Federer har briljerat med sitt spel och höga tempo. Kan Wawrinka stoppa honom? Ja, om “Stan the man” har sin bästa dag. Mitt tips är att Roger Federer går till final.

S Williams vs Lucic-Baroni
Om Lucic-Baroni, rankad 79:a i världen, slår ut Serena är det turneringen största skräll. Ja, större än den att Istomin slog ut Djokovic i andra rundan. Lucic- Baroni är ett år yngre än Serena och de har spelat på touren ungefär lika länge. Deras karriärer har det varit stor skillnad på. Lite som natt och dag. Serena Williams har 22 Grand slam-titlar. Lucic-Baroni har aldrig spelat final i en GS. Serena Williams är storfavorit i den här matchen och det är lite av ett understatement. Serenas egna nerver och press på sig själv är hennes största motståndare i en här matchen. De har mötts två gånger tidigare och Serena vann båda matcherna som spelades 1998! Mitt tips är att Serena går till final.

V Williams vs Vandeweghe
Den här semin är på förhand helt öppen. Spelarna har liknande styrkor och i viss mån svagheter. Vandeweghe har en av damtouren bästa servar och hon hämtar mycket av sin trygghet på banan därifrån. I övrigt är hon en aggressiv spelare. Venus har liknande vapen men rör sig bättre över banan och läser spelet bättre än Coco. De har spelat mot varandra vid ett tillfälle. Venus vann på grus i Rom förra året i raka set.. Det var länge sedan Venus var så här lång framme i en GS och Coco har aldrig varit det. Kommer nerverna spela in? Mitt tips här blir att Coco slår ut Venus.

Sladjan Osmanagic