Sladjan Osmanagic: Australian Open – Dag 13

Vår expert Sladjan Osmanagic hårdbevakar Australian Open och kommer återkomma tätt med nya krönikor, tankar och tips på hur de kommande matcherna kommer sluta. Damfinal står på schemat – och det är inte vilken som helst…

Det blir en final mellan Roger Federer och Rafael Nadal i Australian Open. Oväntat, men kul och bra för tennisen. När Murray och Djokovic vek ner sig ovanligt tidigt, stod Federer och Nadal pall för trycket. De har inte spelat mot varandra i en Grand Slam-final sedan 2011. På söndag förmiddag möts de igen i en av de stora finalerna knappt sex år senare.

Nadal slog Dimitrov i en välspelad och dramatisk femsetare. Sista setet höll mycket hög kvalité och även om Dimitrov förlorade har han under de första veckorna på säsongen visat att han har tagit klivet upp bland de absolut bästa i världen. Han är här för att stanna den här gången.

Jag är mycket imponerad av Nadal. Han har varit utdömd av många och länge, men en fighter som “Rafa” skall man, bevisligen, aldrig räkna ut. Underbart att se hans vinnarblick igen. I morgondagens krönika kommer det handla mycket mer om finalen mellan Rafa och Roger.

För ett par månader sedan var Federer hedersgäst när “Rafa” invigde sin nya tennisakademi på Mallorca – båda var skadade vid tillfället – och enligt egen utsago frågade Roger Rafa om de skulle spela en uppvisningsmatch under 2017 så att de äntligen fick mötas igen. Nu spelar de Grand Slam-final på söndag. Wow. Frågan är om Federer står med 18 GS-titlar efter matchen eller om “Rafa” står på 15?

Serena vs Venus
Systrarna Williams gör upp om titeln i Australian Open och tillsammans har de 29 Grand Slam titlar i singel. Serena 22 och Venus 7. De har spelat mot varandra åtta gånger tidigare i Grand Slam-finaler och Serena har vunnit sex av dessa finaler. Att Serena tagit sig till final är väntat, att Venus däremot lyckades med det är betydligt mer oväntat. Det är första gången sedan 2009 de möts i en Grand Slam-final.

Serena drivs av att bli historisk, det är inget hon hycklar med. Just nu har hon lika många titlar som Steffi Graf (22) och det är två kvar till rekordinnehavaren Margaret Court på 24 stycken. Fick frågan på Twitter om jag trodde att Serena skulle låta Venus få den här titeln. Det tror jag absolut inte med ovanstående förklaring. Serena är en elitidrottskvinna som bara vill åt titlar, hon vill vinna titlarna, inte ge bort dem.

Vissa finaler mellan systrarna Williams har varit ganska tråkiga och man har nästan undrat om de varit bestämt på förhand vem som skall vinna, även om det säkerligen inte varit så. Serena har dominerat Venus i Grand Slam sammanhang, totalt sett är det 16-11 till Serena i inbördes möten. Venus har inte vunnit mot henne sedan sommaren 2014.

Jag ser Serena som storfavorit här. Dock är det aningen komplext eftersom hon har två motståndare, inte bara Venus. Utan också hennes egna nerver. Kommer Venus kunna exploatera det och kommer Serena kunna hålla sina nerver i schack? Det återstår att se. Mitt tips är att Serena vinner i tre set.

 

Sladjan Osmanagic