Sladjan Osmanagic: Australian Open – dag 5

Spelbloggare Publicerat: 19 January 2017

Vår expert Sladjan Osmanagic hårdbevakar Australian Open och kommer återkomma tätt med nya krönikor, tankar och tips på hur de kommande matcherna kommer sluta. Nu är vi framme vid dag nummer fem…

Det blev ett mindre jordskalv i Melbourne under natten, svensk tid. 117 rankade uzbeken Dennis Istomin slog ut Novak Djokovic i en femsetare som tog knappt fem timmar att spela. Istomin gjorde sitt livs match och lyckades vända på ett 1-2 underläge i set. Starkt av Istomin som fick ett wildcard in i turneringen. Djokovic var under normal nivå och det kommer börja spekuleras allt mer hur han har det med motivationen och hungern. Den dagen hungern försvinner för en toppatlet i individuell idrott kan slutet skönjas.

Hur Djokovic mår vet bara han själv. Vad han har för planer för sin tennis framöver vet bara han själv. Personligen tror jag han är proppmätt och det är så han agerat efter vinsten i Franska öppna i juni. Nu tappar han knappt 2000 rankingpoäng och han har många poäng att försvara under våren då han nästan vann allt motsvarande period förra året. Murray kommer vara ohotad världsetta ett bra tag framöver.

På damsidan åkte Radwanska ut mot Lucic-Baroni, vilket får anses som en skräll. Serena Williams slog ut Safarova i raka set. Konta, Wosniacki, Cibulkova och Pliskova är också vidare till tredje rundan. Bland herrarna gick Raonic, Dimitrov, Thiem, Nadal och Monfils vidare.

Nattens matcher bådar riktigt gott. På pappret har vi några riktiga höjdarmatcher för att vara tredjerunda i en Grand Slam. Vad sägs om Berdych mot Federer? Det är matchen jag ser mest fram emot. Kommer bli det första riktiga testet för Roger sedan comebacken. Murray tar sig an Querrey, som slog ut Djokovic i Wimbledon i somras. Bland damerna ser jag fram emot fajten mellan Sevastova och Muguruza samt Bouchard och Vandeweghe som har potential att bli underhållande och dramatiska.

Federer vs Berdych
Vilken kanonmatch det här är och i tredje rundan dessutom. Det beror naturligtvis på Rogers långa skadeuppehåll och att han inte var seedad bland de sexton första i turneringen. Berdych har ny tränare för året i Goran Ivanisevic. Skall bli intressant att följa det samarbetet. För Berdych del handlar det om att bli jämnare, hitta kontinuitet och även höja sin högsta nivå för att kunna vinna mot de allra bästa spelarna. Federer slog unge amerikanen Rubin i tre raka, men jämna set senast. Om Berdych skall vinna måste han exploatera Federer ringrostighet. Fick också intrycket att Federer är mindre rörlig nu än vad han var tidigare. Vilket är helt normalt i sig med tanke på omständigheterna. Svårtippad match som jag tror går till fem set.

Murray vs Querrey
Känslan är att Murray mår ganska bra nu när Djokovic åkte ut redan i andra rundan. Då utgår jag från Murray som tennisspelare och inte privatperson. Novak och Andy har känt varandra sedan de var tolv år gamla och kul att båda lyckats med konsten att bli världsetta i tennis. Murray är oerhört svårslagen för närvarande och hans fysisk form är just nu på en egen nivå på touren. Senast blev det en enkel 3-0 seger mot unge ryssen Rublev. Nu väntar Sam Querrey och på förhand är det svårt att se hur Murray skulle kunna förlora här. Tror på en ny vinst i raka set för Murray. Vägen ligger öppen för hans första titel i Melbourne och Australian Open.

Tsonga vs Sock
Det här kan bli en riktig höjdarmatch mellan två av tourens mer underhållande spelare. Sock har en forehand som många bävar för, när den fungerar som den skall är den nästintill ett dödligt vapen. Sock har imponerat och sett stabil ut i de två första rundorna i turneringen. Amerikanen har aldrig varit rankad så högt som han är nu (23). Han har mött Tsonga två gånger förut och förlorat vid båda tillfällen. Senast vann Tsonga i fyra set i fjärde rundan av US Open (2016). Tsonga har enorm potential vet vi sedan tidigare och spelade Grand Slam final redan 2008 i just Melbourne där det blev förlust mot Djokovic. I natt blir det inte förlust för Tsonga, tror han återigen besegrar Sock.

Bouchard vs Vandeweghe
Eugenie Bouchard börjar hitta tillbaka till sig själv tennisbanan i allt större utsträckning. Hon har sett stabil ut i de två första rundorna och jag kommer inte bli förvånad om hon till slut gör ett lika bra år som hon gjorde 2015. Nu möter hon skickliga men ojämna amerikanskan Coco Vandeweghe. Coco har ett stort spel i sig, vilket vi fått se prov på i de två första rundorna. Bouchard leder med 1-0 i inbördes möten och i mina ögon är hon favorit att vinna den här matchen.

Sevastova vs Muguruza
Garbine Muguruza har sett säker och fokuserad ut i de två första rundorna av Australian Open. Hon drog på sig en lättare skada i turneringen i Brisbane inför årets första Grand Slam och passade på att vila sig i form i samband med det och rör sig smidigt över banan. Sevastova och Muguruza har mötts två gånger tidigare och båda mötena ägde rum förra säsongen. De vann en match vardera i raka set i US Open och WTA-turneringen i Tokyo. Här tror jag på spanjorskan i raka set.

Duan vs Williams
Venus har haft en bekväm resa så här långt i turneringen. Veteranen med sju Grand Slam-titlar spelar aningen utanför rampljuset och marscherar på. Tycker det var några år sedan Venus såg så pass stabil ut som hon gör nu. Det är en fröjd att se henne spela tennis när hon är i form, vilket hon är nu. Nu väntar Duan från Kina, som är rankad runt 90-strecket i världen. Hon är 26 år och haft en karriär i skymundan och starkt av henne att lyckas ta sig till tredje rundan i en major. Det här är första mötet spelarna emellan och den tidigare världsettan får ses som en väldigt stor favorit.

 

Sladjan Osmanagic