Sladjan Osmanagic: Australian Open – dag 7

Vår expert Sladjan Osmanagic hårdbevakar Australian Open och kommer återkomma tätt med nya krönikor, tankar och tips på hur de kommande matcherna kommer sluta. Dag nummer sju är här – och Sladjan summerar vad som hänt samt ska hända.

I gårdagens krönika förutspådde jag och stack ut hakan samtidigt, när jag trodde att det unga tyska stjärnskottet, Alexander Zverev, skulle besegra Rafa Nadal. Zverev ledde med 2-1 i set, men Nadal visade att gammal är äldst. Även om Nadal tappat i slagstyrka senaste säsongerna så finns hans patenterade djävlar anamma kvar. Han ger sig aldrig och det är något jag verkligen respekterar och beundrar hos den gode Nadal. För mig är det en riktig atlet som bara är fokuserad på att vinna.

Zverev visade ännu en gång att han alla de verktyg som krävs för att nå toppen. Mentalt är han redan stark och erfaren för sin i sammanhanget ringa ålder. Han kommer från en tennisfamilj. Han far var duktig och hans äldre bror, Mischa, har kämpat länge i den mindre glamorösa delen av tennisturneringen och börjar skönja frukterna av det. Alex talang är något helt annat och större än sin brors. Står fast vid att han är världsetta inom tre år, Alexander Zverev.

På herrsidan tog sig Thiem vidare after att ha slagit fransmannen Paire med 3-1 i set. Goffin gav inte Karlovic en chans, det blev 3-0 till belgaren. Bautista Agut slog landsmannen Ferrer och Istomin är vidare efter segern mot Djokovic. Starkt av Uzbeken att följa upp vinsten mot Novak med att slå Carreno Busta i en femsetare.

Bland damerna gjorde Serena Williams processen kort med Nicole Gibbs och vann i raka set. Makarova stod för en småskräll när Cibulkova besegrades. Strycova vann som väntat mot Garcia och Lucic-Baroni slog ut Sakkari. Noterbart är att kvalspelaren Jennifer Brady lyckades besegra Vesnina och är nu klar för fjärde rundan och 8-delsfinal. Kul.

Federer vs Nishikori
Det här är omgångens höjdare utan någon större tvekan. Ett supertest för Roger Federer, som jag är enormt imponerad av. Matchen senast mot Berdych var ett konststycke i sig. Roger satte fart i ett högt tempo och körde över Berdych, som inte alls såg bekväm ut.

Key Nishikori är en helt annan historia. Han har en defensiv som får anses vara den bästa på touren efter Murray och en normal Djokovic. Han är betydligt rörligare på banan och har framförallt säkrare och bättre grundslag än var Berdych har.

Så det här blir en rejäl utmaning för Federer och matchen har stor potential att bli spännande, underhållande och välspelad då två helt olika tennisstilar möts. Blir det en lång match tror jag på Nishikori som vinnare. Jag tror Federer startar i ett supertempo, men Nishikori nöter ner honom till slut och vinner matchen. Federer leder inbördesmöten med 4-2, men senast de möttes utomhus på hardcourt vann Nishikori.

Tsonga vs Evans
Dan Evans är rubrikernas man så här långt i turneringen. I alla fall när det handlar om positiva rubriker. De negativa rubrikerna har mestadels hamnat på Kyrgios och Djokovic konto. Evans är i fjärde rundan efter att bland annat ha slagit ut Cilic och Tomic. För något år sedan drygt var han rankad runt 770, nu är han kring 50-strecket. Mamma Mia vilken resa han har gjort och slutdestinationen är fortfarande okänd.

Mot Tsonga kommer Evans återigen ha en bra chans att skrälla. Mycket handlar om Evans själv. Har han ställt om mentalt? Är han hungrig och sugen på mer? Spelet har han för att besegra 12:e seedade Tsonga som har all press på sig. Tror på skräll återigen. Evans vinner.

Kerber vs Vandeweghe
En svår match för världsettan och regerande mästaren Kerber när hon möter amerikanskan Coco Vandeweghe. Amerikanskan slog ut Bouchard senast i en tuff tresetare och är full av självförtroende. Coco har slagen och när de sitter är hon ett hot mot de flesta på touren. Kerber har gjort vad som krävts av henne så här långt in i turneringen. Nu kommer hon behöva höja sig ett snäpp och jag är fullständigt övertygad om att Kerber har ett par växlar till att lägga in när vi glider in i turneringens andra vecka. Kerber vinner i tre set.

Barthel vs V Williams
Venus har gått från klarhet till klarhet under de första rundorna. Spelet och hon själv har sett både stadigare och stabilare ut för varje omgång som gott. Hennes oprovocerade misstag minskar också i en imponerande takt för varje runda. Hennes självförtroende har byggts på under turneringen vilket märkts på ett påtagligt sätt. Venus fyller 37 år under 2017 och är favorit när hon möter fransyskan Mona Barthel. Här tror jag återigen på seger för Venus.

 

Sladjan Osmanagic