sladjan-osmanagic

Sladjan Osmanagic: Ovisst i Franska öppna

På söndag inleds Franska öppna mästerskapen i tennis på Roland Garros i Paris. Nu när årets andra Grand slam-turnering närmar sig med stormsteg kan vi konstatera att det har varit en, minst sagt, fascinerande säsong.

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en unik bonus om hela 2 000 kr!

Var skall vi börja? Jo, Serena Williams vann årets första Grand Slam gravid. Efter Australian Open lät Serena meddela att hon är gravid och inte spelar resten av säsongen. Önskar henne all lycka i samband med den kommande förlossningen och ser fram emot att se Serena på banan igen 2018.

Roger Federer gjorde något som inte skall vara möjligt inom herrtennisen när han vann AO i januari. Hans 18:e Grand Slam titel, den föregående tog han 2012. Otroligt imponerande och kul. Han besegrade Rafael Nadal i finalen, som efter det haft en lysande vår med tre titlar på grus (Monte Carlo, Barcelona och Madrid).

Under säsongen har vi haft enormt stora formproblem hos ett par av de absoluta toppspelarna. På damsidan har Angelique Kerber återtagit förstaplatsen på rankingen från Serena, men tyskans form har varit katastrofal dålig under våren. Det går knappt att känna igen spelaren som förra året plockade bort Serena från damtronen. På herrsidan har världsettan Andy Murray också haft stora problem med formen, skador och spelet. Tidiga respass nyligen i både Madrid och Rom är oroväckande. Det som oroar mest är att Andy rör sig betydligt sämre på banan än vad vi är vana vid. Något som motståndarna självklart exploaterar.

Novak Djokovic har haft ett märkligt år sedan han vann sin först titel på Roland Garros för ett år sedan. Han har vunnit två turneringar sedan dess (Montreal och Doha). Becker har fått sparken, liksom Vajda och ett par till i hans team efter respasset i Monte Carlo. Efter finalförlusten mot Alexander Zverev i Rom bekräftade Djokovic att Andre Agassi blir hans nye tränare. Det skall bi spännande att se var detta samarbete tar vägen. Madrid och Rom har varit ett kliv i rätt riktning för Djokovic, men i finalen i Rom såg han väldigt spänd ut. Jag tror inte Djokovic har självförtroendet just nu för att kunna försvara titeln från i fjol.

Federer avstår franska öppna frivilligt och satsar fullt ut på Wimbledon och US Open i höst. Maria Sharapova som kommit tillbaka efter sin dopingavstängning, fick inget Wild Card till kvalet i Franska öppna, så henne kommer vi inte heller få se på Roland Garros. Petra Kvitova kommer inte heller spela Roland Garros efter sin frånvaro, sannolikt comeback lagom till Wimbledon.

Lottningen äger rum fredagen den 26 maj och det skall bli intressant att se vilka spelare som hamnar på vilken halva. Tar mig friheten att lista mina tre huvudfavoriter samt en outsider i respektive klass.

Damklassen

Ovanligt öppet med en frånvarande Serena och en Kerber som är helt ur slag sedan en tid tillbaka. Ett gyllene tillfälle för många andra spelare att gå långt i turneringen. Det har varit en utmaning att ta fram tre huvudfavoriter i den ovanligt ovissa damklassen. Min tredjehandsfavorit är Garbine Muguruza. Spanjorskan är regerande mästarinna som haft det lite struligt under säsongen. Dock var turneringen i Rom förra veckan ett fall framåt för Muguruza som tog sig till semifinal. Det är på Roland Garros hon brukar ta fram sitt bästa spel. Jag blir inte förvånad om så blir fallet igen.

Elina Svitolina har haft en fantastisk säsong med flera vunna titlar och rekordhög placering på WTA-rankingen. Senast vann hon i Rom. Svitolina är min andrahandsfavorit. Simona Halep som återigen hittat formen, är min förstahandsfavorit. Grus passar henne förträffligt bra. Halep gör få misstag och säker i sitt spel, jag tror hon vinner damklassen. Min outsider blir hemmaspelaren Kristina Mladenovic som haft en bra vår med en finalplats i Madrid bland annat.

Herrklassen

Kungen av grus siktar på sin tionde titel på Roland Garros. Under vintern och våren har Rafa spelat fantastiskt bra medan Murray och Djokovic famlat efter formen. Rafael Nadal har tagit tre tunga grustitlar under våren och ses av mig som den stora favoriten i herrklassen. Noterbart är att förutom Nadal, är det bara Wawrinka och Djokovic, som lyckats vinna Franska öppna i startfältet.

Min andrahandsfavorit är unge tysken Alexander Zverev. En blivande världsetta inom högst två år, påstår jag. Han har kommit in på topp tio-listan och vann i Rom där han enkelt besegrade Djokovic, i raka set. Zverev ger intryck av att vara stark mentalt. Årets upplaga av Franska öppna kan bli hans definitiva genombrott. Dominic Thiem är min tredjehandsfavorit. Han har haft en väldigt bra vår på gruset och lyckades besegra Nadal i Rom. Vem är min outsider? Jo, det är Novak Djokovic. Med Agassi ombord plus spelet han stundtals visade upp i Rom gör att jag inte vågar räkna bort honom från slutstriden. Dock måste han skaffa lite självförtroende under första veckan så han tror på sig själv i större utsträckning.

Vinnare i damklassen blir Halep, vinnare i herrklasen blir Nadal.