sladjan-osmanagic

Sladjan Osmanagic: U21-EM, ett mästerskap med hjärta

På fredag drar U21-EM igång i Polen. Äntligen. U21-EM har en speciell dragningskraft hos mig. Det är nästan som seniorfotboll ur ett taktiskt och tekniskt perspektiv. Emellanåt kan det dock komma individuella och kollektiva misstag som sällan ses på seniornivå. Dyrbara misstag som kan förändra matcher, och jag älskar att det är betydligt mer oförutsägbart än seniorfotboll. Det är mer hjärta och glöd hos spelarna än i ett seniormästerskap.

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en unik bonus om hela 2 000 kr!

Sommaren i Tjeckien 2015 var magisk för oss svenskar. Vi blev Europamästare efter att ha slagit Portugal i finalen. Spelare som Guidetti, Hiljemark, Tibbling, Carlgren och Lindelöf-Nilsson tog Sverige med storm och guldhjältarna fick välförtjänta hyllningar när de återvände till Sverige, Stockholm och Kungsträdgården. När det hela var över infann sig en känsla av osäkerhet. Var vi Europamästare på riktigt eller var det en dröm? Vi var europamästare på riktigt, vilken underbar känsla det är att minnas tillbaka på fotbollssommaren 2015. Man får nästan gåshud vid blotta tanken.

Vilka förutsättningar har Sverige denna gång att gå hela vägen? Är det ens möjligt? Att upprepa bragden som ägde rum för två år sedan, blir naturligtvis väldigt svårt för Sverige. Att ta sig vidare från gruppspelet till semifinal skulle i mina ögon vara en strålande prestation och en fullständigt godkänd sådan.

Som bekant har Sverige hamnat i en tuff grupp tillsammans med England, värdnationen Polen och Slovakien. Totalt sett medverkar tolv lag fördelat på tre grupper. De tre gruppettorna är direktkvalificerade för semifinal och de får sällskap av den bästa av de tre grupptvåorna. Sverige inleder mot England, sedan är det match mot Polen och Slovakien väntar i den sista. Skulle inte sitta dumt med fyra poäng inför den sista gruppspelsmatchen.

Sista mästerskapet för hjälten

Mästerskapet blir det sista som Håkan Ericson gör som förbundskapten. Efter EM slutar Håkan Ericson och det är verkligen på sin plats att denna tränare får de hyllningar han förtjänar, för det gör han verkligen. Under kvalspelet till EM 2015 gick flera spelare ut, offentligt men anonymt, genomen av våra kvällstidningar och ifrågasatte Ericson ledaregenskaper. Knappast ett idealiskt sätt att tackla ett problem av den typen, om det nu ens var ett problem.

Sverige slog ut Frankrike i play-off och tog sig till EM i Tjeckien som kraftig underdog. Vi tog guld och Håkan har lett oss till ännu ett mästerskap genom ett snårigt kvalspel. Jag tar av hatten för Håkan Ericsson. Hoppas svensk fotboll tar vara på hans spetsegenskaper även i framtiden. Den erfarenhet Håkan skaffat sig när det kommer till internationell fotboll är viktig att förvalta för svensk fotboll.

Om Sverige skall lyckas ta sig vidare från gruppspelet måste det mesta stämma, både kollektivt och individuellt. Det är lite av en förutsättning. Det är, som bekant, svårt att vinna matcher om man inte gör mål framåt. Sverige har en intressant anfallsbesättning i form av Engvall, Cibicki och Strandberg. Den sistnämnde har knappt fått någon speltid under våren i den belgiska ligan men har egenskaper som kan komma till användning och nytta i detta mästerskap. Engvall har kommit igång ordentlig efter återkomsten till Allsvenskan. Det kommer vara mycket fokus på MFF:s Pawel Cibicki vars båda föräldrar kommer från Polen. Pawel valde att representera Sverige före Polen vilket jag är tacksam för. Skulle vara bra för Sverige och kul för Pawel personligen, om han gör ett bra mästerskap.

Första VM-titeln på 51 år för England i U20

Som vi kom fram till i början av texten är det tolv lag som deltar i U21-EM. De stora drakarna är representerade i form av Tyskland, Italien, England, Spanien och Portugal. Vi har även del mindre etablerade fotbollsnationer som Slovakien och Fyrom (före detta jugoslaviska republiken, Makedonien). Tyskland är ofta farliga på ungdomssidan och även England bör tas på allvar med tanke på att de nått allt större framgångar på ungdomssidan de senaste åren. Och häromdagen blev England U20 världsmästare när de besegrade Venezuela i finalen. Englands första VM-titel på 51 år.

Som alltid är det spelare som saknas när det kommer till U21, det handlar om spelare som är bra nog att representera sitt A-landslag. Det gäller att fokusera på den talang som är på plats i Polen och det finns verkligen gott om talang på detta U21 mästerskap.

När Sverige vann EM för två år sedan var Victor Lindelöf-Nilsson reserv på hemmaplan. Tack vare en skada blev han inkallad i truppen i sista stund och lämnade stort avtryck. Ett bra exempel på det är att VLN blev uttagen i All star-laget. Nu är Benfica och Manchester United överens om VLN:s prislapp. Victor och United skall komma överens om det personliga avtalet samt att han ska genomgå en läkarundersökning, så är det klart. Ser mycket fram emot att följa Lindelöf-Nilsson i Premier League kommande säsong. Tror att VLN och Eric Bailly kommer bli ett mittbackspar United kan luta sig emot i många säsonger framöver.

Sladjan Osmanagic