Sladjan Osmanagic: Utan en stark agent vid din sida vinner du inga titlar

Sladjan Osmanagic Publicerat: 26 July 2017

Att fotbollskartan ritats om de senaste årtiondena är ingen större nyhet. Snarare tvärtom. Jag syftar på saker som exempelvis Bosmandomen, i princip fritt antal utlänningar per lag, en ökad spelaromsättning inför och under säsong och samt oändligt massa pengar som skapar en sällan skådad fartblindhet i en bransch där snabba resultat krävs. Inget annat vekar duga idag.

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en unik bonus om hela 2 000 kr!

Agenter, kanske ni tycker att jag glömt nämna? De förtjänar ett eget utrymme, som de givetvis kommer få i denna text. Vid millenieskiftet för ca 17 år sedan hade fotbollsagenter inte alls mycket att säga till om. De kunde inte påverka skeenden kring klubb, tränare, sportchefer och spelare som de har skapat möjligheter till idag. Givetvis är det inte alla agenter som har den förmågan, det är ofta knutet till makt.

Det leder in oss på fenomenet superagenter. De har växt fram under 2000-talet. Primärt tänker jag på Jorge Mendes och Mino Raiola. Dessa två agenter har profilerat sig som superagenter, dels för deras spelarmaterial och för de stora klubbar de oftast gör affärer med. Är du som klubb lierad med någon av dessa två superagenter har du bättre förutsättningar att skapa bra resultat.

Raiola och Manchester United nära allierade

Vi blickar tillbaka i tiden med ca 15 år. Mourinhos första vända i Chelsea som manager. På den tiden var Jorge Mendes väldigt nära Mourinho och Chelsea. Mourinho och Chelsea fick de spelare de ville ha och Mendes var spindeln i nätet. Mourinho vann titlar och alla var nöjda tills Mourinho blev för gapig och Abramovitj dumpade honom för första, men inte sista, gången.

Numera är Mourinho i Manchester United och superagenterna har ännu mer makt nu än vad de hade under Mourinhos första sväng i Chelsea. Sedan förra sommaren, då Mourinho tog över United, har klubben lierat sig med Mino Raiola. Raiola har varit bekant för oss svenskar under många år då Ibrahimovic började jobba med Raiola när han representerade Ajax. Förra säsongen tog Raiola tre av sina namnkunnigaste klienter till Old Trafford. Nämligen Paul Pogba (världens dyraste spelare genom tiderna, alla kategorier), Zlatan Ibrahimovic och Henrikh Mkhitaryan. United tog två titlar förra säsongen. Ligacupen och Europa League, den senare titeln innebär medverkan i denna säsongs upplaga av CL. Raiola kan i viss mån ta åt sig äran av dessa titlar.

För ett par veckor sedan blev det klart att Evertons duktige belgiske anfallare, Romelu Lukaku, blev klar för United. Det stod mellan Chelsea, som Lukaku tidigare spelat för, och United. Det sades att Chelsea låg bäst till men Londonklubben vägrade betala Raiolas provision. Det hade United inga som helst problem med att göra, precis som i fallet Pogba. Lukaku gick till United, och det är sannolikt att Raiola lagt en snitslad bana åt honom från Liverpool till Manchester. Ponera att United vinner PL kommande säsong och Lukaku gör 30 mål i ligaspelet. Tycker ni då att Raiola haft påverkan på ligaguldet eller inte?

Det tycker jag.

Sladjan Osmanagic