sladjan-osmanagic

Sladjan Osmanagic: Vi kan slå Frankrike, om vi spelar svenskt!

På fredag tar Sverige emot Frankrike på vår nationalarena, Friends. Det är utan tvekan en mycket viktig VM-kvalmatch för Svenska herrlandslaget i fotboll. Janne Andersson gör sitt första kval som förbundskapten och det har bevisligen börjat bra, till och med över förväntan.

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en unik bonus om hela 2 000 kr!

Party-Janne har återinfört några basala förändringar i landslaget sedan han tog över från Erik Hamrén efter EM-slutspelet i Frankrike i somras. Förändringarna har varit nödvändiga för att Blågult skall ha någon möjlighet att ta sig hela vägen till Ryssland och VM-slutspelet 2018.

Under föregående regim saknades en ordentlig försvarsorganisation vilket vi led av vid åtskilliga tillfällen och det kanske kostade oss en plats i exempelvis VM i Brasilien 2014. Offensivt var det ungefär som i Svenne Rubins låten, “Långa bollar på Bengt”, eller i detta fallet, långa bollar på Zlatan. I längden blev det oändligt förutsägbart och lättläst för våra motståndare att hantera den svenska offensiven under Hamrén.

Med Janne Anderssons intåg som förbundskapten har mycket förändrats till det bättre, och det snabbt dessutom. Vi har numera en organiserad defensiv där samtliga spelare vet vad de skall göra och inte göra. Offensiven är inte lika lättläst eftersom allt inte kan gå via Ibrahimovic längre, av tämligen uppenbara och naturliga skäl. En mer disciplinerad defensiv och mer varierad offensiv är de två största konsekvenserna och vinsterna för herrlandslaget i fotboll efter att Janne Andersson tog över laget. Det var på tiden, som jag ser det.

Nio man i Champions League-kvartsfinal – mot noll

Emil Forsberg och Victor Lindelöf-Nilsson är för närvarande de två hetaste och mest attraktiva spelarna i svenska landslaget. Forsbergs säsong har varit strålande med sin betydelse för nykomlingen Leipzig i Bundesliga. Lagets andraplats efter eviga dominanten Bayern, talar ett väldigt tydligt språk. Frågan är om Emil blir kvar i Tyskland eller om han rör på sig. Jag skulle inte bli förvånad om han hamnar i Premier League. Det samma gäller stabile VLN. Han kommer röra sig från Benfica till Italien alternativt England. Oavsett vilket är det av yttersta vikt att deras kommande klubbval blir rätt beslut. Som jag ser det är det dessa två spelare som vi bör bygga landslaget kring, både nu och framöver.

Vi möter ett genuint bra lag i form av Frankrike på fredag. De besegrade oss i Paris med 2-1 där Emil Forsbergs frisparksmål är svårt att få bort från näthinnan. I den matchen visade Sverige återigen att vi kan tampas med de bästa om vi spelar för varandra och disciplinerat. I Frankrikes trupp till matchen på fredag så kryllar det av stora namn. Hela nio spelare i deras trupp spelade kvartsfinal i CL, till skillnad från noll i Sveriges trupp. Utöver dessa nio namn hittar vi årets spelare i PL, Kante, Europaleaguevinnaren och världens dyraste spelare, Paul Pogba. En av Europas mest jagade anfallare, Alexandre Lacazette är med i truppen. Inget snack om att Frankrike är stora favoriter inför matchen.

Frankrike leder vår VM-kvalgrupp tre poäng före oss efter fem omgångar. Tur för oss är att Holland har gått dåligt i kvalspelet. Det är en oerhört svår uppgift att ta sig hela vägen till Ryssland nästa sommar, men om vi lyckas besegra Frankrike på fredag är vi definitivt med och fajtas om en plats i härligheten, vilket i detta fall är deltagande i VM.

Personligen älskar jag viktiga kvalmatcher på fredagar. Då lever Friends upp, det är högre ljudvolym och folket står bakom blågult. Tyvärr kommer jag inte kunna vara på plats då jag befinner mig utomlands. Det viktiga är dock att Sverige vinner matchen, och jag anser att vi har en bra chans att göra just det.