sladjan-osmanagic

Sladjan Osmanagic: Wimbledon är mer ovisst än på länge

På måndag börjar den anrikaste av de anrika tennisturneringarna, nämligen Wimbledon. Tradition, kultur, regn, kungligheter, champagne och jordgubbar. Dessutom finns det ett oändligt antal fantastiska och oförglömliga sportminnen från Wimbledon genom åren, såsom Björn Borgs iskyla, Sampras servekanoner, Steffi Graffs rörelsemönster och Roger Federers elegans.

Årets upplaga av the Championship är mer intressant än på länge eftersom det är väldigt öppet både på herr och damsidan, särskilt bland tjejerna. Jag kan inte minnas när båda klasserna var så svårtippade och ovissa på förhand. Lottningen äger rum på fredag och det skall naturligtvis bli väldigt spännande att kolla igenom halvorna när lottningen väl är genomförd.

På herrsidan har inga andra än Federer, Djokovic, Nadal och Murray vunnit klassen sedan 2002 (Leyton Hewitt). Total dominans från the big four, även om jag personligen tycker att det är mer relevant med the big three (Federer, Nadal och Djokovic, totalt 45 Grand Slam-titlar). Murray och Wawrinka med totalt sex GS titlar skulle kunna kallas the other two. För hur vi än vänder och vrider på det tillhör den stora trean fem av världens bästa tennisspelare genom tiderna, det gör inte Andy Murray.

Murray, Djokovic, Nadal och Federer toppseedade

Murray, Djokovic, Nadal och Federer kommer vara toppseedade i herrklassen. Inga större konstigheter alls. Så hur ser jag på det hela? Federer är knapp favorit före Murray. Nadal sätter jag som tredjehandsfavorit, om Rafa överlever första veckan kommer han däremot bli livsfarlig. Han avstod Queens pga skadekänningar i knät. Murray har haft en tung säsong som världsetta men spelar som bäst i Wimbledon och är regerande mästare. Under Franska Öppna såg vi att Andy är på väg åt rätt håll och jag tror den känslan kommer bli allt starkare under själva Wimbledon.

Djokovic är lite av ett kapitel för sig själv. Det senaste året har han varit sin egna största motståndare. Att spelare hamnar i svackor är bara normalt, det har vi sett många prov på tidigare. Agassi kommer vara på plats bredvid Djokovic så länge han är kvar i turneringen. Just nu spelar den tidigare världsettan ATP-turneringen i Eastbourne, det är första gången sedan 2010 som Djokovic spelar en grästurnering inför Wimbledon. Efter de tre toppfavoriterna håller jag Djokovic som outsider till titeln. Där får han också sällskap av ungdomarna A Zverev och Kyrgios.

Damsidan är vidöppen

På damsidan är det vidöppet av olika anledningar. Kerber är helt ur slag. Serena Williams har ett uppehåll på grund av graviditet just nu. Kvitova har det perfekta spelet för underlaget. Hon har vunnit Wimbledon vid två tillfällen, men är precis tillbaka efter ett skadeuppehåll. Azarenka födde barn i julas och spelar sin första WTA-turnering sedan dess på Mallorca, underlaget är gräs. Halep och Pliskova har inte riktigt lyckats i Wimbledon förut och det kan bli tufft för dem även denna gång.

Så det är verkligen en rejäl utmaning att tippa vinnaren i damklassen denna upplaga av Wimbledon. Trots det långa skadeuppehållet har jag Petra Kvitova som förstahandsfavorit. Venus Wiliams är till åren kommen, men Wimbledon är hennes favoritturnering och jag räknar inte bort den rutinerade amerikanskan. Som tredjehandsfavorit har jag Simona Halep, som bäst nått semifinal i Wimbledon och skall inte räknas bort. Som outsiders i damklassen har jag Azarenka och Muguruza, båda utan något att förlora. Om Elina Svitolina kommer till spel vill jag varna för henne, hon kan gå långt.

Sladjan Osmanagic