Sladjan Osmanagic: Wimbledon, den andra veckan

Sladjan Osmanagic Publicerat: 11 July 2017

Vi är nu inne på den andra veckan av den 131:a upplagan av Wimbledon. Den anrikaste av tennisturneringar. Vi är framme vid kvartsfinalerna på både dam- och herrsidan. Damerna spelar sina kvartsfinaler under tisdagen, då denna krönika skrivs.

På herrsidan är sju kvartsfinalister av åtta klara. Djokovic spelar sin åttondel mot vänsterhänte Mannarino under tisdagen då matchen sköts upp istället för att spelas på en tillgänglig och ledig centercourt. Oavsett om det blir Djokovic eller Mannarino som får möta Berdych i kvarsfinalen på onsdag så har den senare en klar fördel av en dags extra ledighet. Märkligt av Wimbledon som sade att beslutet berodde på publikens säkerhet.

Rafael Nadal blev utslagen av luxemburgaren Gilles Muller efter en lång match på drygt fyra timmar. Muller vann det femte och avgörande setet med 15-13. Han hade bränt fyra matchbollar innan segern till slut blev hans. Personligen trodde jag Rafa skulle gå riktigt långt i turneringen om han överlevde den första veckan. Nu drar Rafa hem till Mallorca och får vila upp sina knän inför den nordamerikanska hardcourtsäsongen. Jag håller redan Rafa som en av de absoluta favoriterna till att vinna US Open i september.

På den övre halvan har vi följande fyra spelare kvar: titelförsvaren Murray, formstarke Cilic, skrällen Muller och hårdservande amerikanen Querrey. På undre halvan har vi Federer som inte tappat ett enda set på de fyra första matcherna. Raonic som smugit en aning under radarn är också framme i kvartsfinal efter att ha slagit ut stjärnskottet Sasha Zverev i åttondelen. Berdych är också framme i kvartsfinal efter att ha slagit ut Thiem i fjärde rundan. Under dagen får vi reda på om det blir trefaldige Wimbledonmästaren Djokovic eller fransmannen Mannarino som gör dem sällskap till onsdagens kvartsfinaler.

Här kommer en genomgång av herrarnas kvartsfinaler och vem som går vidare till semifinal.

Murray vs Querrey

Amerikanen Sam Querrey har erfarenhet av att vinna mot världsettor på Wimbledons gräs. Förra året besegrade han Djokovic i den tredje rundan. Querrey är riktigt bra på gräs och har serven som sitt främsta vapen. Murray har en serveretur som kanske är bäst på touren och även, naturligtvis, hela publiken bakom sig. Murray har haft det en aning problematiskt på sin väg fram och vi vet att hans form inte är den bästa denna säsong. Är det läge för ny skräll från Querrey? Tror inte det. Murray är stabil nog att slå Querrey och det tror jag han gör i fyra sätt.

Cilic vs Muller

Cilic är en mycket duktig spelare på snabba underlag som hardcourt och gräs. Som ni vet har han vunnit en major förut, US Open. Cilic har imponerat väldigt under årets Wimbledon och hans tränare, Jonas Björkman, har sett nöjd ut i boxen. Cilic har prickat formen perfekt och är ett hot mot samtliga spelare som är kvar i turneringen. Han kan mycket väl ta hem hela turneringen. Det skall bli intressant att se hur Muller reagerar på sin vinst mot Nadal. Kan han ladda om? Mitt tips blir att Cilic vinner i tre raka set och tar sig till semifinal mot Murray på den övre halvan av lottningen.

Federer vs Raonic

Federer är på förhand favorit mot fjolårsfinalisten från Kanada, Milos Raonic. Federer har ännu inte tappat ett set i turneringen och det skall bli oerhört intressant att se hans första riktiga test i turneringen. Åttondelen mot Dimitrov blev ingen riktig värdemätare då Dimitrov stod för ett nästintill oändligt antal oprovocerade misstag. Raonic har haft en mycket tung säsong med skador, men vi vet sedan tidigare att han trivs väldigt bra på gräs. Förra året besegrade Raonic Federer i Wimbledon, det blir svårt att upprepa i år då Roger är i bättre slag denna gång. Här tror jag Federer vinner i en tuff femsetare.

Berdych vs Djokovic/Mannarino

Det är självklart svårt att tippa en match där man inte riktigt vet vilka som möts. Vi vet att Berdych är klar för kvartsfinal och där väntar antingen Djokovic eller Mannarino. Om Djokovic går vidare blir han favorit mot Berdych, blir det Mannarino som går vidare så är Berdych favorit i den kvartsfinalen. Någonstans tror jag att Djokovic besegrar Mannarino och tar sig till kvarten mot Berdych. Även där tror jag att Djokovic vinner och därmed får vi en drömsemifinal på den undre halvan mellan Federer och Djokovic.

Sladjan Osmanagic