sladjan-osmanagic

Sladjan Osmanagic: Wimbledon inleddes med en skräll

Första dagen av den 131:a upplagan av Wimbledon inleddes med en skräll på Centercourten. Danili Medvedev besegrade världstrean Stan Wawrinka med 3-1 i set. Den unge ryssen har länge, med rätta, pekats ut som en kommande stjärna/toppspelare på ATP-touren. Medvedev höll ihop sitt spel och lät aldrig Wawrinka kontrollera matchen.

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en unik bonus om hela 2 000 kr!

Det var den talangfulle ryssen som kontrollerade spelet på centercourten och stod för färre misstag än den 3-faldige Grand Slam-vinnaren från Schweiz. Vi vet att gräs är Stans sämsta underlag och att Medvedev spelat tre turneringar på gräs, så det kanske inte var en megaskräll? Särskilt med tanke på att Wawrinka inte haft någon höjdarsäsong.

Det har varit mycket fokus av det negativa slaget riktat mot världsettan Andy Murray under årets gång. Han har haft ett riktigt tungt år och hans förstaplats på rankingen är hotad. På sikt lär Nadal ta över positionen som nummer ett i världen. Murray hade en lätt match igår mot Bublik och det hade även Nadal mot Millman. Båda vann i raka set. Dock blir nästa match en rejäl utmaning för Murray när han möter tysken Dustin Brown, som är bäst på gräs och har slagit ut bland andra Nadal i Wimbledon för ett par år sedan. Det skulle inte förvåna mig om det blir en lång och dramatisk match. Just nu överväger jag att lägga i en slant på Dustin Brown mot Murray. Det skulle vara en skräll som betalar sig.

Murray spelade fantastiskt bra från Roland Garros och framåt 2016, men att han till slut blev världsetta hade lika mycket att göra med Djokovic gigantiska formtapp efter Franska Öppna, som med sitt eget spel.

Apropå Djokovic så har han tagit in Fidde Rosengrens gamle adept, Mario Ancic från Kroatien, i tränarstaben under Wimbledon. Något som enligt Djokovic, Agassi och han själv kommit fram till skulle vara en bra lösning i London. Ancic var som bäst nummer sju i världen, nådde semifinal i Wimbledon och vann Davis Cup med Kroatien. Tyvärr hade Mario mycket problem med skador. Till slut lade han av som 26-åring efter att ha åkt på körtelfeber. Intressant nog samma sjukdom som stoppade Söderlings karriär och att de hade samma tränare i Fidde Rosengren. Ancic är en intressant person. Efter tenniskarriären utbildade han sig på Columbia University, jobbade på NBA:s huvudkontor ett tag och är nu på Wall Street i NYC där han jobbar för Credit Suisse. Ancic är nog ingen långsiktig lösning för Djokovic, men jag blir inte förvånad om han jobbar med Novak även under US Open i september.

Denna krönika skrivs innan publik- och mediafavoriten, Roger Federer, går in i turneringen mot Dolgopolov från Ukraina. Federer är min favorit till slutsegern och det märks på hans uttalanden från London; att han är där för att vinna sin åttonde Wimbledontitel. Dock skall man vinna sju matcher för att komma dit och vi får se om Rogers långa avbrott i våras kommer till nytta eller till skada när det blir mentalt påfrestande lägen i matcherna framöver. Noterbart är att Federer en gång tidigare blivit utslagen mot en spelare från Ukraina i Wimbledon, nämligen Sergei Stakhovsky i den andra rundan 2013. Vid ett enda tillfälle i Federers förträffliga Wimbledonkarriär har schweizaren blivit utslagen i den första rundan. Det inträffade 2002 och han förlorade mot en lovande tonåring från Kroatien med namnet Mario Ancic.

Sladjan Osmanagic