sladjan-osmanagic

Slaget om England och Manchester

Efter sju omgångar in i denna upplaga av Premier League börjar vi se tydliga mönster. Två klubbar har visat sig en aning eller mycket starkare och mer förbereda än övriga lag. Dessa två lag är de båda Manchesterklubbarna, City och United. Just nu delar de ledningen i Premier League på 19 poäng inför VM-kval uppehållet.

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en unik bonus om hela 2 000 kr!

Både Pep Guardiola och Jose Mourinho gör sin andra säsong som tränare i respektive klubb. Det är uppenbart att båda dessa mästartränare har lärt sig och tagit till sig av sina premiärsäsonger i respektive klubb.

Guardiola har använt trebackslinje i större utsträckning för att hans vingbackar skall kunna gå framåt i större i utsträckning. Ni vet själva att City och Pep investerade mycket i Walker, Danilo och Mendy för att lösa vingbacksproblemet som störde Pep under hela förra säsongen. Detta har gett Guardiola möjligheten att spela med två renodlade strikers i form av Gabriel Jesus och Kun Agüero. Det är inte ofta Pep ställt upp med två anfallare men han har tagit till sig under sitt första läroår i Premier League och anpassat sig. Agüero blir borta i fyra veckor på grund av revbensskadan han ådrog sig i bilolyckan i Amsterdam förra veckan.

Det mest slående med City idag är hur pass ofta någon av mittbackarna slår en långboll till forwards för att sedan spela kortpassningsfotboll på offensiv planhalva medan på defensiv planhalva transporterar bollen så fort som möjligt för att slippa bli av med den. Vi minns hur känsligt City var för bolltapp under förra säsongen, vilket också ledde till ett gäng billigt insläppta baklängesmål.

Är det något Jose Mourinho är en jäkel på så är det att vinna ligan när han tränar en klubb för andra säsongen. Det är en sanning som går att bevisa, bara det är en sak som sticker ut. Mourinho har gjort det i Porto, Chelsea två gånger om, Inter och Real Madrid. Frågan är om han kommer lyckas med detta konststycke även i Manchester United? Det är inget som skulle förvåna mig samtidigt som vi skall ha i åtanke att stadsrivalen City ser starka ut.

Vad har då Mourinho ändrat på egentligen från föregående säsong till den här säsongen? Inte så mycket, egentligen. Lukaku har kommit för Ibrahimovic viket innebär att hans försteanfallare denna säsong har en bättre conversion rate (chanser omsatta i mål) än vad Zlatan hade i fjol. Med Matic på det defensiva mittfältet har Pogba fått mer svängrum. Å andra sidan har Pogba varit borta i ett par veckor till följd av skada och Fellaini tagit hans position på ett utmärkt sätt. Ja, nästan så att Pogba knappt har saknats. Mikhtariyan har tagit kliv framåt och både Martial och Rashford kommer in och producerar från bänken. Överlag tycker jag att United har en något bredare och jämnare trupp än vad City har.

Nu till helgen är det VM-kval, men helgen efter det är Premier League tillbaka igen. Då har vi bland annat klassikern Liverpool mot Manchester United att se fram emot. Manchester City tar emot Stoke på hemmaplan. Kampen om Manchester fortsätter. Jag är övertygad om att den klubb som vinner slaget om Manchester även vinner Premier League.

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en unik bonus om hela 2 000 kr!

Sladjan Osmanagic

 

Missa inte senaste avsnittet av podcasten Uppsnack med Jonas & Sladjan

[acast src=”https://www.acast.com/uppsnack” width=”480″ height=”480″]