SOS – Strength Of Schedule

Jonas Dahlquist är tillbaka med en ny krönika inför helgen. Den här veckan tar han en närmare titt på vilka lag som han tror slutar topp fyra och genom det säkrar en Champions League-plats.

  Expekt ger våra läsare en unik bonus värd 2 000 kr – Hämta den här!

Det börjar att dra ihop sig nu. Det återstår 10-12 omgångar (beroende på vilket lag man pratar om) och bakom Chelsea utspelar det sig ett femhästarsrace där det gäller att komma sämst trea. Det är – förstås – Champions League-platserna jag menar.

2. Tottenham 56
3. Man City 56
4. Liverpool 55
5. Arsenal 50
6. Man Utd 49

Noterbart är då att Arsenal och Man Utd har två matcher mer kvar att spela än Liverpool, och en match mer än Tottenham och Man City. Mycket talar alltså för att det lilla glappet mellan fjärde och femte plats är mindre när alla lag spelat samma antal matcher.

Nåväl, för att se vilka som ligger ”bäst till” när det gäller spelschemat gillar jag en s.k. SOS-tabell, där man tittar vad de återstående motståndarna har för poängsnitt hemma/borta (beroende på var man möter dem). Sen räknar man ihop alla dessa poängsnitt till ett ”SOS-värde” (nu hittar jag bara på en massa begrepp här), och ju lägre det värdet är – desto lättare kvarvarande spelschema har man.

Hemma-/bortaplan är avgörande

Det centrala är att man tittar på de kommande motståndarnas poängsnitt hemma/borta istället för att bara titta på det totala. Det är två helt olika saker att möta Burnley på Turf Moor och att möta dem på sin egen hemmaplan. Samma sak gäller för t.ex Tottenham och Leicester. Alla dessa är oerhört mycket starkare på sin hemmaplan jämfört med bortaplan. Manchester Utd, däremot, har fler bortasegrar än hemmasegrar än så länge.

Blivande mästarna Chelsea får agera exempel här. Deras kvarvarande schema ser ut på följande sätt, och motståndarnas poängsnitt hamnar där bredvid.

Stoke (b) 1,64 (Stoke har 23p på 14 hemmamatcher =1,64p/match)
Watford (h) 0,92 (Watford har 12p på 13 bortamatcher = 0,92 p/match)
C Palace (h) 1,07 (osv…)
Man City (h) 2,14
B’mouth (b) 0,64
Man Utd (b) 1,79
So’ton (h) 1,07
Everton (b) 2,21
M’boro (h) 0,64
West Brom (b) 1,86
Sun’land (h) 0,54

Total SOS-summa blir 14,52, delat på elva kvarvarande matcher blir det då 14,52/11 = 1,320

Chelseas SOS-värde är alltså 1,320. Det säger ingenting när det står helt ensamt, därför slänger jag ur mig motsvarande uträkningar för de där fem lagen som ligger bakom Chelsea istället. Anledningen till att det blir med tre decimaler här är för att det är så små skillnader i värdena. Kom ihåg: Ju lägre SOS-värde, desto lättare kvarvarande schema.

Tottenham: 1,361
Man City: 1,372
Liverpool: 1,271
Arsenal: 1,383
Man Utd: 1,536

Ligatiteln känns ännu mer klar

Vad drar vi då för slutsatser av detta? Jo, att lagen närmast Chelsea inte bara har ett rejält poänggap att ta igen – Chelsea har även ett lättare spelschema. Ligatiteln känns därmed ännu mer klar.

De två lag som sticker ut är då Liverpool och Manchester Utd, där Liverpool har det klart lättaste spelschemat (om det diffar på en decimal är det ganska så stor skillnad när det gäller SOS-värdet). För Manchester United är det däremot riktigt, riktigt tufft. Bortamatcher mot Man City, Arsenal och Tottenham gör förstås sitt till, liksom en hemmamatch mot Chelsea. Det är till och med så att de får se upp för Everton i kampen om sjätteplatsen, Everton har visserligen två matcher färre kvar att spela, men deras SOS-värde är (väldigt) låga 1,267. Bland annat har de hemmamatcher mot alla de tre lag som ligger i botten av bortatabellen (Leicester, Hull och Burnley).

Liverpool ska kunna glida förbi Tottenham och Man City

Man kan förstås göra vad man vill med en sån här uträkning. SOS-värdet ändras dessutom efter varje omgång, då det beror på hur alla andra resultat fördelar sig. Men just nu, inför denna omgång, ska Liverpool kunna glida förbi Tottenham och Man City, som i sin tur ska hålla undan för Arsenal, medan Man Utd snarare får titta i backspegeln än framåt.

Kanske så här då, någonting?

1. Chelsea
2. Liverpool
3. Tottenham
4. Man City
5. Arsenal
6. Everton
7. Man Utd

Oddsen att sluta topp 4 från Expekt:
Manchester City 1,16
Tottenham 1,16
Liverpool 1,55
Arsenal 2,4
Manchester United 2,75

  Spela på vem som slutar topp 4 – få hela 2 000 kr bonus hos Expekt här!

 

Senaste avsnittet av Uppsnack med Jonas & Sladjan:

Allt inför helgens matcher från Premier League.

[acast src=”https://www.acast.com/uppsnack” width=”480″ height=”480″]