Speltips inför IFK Göteborg – Malmö FF 1/4: Äntligen allsvensk premiär!

Simon Pålsson Publicerat: 28 March 2017

Det allsvenska premiärbordet är uppdukat och förväntningarna är högre än på länge. Först ut är det heta rivalmötet mellan IFK Göteborg och Malmö FF, en match som sparkar igång redan 13:00 på lördagen.

Då är den äntligen här – den allsvenska premiären.

2017 års allsvenska säsong rivstartar med ett riktigt klassiskt möte direkt. IFK Göteborg får besök av Malmö FF. Svensk fotbolls två överlägset mest framgångsrika föreningar drabbar samman i en match som handlar om så mycket mer än tre poäng.

För att matcha förväntningarna på matchen har IFK Göteborg också valt att lägga den på Ullevi, det vill säga den stora arenan intill Gamla Ullevi, som vanligtvis är skådeplatsen för Blåvitts hemmaplatser. Det innebär också att över 30 000 människor kommer att följa matchen på plats. En mäktig premiär att vänta alltså.

Det här är en match som präglats av mycket hets veckorna inpå. Jörgen Lennartsson har tydligt reklamerat att det minsann är Malmö FF som har pressen på sig, medan Malmö FF gärna lyfter upp det faktum att laget nu har tre raka vinster i Göteborg. Förra årets match – den som blev avbruten efter den inkastade bangern mot Tobias Sana – lär också infektera stämningen lite extra. Om det håller sig på rätt sida gränsen kan alla dessa element dock vara trevliga inslag för stämningens skull. Det här kan onekligen bli någonting extra.

Lite osäkert i båda läger

Malmö FF åker till matchen med lite problem i laget. Dels är det oklart om stjärnan Jo-Inge Berget kan spela, men vad som är än mer oroande är resultaten och spelet på försäsongen. I vissa stunder – som mot Molde, Rosenborg och delvis Brann – har det sett bra ut och då handlar det om att det aktiva presspelet som nya tränaren Magnus Pehrsson ofta poängterar faktiskt fungerat. I andra matcher har det sett betydligt värre ut och det finns väldiga frågetecken för målskyttet.

Å andra sidan är skåningarnas trupp och förväntade startelva väldigt stark. Förra årets bästa allsvenska mittfältare – Anders Christiansen – är nyligen tillbaka från en långvarig skada och lär inte ha 90 minuter i benen. Därför tros han börja på bänken, något som lämnar plats åt en formstark Erdal Rakip och en defensivt inriktad Oscar Lewicki på mitten. Förutom eventuellt Jo-Inge Berget och fortsatt skadade Rasmus Bengtsson är matchtruppen fulländad, även fall frågetecken för matchformen alltså finns. Märk väl att skåningarna inte har spelat en enda tävlingsmatch på fem månader.

IFK Göteborg å andra sidan har också varit svårlästa under försäsongen. Laget vann sin grupp i Svenska Cupen, men fick det svårt i kvartsfinalen mot IFK Norrköping. Efter ett par ganska sena lån – Mix Diskerud och Henrik Bjørdal – känns truppen dock klart starkare, även fall det finns frågetecken kring den offensiva delen av spelet. En anfallsbesättning bestående av Mikael Boman, en åldrande Tobias Hysén och en ojämn Elias Mar Omarsson luktar inte målsuccé i alla fall.

Defensivt sett ser det starkt ut och det är där Blåvitt måste hitta tillbaka till stabiliteten. Förra året släppte laget in 21 mål fler än Malmö FF, trots att försvarsspelet tidigare varit IFK Göteborgs signum. Huruvida laget formerar laget utifrån 4-4-2 eller 4-5-1 är oklart, men ett mittfält bestående av spelare som Mix Diskerud, Mads Albaeck och Sebastian Eriksson känns starkt. Det saknas inte direkt attityd där heller.

Ingen målsprakande tillställning att vänta

Det blir ofta väldigt täta och heta matcher mellan de här båda lagen. Med tanke på att det är en premiär den här gången vågar vi lovar att det blir minst lika hett den här gången. Tänk också på att 30 000 människor på läktarna lär elda på den stämning som efter förra årets möte troligen är ganska infekterad.

Det här är bittra rivaler och två lag med många hårda karaktärer. Det finns ingen som ligger fingrarna emellan här inte. Det lär synas och vi räknar med en batalj där ute på planen. När det kommer till själva matchbilden känns det som att båda lagen i nuläget är relativt oförmögna att dominera en matchbild. Formen är ett frågetecken och då är det främst den offensiva delen av spelet som är högst osäker i både IFK Göteborg och Malmö FF.

Därför väntar vi oss ingen målsprakande tillställning direkt. Båda lagen lär prioritera de defensiva grunderna främst och det lär synas i målprotokollet.

Under 2,5 mål spelas till 1,75 gånger pengarna hos Mybet.

  Rygga spelet hos Mybet – Få 1 000 kr unik bonus!

Speltips:

Speltips:  Under 2,5 mål
Odds:  1,75 (Jämför alla odds)
Bolag:  Mybet (1 000 kr bonus)
Spelstopp:  13:00, lördag 1/4
TV:   tvfyra logo cmoresport logo (TV-tablå)
Stream:   cmoreplay logo

 

 

Statistik, jämför lagen:

 

 

Officiella startelvor:

Ca 30-40 minuter innan avspark publiceras de officiella startelvorna här.

 

Oddsens motsvarighet i procent när spelet publicerades: