Speltips, Roger Federer – Rafael Nadal 29/1: Final i Australian Open

Simon Pålsson Publicerat: 28 January 2017

Söndag förmiddag vigs helt och hållet till herrfinalen i Australian Open. Det blir en repris på det möte som under många år dominerade världstennisen, Roger Federer mot Rafael Nadal.

Det känns som att vi åkt tillbaka tio år i tiden. I herrarnas final i Australian Open 2017 väntar det så klassiska mötet mellan Roger Federer och Rafael Nadal. De två möts alltså i ännu en final, närmare bestämt den nionde i Grand Slam och den tjugoandra totalt.

Låt oss först behandla spelarnas turnering så här långt – innan vi dissekerar det som av många anses vara det mest klassiska, mest minnesvärda (återkommande) tennismötet i världshistorien.

Gemensamt för båda spelarna är att de vaknat upp efter ett tungt 2016 här i Australian Open. Efter skador och sviktande form har spelarna ramlat ner till plats nummer 9 respektive 17 på rankingen. För två månader sedan medverkade de båda på en invigning av en ny tennisarena i Mallorca, där det bland annat spelades minitennis med barn. Federer och Nadal skojade då friskt om att de kanske bara skulle spela mot varandra i diverse uppvisningsmatcher i framtiden.

Cirka två månader senare står vi alltså här, i en Grand Slam-final. Roger Federer har sett oförskämt pigg ut och har i stunder visat prov på gamla takter. Därtill sitter vinnarinstinkten bevisligen kvar. Trots femsetare mot både Kei Nishikori och Stan Wawrinka, båda två tillhörande den absoluta världseliten, har schweizaren lyckats gå segrande ur alla strider fram till finalen.

Rafael Nadal har också sett väldigt stark ut. 3-0-vinsten mot en visserligen helskakig Milos Raonic i kvartsfinalen sticker ut, men att slå en formtoppade Grigor Dimitrov efter närmare fem timmar intensiv tennis imponerade också stort. Gael Monfils, Marcos Baghdatis och Alexander Zverev har alla avfärdats enkelt.

Federer mot Nadal – i siffror

Som tidigare nämnt är det här det kanske mest klassiska mötet i tennishistorien. Det finns nämligen en rad rekord som de här båda spelarna innehar och som stärker det påståendet. Åren 2005-2010 är centrala i berättelsen om Roger Federer och Rafael Nadal. Det var mellan de här åren som de båda avslutade kalenderåren som nummer 1 och nummer 2 i världen. 211 raka veckor var den längsta perioden som spelarna låg i topp, närmare bestämt från juli 2005 till augusti 2009.

34 möten har det blivit genom åren. Rafael Nadal har 23-11 till sin fördel. Totalt har spelarna spelat 21 finaler mot varandra, varav åtta i Grand Slam-turneringar. Där har Rafael Nadal 6-2 i vinster. 2009 möttes de i Australian Open-finalen, där Rafael Nadal till slut vann en nervkittlande femsetare.

På grus är Rafael Nadal överlägsen med 13-2 i vinster. På gräs leder Roger Federer med 2-1. På hardcourt är det jämnt, 9-7 till spanjoren. På hardcourt utomhus har spanjoren dock ett bättre facit, 8-2. I inomhusmatcher på samma underlag har Roger Federer 5-1. Finalen i Australian Open spelas troligen utan tak. Väderrapporterna säger 29 grader och strålande solsken.

Missa för allt i världen inte matchen

Kan det här vara sista gången vi får se de här båda i en stor final? Den risken finns. Med sargade kroppar och –  främst i Roger Federers fall – en stigande ålder är den risken trots allt påtaglig. Att det här blir det sista mötet i en Grand Slam-final känns hur som helst väldigt troligt.

Så vad ni än gör, missa för allt i världen inte den här matchen.

Vårt första spel faller efter noga övervägande på över 10,5 game (första set) till 2,50 gånger pengarna hos Unibet (1 000 kronor). Det är ett spel som har suttit som en smäck i tre raka matcher mellan de båda. Det finns också – speciellt i stora, tunga finaler – en klar övervikt av långa set.

Vi tar för givet att båda spelarna kommer till matchen med en oerhörd koncentration och att de båda minimerar misstagen inledningsvis, innan den förrädiska tröttheten och den mentala påfrestningen så sakteliga smyger sig på.

Vårt andra spel blir ett rakt spel på Rafael Nadal till 1,83 gånger pengarna hos NordicBet (unik bonus på 1 000 kronor plus 400 kronor gratisspel). Det går inte att blunda för statistiken. Rafael Nadal är helt enkelt strået vassare i inbördes möten. Dessutom har han sett extremt stark ut i stunder under de senaste två veckorna. Orkar Roger Federer verkligen stå emot? Schweizaren har för övrigt bara tagit två vinster mot Rafael Nadal i Grand Slam-matcher. Båda har varit på gräs. Båda har varit i finaler.

Tänk på att den som vinner första set också brukar vinna matchen. Så har varit fallet i 27 av spelarnas 34 inbördes möten.

 

Speltips:

Speltips:  Spel 1: Över 10,5 game (första set)
Spel 2: Rafael Nadal vinner
Odds:  2,50 / 1,83 (Jämför alla odds)
Bolag:  Unibet (1 000 kr bonus)
NordicBet (Unik: 1 000 kr bonus + 400 kr gratisspel)
Spelstopp:  09:30, söndag 29/1
TV:   eurosport logo (TV-tablå)
Stream:   eurosportplayer logo

 

 

 

 

Oddsens motsvarighet i procent när spelet publicerades: