Summan av delarna

Egentligen ska det inte vara något snack. Det ska bli fransk seger på Friends Arena fredag kväll. Den enkla anledningen är att alla de franska spelarna är minst lika bra som de svenska.

  Spela Sverige vinner till 5,5 hos Expekt – Få 2 000 kr bonus som ny kund!

Kör vi fram våra två vassaste kort, Victor Nilsson Lindelöf och Emil Forsberg, så kontrar fransmännen med Raphael Varane och Ousmane Dembele. Eller med Samuel Umtiti och Antoine Griezmann.

Framåt kan vi ställa upp med klart godkända duon Marcus Berg/John Guidetti. Fransmännen kan då bjuda på Kylian Mbappé/Olivier Giroud.

Och så vidare.

Målvaktsposten? Well, Hugo Lloris rankas nog högre internationellt än Robin Olsen, trots Olsens många nollor i FC Köpenhamn.

Förbundskaptenen? Alltså, jag är verkligen en Janne Andersson-man, jag tycker att han är perfekt för uppdraget. Men fransmännen har Didier Deschamps.

“Fotboll spelas som bekant inte på papper”

Jag skulle kunna hålla på hur länge som helst och hur jag än skulle vrida oh vända på det så är Frankrike bättre på precis varenda position. Namn för namn, plats för plats. Som tur är finns det en sak till som räknas i fotboll, nämligen hur man gör ett LAG av det hela.

Det är en gammal fin svensk paradgren att få summan av delarna att bli högre än om man räknar ihop dem var för sig. Det måste mindre fotbollsnationer lära sig, för om de försöker mäta styrka rakt av mot de stora länderna så blir det – förstås – förlust. Alltid.

Detta svenska landslag har under min livstid, med olika nyckelspelare och ledare, i tävlingsmatcher t.ex besegrat Spanien, Frankrike, England och Holland samt spelat oavgjort mot Tyskland, Argentina och Brasilien. Det ska förstås inte gå om man tittar på det berömda pappret, men fotboll spelas som bekant inte på papper, det avgörs ute på planen och – förstås – i omklädningsrummet.

“Den viktigaste delen av fotboll”

Vår enda chans mot Frankrike är att Janne Andersson får varje spelare att göra sig till en del av en enhet istället för att gå ut och ställa upp som elva öar. Han kan visa på hur det har klarats av förut, han kan visa på hur det har gått när vi inte har gjort det.

Om Sverige vinner mot Frankrike kommer en eller två spelare att hyllas som matchhjältar, det är lite så det fungerar, men varje gång ett landslag som det svenska lyckas slå ett landslag som det franska är det för att de har agerat som ett lag. De har fått summan av delarna att bli större än vad de är värda var för sig.

Det är kanske det som är den viktigaste delen av fotboll.

  Spela Sverige vinner till 5,5 hos Expekt – Få 2 000 kr bonus som ny kund!

Jonas Dahlquist

 

Missa inte senaste avsnittet av podcasten Uppsnack med Jonas & Sladjan

[acast src=”https://www.acast.com/uppsnack” width=”480″ height=”480″]