24 oktober 2018 club brugge as monaco speltips champions league

Taktisk analys inför AS Monaco – Juventus 3/5

Som en extra godbit inför onsdagens Champions League-semifinal djupdyker vi i den match som komma skall, den mellan AS Monaco och Juventus. Det gör vi med hjälp av en taktisk analys, som ger dig som åskådare eller spelare mer kött på benen.

Hämta en bonus inför semifinalerna i Sveriges bästa bonusguide! 

Gårdagen bjöd på en utklassning i Madrid. Onsdagen har alla förutsättningar att bjuda på underhållning i snarlik klass, när AS Monaco får besök av Juventus. Det här är två lag som på olika sätt verkligen charmat fotbollsvärlden under våren och som nu gör upp om en finalplats.

För att ge dig som läsare, spelare eller åskådare lite extra kött på benen inför matchen djupdyker vi i de taktiska förutsättningarna som råder.

Här är lagens väntade startelvor

Det är utan tvekan två lag som spelar sin fotboll på två helt olika sätt. AS Monaco är laget med tre växlar och där den minsta börjar på full gas. Juventus är ett mer välorganiserat lag, som bygger sin framgång på en solid defensiv och tydliga roller.

Så disponerar AS Monaco sitt lag

På pappret spelar Monaco något som bör liknas vid ett 4-4-2, men där det finns betydligt fler spelare än två som agerar som anfallare när det väl blir dags för det offensiva spelet. Det som är Monacos största styrka är hur de fyller på med massor av folk, där speed onekligen kommit att bli den gemensamma faktorn.

Vissa lag värderar bollinnehav extremt högt. Det kan man inte riktigt anklaga Monaco för att göra. Laget är betydligt mer intresserade av snabba anfall och ser till att transportera bollen så nära de mer farliga områdena som möjligt – så fort som möjligt vid återerövring.

Centrala spelare är bland annat anfallsparet Falco och Mbappe. Det här är två spelare som visat sig väldigt målfarliga under vårens Champions League-slutspel. Trots att Juventus har världens kanske vassaste backlinje är det här två spelare som lär kunna göra avtryck i målprotokollet. Matchen i matchen mellan Falcao/Mbappe och Juventus mittlås blir väldigt intressant.

Frenesi och löpstarka är nyckelord i detta Monaco, som gärna vinner bollen och ställer om så fort det bara går.

Så disponerar Juventus sitt lag

Organisation är verkligen a och o för Juventus del. Till den här säsongen känns det också som att italienarna fått in ytterligare lite offensiv kvalité. Det kan också vara så att spelare med defensivt ansvar – och som axlat detta ansvar på ett strålande sätt – har fina kvalitéer i offensiven. De går helt enkelt att nyttja i flera delar av spelet.

En sådan är Mandzukic, som efter att ha omplacerats till kantspringare verkligen fått en ny vår som fotbollsspelare. Med ett lojalt jobb och en intensitet i sitt spel har han tagit sin nya roll och verkligen gjort den till sin egen. Kroaten följer också med en hel del in i straffområdet, där han nätat en hel del under säsongen.

I övrigt bygger Juventus laget på en solid backlinje och en målvakt som alla fotbollsälskare förmodligen har respekt för – Buffon. 4-5-1 eller 4-3-3 kan diskuteras, men det är egentligen bara en lek med siffror. När bollen är i motståndarnas ägo ser Juventus till att ligga på rätt sida. När det istället är Juventus som har bollen är de inte rädda för att bygga spelet långsamt, men italienarna är samtidigt sylvassa i omställningsspelet. Dybala och Cuadrado är väldigt bra i just den fasen.

Juventus vill allra helst diktera tempot och undviker helst att ta för stora risker i kritiska områden av planen. I offensiv tredjedel finns det mycket kvalité och då kan laget skapa målmöjligheter på många olika sätt. Higuain, Mandzukic och Dybala är alla tre starka boxspelare, mycket tack vare sitt målsinne.

Tre nyckelfaktorer att hålla ögonen på

Orkar Juventus reda ut stormen?

180 spelade minuter mot Barcelona utan att släppa in mål. Det är ingen hemlighet att Juventus har ett starkt försvarsspel. Den här gången står dock en helt annan typ av anfallsspel för motståndet. Monaco har en otrolig frenesi i sitt sätt att anfalla och ser även till att komma med mycket folk på offensiv planhalva. Det ställer stora krav på Juventus.

En central fråga är helt enkelt om italienarna orkar reda ut den storm som kommer. Det finns bara ett läge på hemmaplan för Monaco – det är full fart framåt. Det har gjort att laget släppt in en drös med mål under den här resan, men bevisligen är en öppen matchbild något som passar laget som handen i handsken.

Juventus lär gå in med inställning att få ner på det tempot, få matchen att sätta sig och mer metodiskt arbeta sig till möjligheter. Att få ner tempot tar udden av Monacos tidigare så framgångsrika anfallsspel. Den som lyckas reglera tempot har vunnit mycket här, vågar vi lova.

Går det att få stopp på Dybala?

Mot Barcelona fanns Dybala i stort sett överallt. Inte nog med att han var ett konstant hot i offensiven, han låg också bra i försvarsspelet och gjorde verkligen jobbet i grunden. Monaco har en tendens att släppa till väldiga ytor åt sina motståndare och det känns som det sämsta att göra när spelare som Dybala står för motståndet.

Om matchbilden blir som Monaco önskar kan det här mycket väl bli en mycket målrik historia, men generellt går det att säga så att bortamål kan bli väldigt avgörande ändå. Därför är Dybalas dagsform extra intressant. Om den offensiva mittfältaren – eller var vi nu ska placera honom på planen – har en lika bra dag som i framförallt det första mötet mot Barcelona kan han i princip döda dubbelmötet direkt.

Monaco måste helt enkelt se till att inte släppa till den typen av förödande ytor som laget gjorde både mot Manchester City och Borussia Dortmund. Mot en spelare som Dybala – med kollegor som Higuan, Cuadrado och Mandzukic – kan det bli lite väl kostsamt.

Hur mycket saknas Sami Khedira?

Det finns såklart flera starkt bidragande orsaker till att Juventus är ett så pass starkt defensivt lag som man ändå är. En som tenderar att få lite för lite kudos är Sami Khedira, det defensiva mittfältsankaret. I sin roll ska han sätta tempot på matchen, men framförallt döda den där viktiga ytan framför backlinjen.

Det gjorde han inte minst exemplariskt mot Barcelona, ett lag som är kända för att vilja kombinera utanför straffområdet och ta sig in med ett kortpassningsspel. Där låg ofta Sami Khedira och såg på så sätt till att döda den möjligheten.

I det här mötet är tysken dock avstängd och får sitta på läktaren. Det gör att Monaco nu kan ha en bättre möjlighet att penetrera sina gästers lagdelar och på så sätt hitta farligare målmöjligheter även i ett mer uppställt spel. Det ska sägas att Sami Khedira ofta ligger ganska lågt när resten av laget anfaller och brukar från den utgångspositionen avstyra en hel del kontringar. Det är också någonting som kommer att saknas här, inte minst då Monaco är väldigt starka i just den typen av spel.

Vem ska ersätta Sami Khedira och lyckas han döda ytor på samma sätt? Det kan bli av yttersta vikt här.

Läs vårt speltips inför matchen här!

 

Statistik, jämför lagen:

 

 

 

Oddsens motsvarighet i procent när spelet publicerades:

1: 32%
X: 29%
2: 41%
Över 2,5 mål: 51%
Under 2,5 mål: 50%