19 april 2017 Barcelona Juventus taktisk analys betting speltips Champions League

Taktisk analys inför Barcelona – Juventus 19/4

För att ge dig som läsare, spelare eller åskådare så mycket kött på benen som möjligt djupdyker vi i matchen mellan Barcelona och Juventus i vår taktiska analys. Vilka taktiska nycklar blir viktiga i det här returmötet?

  Hämta en ny bonus inför returerna – Här hittar ni bonusguiden!

Med 3-0 med sig från det första mötet har Juventus fantastiskt fina förutsättningar att utgå ifrån inför returmötet med Barcelona i Champions Leagues kvartsfinal.

I den här taktiska analysen hoppas vi belysa de matchunika förutsättningarna som råder inför just den här matchen . Tanken är också att försöka ge en fingervisning om den matchbild som vi väntar oss.

Här är lagens väntade startelvor

Det här är två lag som har lite olika filosofier hur de vill spela sin fotboll och hur de allra helst vinner sina fotbollsmatcher. Det gör också att spelsystemen och sättet att disponera sina elva spelare på plan ser lite annorlunda i de båda lägren.

Så disponerar Barcelona sitt lag

Det känns som att vi har varit här förut. Barcelona har ett stort underläge att ta igen på hemmaplan. Den här gången är motståndaren dock betydligt svårare att manövrera ut, även fall resultatet råkar vara aningen bekvämare att försöka vända.

Precis som inför returmötet mot Paris Saint-German – det så lyckade returmötet – lär Barcelona ha en enda sak i tankarna. Här handlar det om att gå framåt. För att det här ska gå vägen krävs att den offensiva trion har en bra dag och att de får så mycket boll det bara går.

Med Sergio Busquets tillbaka i laget lär Javier Mascherano, som var skrämmande dålig i det första mötet, hänga väldigt löst när det kommer till att få en plats i startelvan. Det lär hjälpa Barcelona en hel del.

I övrigt antar vi att Barcelona fortsätter på den inslagna vägen, med ett aktivt återerövringsspel på offensiv planhalva och ett passningsinriktat spel. Matchbilden lär bli sådan och Barcelona kan inte ta sig an matchen på ett annat sätt med tanke på att minst tre mål måste göras.

Så disponerar Juventus sitt lag

Juventus tillhör den skaran av lag i fotbollsvärlden som är extremt anpassningsbara. Det märks inte minst när vi studerar lagets olika sätt att ta sig an matcherna, beroende på matchens dignitet och motståndarnas styrka. I det här första mötet med Barcelona lyckades laget verkligen såra katalanerna där de är som allra svagast.

Den här gången har det italienska storlaget ett fint resultat att gå på. Med 3-0 i bagaget finns det ingen som helst oro att förhasta sig och vi lär – precis som så många gånger förr – få se ett Juventus som försöker spela på resultat. Frågan är om det inte är Juventus som är bäst i hela världen på att göra just det?

Centralinjen, med det starka mittbacksparet och det löpstarka mittfältet, blir väldigt centrala här. Det finns ingen anledning till onödiga offensiva utflykter, varpå de annars så offensiva ytterbackarna lär vara något mer återhållsamma här. Samtidigt har Juventus enorm löpstyrka på flera spelare, vilket blir viktigt för att kunna andas med bollen och ge understöd till Higuain där uppe.

Ett mål för Juventus gör att Barcelona helt plötsligt måste göra fem. Det är ingen vild gissning att anta att Juventus gärna ligger och lurar lite på kontringar, varpå de kontringsstarka spelarna som Dybala och Cuadrado väntas få speltid även fall laget inte är i desperat jakt på mål. Det finns helt enkelt ingen anledning att ändra på ett vinnande koncept.

Tre nyckelfaktorer att ta i beaktande

Kan Barcelona täppa till luckan mellan lagdelarna?

Precis som vi var inne på i den taktiska analysen inför det första mötet skulle Barcelona få problem med ytan mellan backlinjen och mittfältet, där Sergio Busquets vanligtvis gör ett fantastiskt jobb. Spanjoren var avstängd i det första mötet och det blev kostsamt för Barcelona.

Javier Mascherano hade verkligen förmågan att behandla bollen och täppa till ytorna tillräckligt bra. Målen och de farliga anfallen startades ofta på grund av att Juventus hittade in i den farliga ytan mellan backlinjen och mittfältet.

För att Barcelona ska ha någon som helst möjlighet att vända på den här matchen krävs det att laget täpper till den ytan den här gången. Visst, Juventus lär inte vara fullt så offensivt inriktade som senast, men om laget kan såra Barcelona med en rak passning genom lagdelarna – in i den farliga ytan vi redan berört – då kan det här bli en smärtsam kväll för Barcelona.

Med tanke på att hemmalaget måste göra tre mål är de tvingade att gå på offensiven, något som oundvikligen leder till en del ytor bakåt. Där blir Sergio Busquets enormt viktig, inte minst för att återerövra bollen så snabbt som möjligt. Det som fungerade uselt i Turin måste helt enkelt fungera bättre här.

Juventus vill spela aggressivt på egen planhalva

För att hålla Barcelona så långt borta från farliga chanser som möjligt krävs det att Juventus – som väntas ha lite lägre utgångspositioner här – är extremt aggressiva på egen planhalva. Det är där Barcelona är som farligast, när de får kombinera i närheten av offensivt straffområde.

Här får Pjanic och Khedira centrala roller i att göra det som Javier Mascherano misslyckades med i det första mötet – döda ytan mellan mittfält och backlinje.

Om vi studerar målen från det första mötet – speciellt det första – ser vi också att Barcelona hade problem med just aggressiviteten nära eget mål. Juventus fick helt enkelt avsluta relativt ostört i offensivt straffområde. Det håller såklart inte.

Med spelare som Neymar, Suarez och Messi finns det inte utrymme för den här typen av misstag. Juventus, ett av världens absolut mest välorganiserade lag i defensiven, är mästare på att ligga rätt i positioner, men för att inte riskera att bli passiva och släppa onödigt utrymme krävs också en aggressivitet – även fall utgångspositionerna alltså kan vara lite lägre.

Därmed väntar vi oss ett ganska aggressivt närkampsspel från gästerna. Det gäller att markera revir direkt.

Ett bortamål dödar tillställningen helt

I den senaste slutspelsomgången, då Barcelona alltså vände 4-0-underläget mot PSG till avancemang, hade Barcelona råd att släppa in ett mål på hemmaplan. Trots det lyckades laget ändå göra sex mål och ta sig vidare.

Riktigt så öppna dörrar förväntar vi oss inte den här gången. Juventus är inte bara ett mer samspelt lag som varit i den här situationen tidigare, det är också ett lag som har en tydligare defensiv identitet och vilar på en mer välorganiserad grund. Att jämföra med ett mer skakigt Paris Saint-Germain alltså.

Därför känns det som att Barcelona inte har råd att släppa in mål här. Ett mål för gästerna skulle tvinga hemmalaget att trycka in fem bollar för att avancera vidare. Att göra fem mål på Juventus känns så gott som omöjligt. Frågan är om Buffon ens vet hur man gör för att släppa in så många mål?

Det här betyder också att Juventus har en fantastisk möjlighet att döda matchen och ge sig själva ytterligare andrum ganska tidigt i matchen. Trots det finns det ingen anledning till stress. Vi förväntar oss att ett par kontringsstarka spelare – däribland Cuadrado och Dybala – åter får plats i startelvan, inte minst för att stå för ett ständigt offensivt kontringshot. Bara det faktum att Juventus har sådana spelare på planen tvingar fram en viss försiktighet från Barcelona, som dock givetvis lär också takten desto närmare slutsignalen vi kommer.

 Läs vårt speltips inför matchen här!

 

Statistik, jämför lagen:

 

 

 

Oddsens motsvarighet i procent när spelet publicerades:

1: 65%
X: 21%
2: 17%
Över 2,5 mål: 67%
Under 2,5 mål: 33%