Taktisk analys inför Champions League-finalen 3/6

Simon Pålsson Publicerat: 1 June 2017

Här synar vi Champions League-finalen mellan Juventus och Barcelona lite extra. Den taktiska analysen är till för att ge dig som läsare, spelare eller åskådare så mycket nyttig info som möjligt inför matchen.

Fyll på spelkassan inför veckans CL-matcher: Sveriges bästa bonusguide hittar du här!

Då är det äntligen dags för årets kanske allra största händelse i fotbollsvärlden, det vill säga Champions League-finalen mellan Europas just nu två allra hetaste lag.

På ena sidan hittar vi det taktiskt briljanta och defensivt supersolida Juventus. På den andra sidan finns Real Madrid, denna garant när det kommer till att ta sig långt i Champions League.

I den här taktiska analysen hoppas vi belysa de skillnader som trots allt finns mellan lagen. Tanken är också att försöka ge en fingervisning om den matchbild som kan vänta under tisdagskvällen.

Här är lagens väntade startelvor

Som bekant är det här två lag som bedriver sin fotboll på lite olika sätt, någonting som syns redan i hur de disponerar sina startelvor.

Så disponerar Juventus sitt lag

4-2-3-1 eller möjligen 4-3-3. Åsikterna går lite isär när det kommer till hur man ska översätta Juventus spelsystem och spelsätt till siffror. Det finns dock ett par delar av spelet som är väldigt signifikativa för den italienska storklubben. Det är också dessa delar som gjort att laget nu tagit sig hela vägen till finalen.

2010-talet har varit väldigt framgångsrikt, speciellt inhemskt, för Juventus. På senare år har laget befäst sin position som den överlägset starkaste klubben i Serie A, något som kan härledas till en tydlig och stark spelidé. Det här är ett lag som bygger sitt spel bakifrån.

Det märks tydligast i den väldigt starka backlinjen, där trebacklinjen är så oerhört samspelta. Tillsammans med Buffon i målet utgör Juventus defensiv världens klart starkaste och mest solida. Det är nog inte många som skulle säga emot det.

I övrigt är tanken att ha en allmänt stark centrallinje och att täta till så mycket det bara går i mitten. Här handlar det om att få grepp om matchen och inte låta Real Madrid komma i våg efter våg. Ett kontringsbaserat spel skulle gynna spanjorerna klart mer än italienarna, den saken är säker.

I offensiven finns det en hel del att ta på. Där finns det kvalité så det räcker och blir över. Higuain har en närmast unik förmåga att sniffa sig fram till målchanser. Mandzukic, Dybala och Cuadrado är också offensiva hot som ofta får ganska fria roller i det offensiva spelet och som gör att Juventus kan hota både i omställningsspelet och ett mer uppställt inläggs- eller insticksspel. Känslan är att Juventus upplaga 2017 är mycket dynamisk.

Så disponerar Real Madrid sitt lag

Med Gareth Bale åter tillgänglig är det angenäma problem för Zinedine Zidane inför den här matchen. Det finns nu en plats i startelvan som är direkt oklar och det är huruvida Gareth Bale eller Isco ska få chansen från start.

Övriga spelare är närmast solklara, troligen på grund av den balans som trots allt krävs i laget i en så tung match. Mot Juventus lämpar det sig helt enkelt inte att bjuda på onödiga ytor, varpå en defensiv spelare troligen inte kan offras för att få plats med både Isco och Gareth Bale.

Real Madrid har ingenting emot om det här blir en ganska svängig historia, där kontringsstarka spelare kan hota ett Juventus som inte hinner samla sig. Det kan tala för Gareth Bale, som med en otrolig speed är ett ständigt hot.

Zinedine Zidane har låtit sitt lag vila på en solid organisation, men där det offensiva spelet alltid ligger i fokus och där stjärnorna som Cristiano Ronaldo tillåts vara fria att operera lite som de själva vill. Det finns inte heller så mycket defensivt ansvar för dessa spetsspelare.

Tre nyckelfaktorer att hålla ögonen på

Vilka lyckas sätta tonen på matchen?

Det känns som att de här båda lagen har två olika infallsvinklar till matchen. Det är helt enkelt två lag som önskar sig två helt olika matchbilder, naturligtvis beroende på att de har sina styrkor på olika plan.

Juventus är ett dynamiskt och mångfascetterat lag som klarar av de flesta matcher, just för att man är så trygga bakåt och solida i sin defensiva organisation. Det gör att man så gott som aldrig hamnar i situationer där tempot är för högt eller matchbilden på annat sätt gör att de tappar kontrollen.

Men får italienarna önska vill de undvika en match som svänger för mycket fram och tillbaka, med onödiga bolltapp i kritiska delar av planen. Därför gör det inte så mycket för deras del om matchen står och väger, med lite lägre tempo och med mer av det uppställda spelet. Då får Real Madrid mycket svårt att såga sig igenom.

Real Madrid å sin sida önskar sig en match där farten är i centrum, där Cristiano Ronaldo och övriga stjärnspelare får stora ytor att laborera på och framförallt slipper att försöka penetrera ett samlat italienskt försvar.

Det lag som lyckas sätta tonen på matchen och bestämma matchbilden har därigenom skaffat sig en stor möjlighet att stå som mästare.

Går det ens att få hål på Juventus?

Juventus har helt otrolig siffror i Champions League den här säsongen. Trots tuffa motståndare hela vägen har italienarna bara släppt in ett mål i hela slutspelet och har nu sju vinster på sina åtta senaste matcher i turneringen. Det är helt otroligt.

Den stora frågan är därmed om det ens går att få hål på Juventus här. Följdfrågan blir hur Real Madrid ska kunna göra för att hota Juventus tillräckligt för att Buffon ska släppa in ett mål. Såvida spanjorerna inte vill vinna på straffläggning måste de ju göra mål någon gång.

Som vi var inne på i föregående punkt känns det som att det gäller att passa när Juventus inte är beredda, när laget inte är samlat. Då finns det få – om någon – som kan såga sig igenom mer än någon enstaka gång under 90 minuter. Att ha en intensiv press på felvända bollhållare och att ligga med en hög press kan vara två metoder för att vinna bollen i kritiska lägen och kunna ställa om mot ett oorganiserat försvar.

Det är förmodligen den vägen Real Madrid måste gå för att kunna näta här. Såvida inte Cristiano Ronaldo får för sig att göra mål på en frispark eller Sergio Ramos får för sig att nicka en hörna med den kraft som bara han kan alstra.

Det första målet lär definiera matchen

Att mål påverkar matcher är ingen hemlighet. I en final är den sanningen ännu mer sann. När Real Madrid och Juventus gör upp är känslan att det första målet blir än viktigare, inte minst med tanke på att matchbilden kommer att påverkas ordentligt av ett sådant mål.

Om det är italienarna gör 1-0 vet vi vad som väntar. Då kommer laget att krympa ytor, smyga tillbaka på egen planhalva och i så stor utsträckning som möjligt försöka stänga ner Real Madrids möjlighet att ställa om. Samtidigt skulle Juves kontringsstarka spelare få fritt spelrum i offensiven.

Ett tidigt mål för spanjorerna skulle istället tvinga fram Juventus i banan och öppna upp matchen mer. För den neutrala åskådaren – den som möjligen föredrar mål framför ett bländande försvarsspel – skulle ett sådant scenario vara att föredra. En mer öppen matchbild väntas då.

Hur som helst är det solklart att det första målet kommer att påverka matchen i stor utsträckning.

Läs vårt speltips inför matchen här!

 

Statistik, jämför lagen:

 

 

 

Oddsens motsvarighet i procent när spelet publicerades: