Inför Chelsea - Manchester United

Taktisk analys inför Europa League-finalen 24/5

Här synar vi onsdagens Europa League-final mellan Ajax och Manchester United. Den taktiska analysen är till för att ge dig som läsare, spelare eller åskådare så mycket nyttig info som möjligt inför matchen.

Läs vårt speltips inför matchen – här!

SUPERKAMPANJ:

Nya kunder får 7,00 på bortaseger hos Betfair!

 Klicka här för att ta del av det boostade oddset!

Det blev inte riktigt som Zlatan Ibrahimovic hade hoppats på. Visst, hans Manchester United tog sig hela vägen fram till en final i Europa League och ska nu spela den på den svenska nationalarenan i Solna. Friends Arena är för övrigt ett ställe som vi vet att Zlatan har goda minnen från.

Dessvärre kommer den svenska stjärnan inte till spel för sitt Manchester United, som trots det gäller som klara favoriter i mötet med Ajax i finalen.

I den här taktiska analysen hoppas vi belysa de skillnader som finns mellan lagen rent taktiskt. Tanken är också att försöka ge en fingervisning om den matchbild som kan vänta under onsdagskvällen.

Här är lagens väntade startelvor

På pappret använder sig båda lagen av en 4-3-3-uppställning, men i båda fall ser den inte riktigt ut så i spelet. Det beror en hel del på om lagen anfaller eller försvarar. I det här fallet känns Manchester United också som det lag som kommer att försöka föra matchen spelmässigt.

Så disponerar Ajax sitt lag

Det som slår en när Ajax studeras är den unga medelåldern. Det är allmänt känt att klubben under många år byggt upp hela sin verksamhet på en stark ungdomsakademi och en tydlig strategi att satsa på unga spelare, såväl från interna led som externa inköp. Ett sådant inköp var en gång i tiden Zlatan Ibrahimovic.

Ajax är ett lag som trivs bäst när de får ta kommandot i matcherna, något som inte minst speglar sig i lagets resultat på hemmaplan. 7 vinster på lika många försök i Europa League, medan det bara blivit en bortaseger under hela turneringen.

Det säger en hel del om Ajax sätt att spela fotboll. När det finns en tro och en självklarhet – en slags kollektiv övertygelse om att fylla på med mycket folk – är laget mycket starkt. Med många tekniska, unga och allmänt frejdiga spelare är det så de bör bedriva sin fotboll.

4-3-3 är i det här fallet ett system som bottnar i tanken att försöka få med så många som möjligt i anfallsspelet, men också kunna ställa om snabbt. I just den här matchen kan det sistnämnda bli väldigt viktigt. Med tre spelare där uppe finns det alltid hot.

Känslan är också att André Onana i mål och hela backlinjen framför honom behöver ha en bra dag för att det här ska kunna gå vägen.

Så disponerar Manchester United sitt lag

José Mourinho har hela säsongen varit väldigt konsekvent i sitt laborerande med laget, där den väldigt breda truppen har luftats och där många spelare har fått chansen att visa upp sig. Det har varit en medveten strategi för att undvika skador på grund av för stor belastning och för att låta många duktiga spelare få vara med och bidra.

Det gör det svårt att veta hur portugisen tänker inför den här matchen. Romero i målet har fått stå i varje Europa League-match så här långt och väntas starta även finalen, trots att David De Gea är uttalad förstamålvakt. I backlinjen finns problem med spelare som Marcus Rojo, Eric Bailly, Ashley Young och möjligen Chris Smalling borta. Framåt saknas såklart Zlatan Ibrahimovic, men i övrigt ska det vara lugnt för José Mourinho.

Känslan är att Manchester United vill föra och äga den här matchen. Det finns ingen anledning att ge bort initiativet. Ander Herreras ettrighet blir viktig på mitten. Möjligen får en spelskicklig Michael Carrick chansen i rollen som temporeglerare, medan Paul Pogba ska löpa över stora ytor.

Framåt lär speed prioriteras i Marcus Rashford och Henrikh Mkhitaryan. Tanken tros hur som helst vara att Manchester United ska ge Ajax så lite tid som möjligt med bollen, inte ta några onödiga risker i farliga områden på planen och att själva återerövra boll och ställa om snabbt. Där är Ander Herrera och Paul Pogba viktiga på mitten.

Tre nyckelfaktorer att hålla ögonen på

Det första målet blir livsviktigt

Det är uppenbart så här på förhand att det första målet kommer att bli väldigt viktigt i den här matchen. Manchester United har nämligen spelat sju raka matcher i Europa League där vi har fått se max två mål. Det blir med andra ord väldigt svårt att vända ett 1-0-underläge till seger här.

Därtill är Manchester United – om det nu blir engelsmännen som trycker in ledningsmålet – erkänt starka på att stänga matcher. Finns det ett resultat att spela för skäms José Mourinho sannerligen inte för att göra det. Med kontringsstarka spelare kvar på banan kan 1-0 dessutom bana väg för en hel del omställningar och en dödande stöt i form av 2-0.

Med andra ord blir 1-0-målet i matchen oerhört definierande. Ajax lär ha en betydligt bättre chans att hota så länge det står 0-0, eftersom Manchester United då oundvikligen släpper på lite mer ytor.

Hota bakom en stabbig backlinje

Den klara akilleshälen i detta Manchester United är utan tvekan backlinjen. Med flertalet tunga namn – däribland Eric Bailly och Marcus Rojo – på frånvarolistan lär darriga spelare som Daley Blind och Phil Jones få starta i mittlåset. Det känns inte kassaskåpssäkert. Även om Chris Smalling kan spela är det tveksamt om han – med sin tendens att slarva och sin något tveksamma form – gör det mycket bättre.

Darmian på vänsterflanken är inte heller någon spelare att låta bära äggen på vägen hem från affären direkt. Det finns all anledning att sätta hög press på denna backlinje från Ajax sida. Det handlar om att våga gå högt med laget, men kanske framförallt att ständigt hota i djupled.

Nu är i för sig Phil Jones och Antonio Valencia inga tröga spelare, men bakom Darmian och Daley Blind (eller Chris Smalling) finns det ytor. Att utsätta den här backlinjen för många situationer, antingen när de får jobba felvända i djupled eller där de måste ligga tätt för att hindra kombinationsspel utanför straffområdet, känns som helt rätt väg att gå för holländarnas del. Det finns stora möjligheter att hota den här backlinjen.

Manchester United med flera vapen

 

Manchester United har lyxen att ha en bred trupp, något som gör att José Mourinho kan anpassa sitt lag och sitt sätt att spela efter matchen i fråga. Det finns också – som vi har sett flera gånger under säsongen – stora möjligheter att laborera med laget mitt under matchen.

Det känns på det hela taget som att Manchester United har fler vapen i sin trupp än vad Ajax har. Det finns dessutom – vilket inte ska underskattas – en större bred på hur dessa vapen ser ut och kan brukas. Manchester United är starka i omställningsspelet med spelare som Ander Herrera, Marcus Rashford och Henrikh Mkhitaryan.

Samtidigt är engelsmännen tunga på fasta situationer och på det lite längre spelet med en spelare som Marouane Fellaini. Det finns också ett bra kantspel, inte minst på högerkanten där Antonio Valencia har en förmåga att täcka hela kanten på egen hand.

Med andra ord finns det många hot för Manchester United, som kan välja att anpassa sig utifrån motstånd, matchbild och resultat i matchen. Hur startelvan formeras kommer att ge en fingervisning på hur laget vill bedriva sitt anfallsspel, men klart är att Ajax behöver vara flexibla i sin defensiv för att kunna stå emot här.

 

Statistik, jämför lagen:

 

 

 

Oddsens motsvarighet i procent när spelet publicerades:

1: 21%
X: 28%
2: 51%
Över 2,5 mål: 44%
Under 2,5 mål: 60%