kampanj vm 2018

Taktisk analys inför Sverige – Frankrike 9/6

Här synar vi matchen mellan Sverige och Frankrike lite extra. Den taktiska analysen är till för att ge dig som läsare, spelare eller åskådare så mycket nyttig info som möjligt inför matchen.

Fyll på spelkassan inför veckans CL-matcher: Sveriges bästa bonusguide hittar du här!

Landskamperna är tillbaka och fredagen bjuder på ett intressant möte på Friends Arena i Solna, där Sverige får besök av gruppens stora favorit Frankrike.

Vi är nog många som minns det förra mötet – det nere i Paris – som fransoserna till slut vann med 2-1 efter att ha vänt på steken. Nu är det med andra ord läge för revansch.

I den taktiska analysen hoppas vi belysa ett par punkter som blir viktiga i den svenska poängjakten.

Här är lagens väntade startelvor

Som bekant är det här två lag som bedriver sin fotboll på lite olika sätt, någonting som syns redan i hur de disponerar sina startelvor.

Så disponerar Sverige sitt lag

Att det är ett annorlunda Sverige med Janne Andersson som förbundskapten är vi många som noterat. Det som tidigare var ett vilset och lätt ängsligt svenskt landslag känns plötsligt mer trygga i sin spelidé och spelarna ser ut att lita på varandra.

Vad som dock är svårt att veta är hur Janne tänker formera sin startelva, då den varierat mycket från match till match. Den här flexibiliteten har dock visat sig vara mer av en styrka än en svaghet då laget alltså presterat fin fotboll.

Känslan är att centrallinjen blir densamma som vi gjort oss vana vid och tanken är att ha ett lag bestående av åtminstone åtta – kanske nio – utespelare som hela tiden är aktiva i det defensiva spelet också. Samtidigt vill Janne få upp ena ytterbacken högt i plan för att skapa nya spelvägar när Sverige väl bygger ett eget anfallsspel.

Så disponerar Frankrike sitt lag

Frankrike har ett betydligt mer namnkunnigt och stjärnspäckat lag, men det finns samtidigt brister som går att utnyttja i det franska laget. Den formation som oftast används är någon form av 4-2-3-1 med åtminstone tre spelare längst fram.

Frankrike har många bolltrygga spelare och vill skapa så mycket situationer som möjligt på offensiv planhalva, där deras absoluta styrkor visar sig. Det bollskickliga och energiska mittfältet har i uppgift att vinna bollen, låta den avancera uppåt i plan och sedan bistå med understöd till de offensiva spelarna.

Trots att det här är en bortamatch tror vi på ett franskt lag som vill ta kommandot och plocka med sig tre poäng hem till Paris.

Tre nyckelfaktorer att hålla ögonen på

Att våga ta kommandot

Det som varit Sveriges styrka under Janne Andersson har varit lagets förmåga att hela tiden våga hålla bollen inom laget, trots att motståndarna inte sällan klivit högt och satt press.

När Frankrike kommer på besök är risken att man blir lite ängsliga och att man därigenom låter gästerna få kommandot över tempo och matchbild. Nere i Frankrike, i det retliga förlustmötet, gjorde Sverige en stark insats just för att laget vågade hålla sig till sin idé även med bollen.

Det blir av yttersta vikt även här. Om det ska bli några poäng behöver den biten troligen fungera, inte minst då det ger spelarna tid att vila med boll, snarare än att hela tiden behöva jaga den från motståndaren.

Att inte släppa in onödiga mål

Det finns idel klasspelare i detta franska lag, varpå Sverige verkligen inte får utsätta sig för några onödiga situationer till följd av slarv eller dålig kommunikation.

Att inte släppa in några onödiga mål är väl i för sig ett tämligen givet sätt att ta sig an en match, men mot så här bra lag finns det än större anledning att inta viss försiktighet och lägga sig an med ännu mer påtaglig koncentration i kritiska faser av uppbyggnadsspelet.

Frankrike är tunga i boxen och i omställningsspelet, vilket gör att det för svensk del handlar om att inte tappa boll i farliga delar av planen.

Kampen om mittfältet

 

Matchen i matchen avgörs utan tvekan på mittfältet, där Frankrike ofta får ett slags övertag med sina tre spelare inne i mitten. Att överbelasta är ett klassiskt sätt att få tag i taktpinnen och återerövra bollen snabbt vid bolltapp.

För Sveriges del handlar det om att stå upp här; att inte tappa bollen i onödiga lägen, att våga spela sig igenom Frankrikes mittfält och att vara lojala i hemjobbet även när franska mittfältare – däribland Paul Pogba – följer med upp till offensivt straffområde.

Hur det svenska mittfältet formeras är lite oklart, men oavsett vilka som spelar handlar det – likt vi varit inne på i tidigare punkter – att även våga hålla i bollen och låta fransoserna jaga lite boll också.

Läs vårt speltips inför matchen här!

 

Statistik, jämför lagen:

 

 

 

Oddsens motsvarighet i procent när spelet publicerades:

1: 16%
X: 26%
2: 58%
Över 2,5 mål: 45%
Under 2,5 mål: 60%