Arena

Taktisk analys inför U21-EM: Polen – Sverige 19/6

Här presenterar vi en taktisk analys inför matchen mellan Polen och Sverige i stundande U21-EM. Tanken är att ge dig som läsare, åskådare eller spelare lite extra kött på benen.

Fyll på spelkassan inför U21-EM: Sveriges bästa bonusguide hittar du här!

U21-EM fortsätter för svensk del med en tuff match mot värdnationen Polen, som efter en tung förlust i premiären behöver ta poäng för att hålla slutspelsdrömmen vid liv.

Sverige å sin sida hoppas återupprepa den fina insatsen – rent spelmässigt – mot England i sin premiär. Gör man det borde möjligheterna till tre poäng vara goda.

I den här taktiska analysen hoppas vi belysa de skillnader som trots allt finns mellan lagen. Tanken är också att försöka ge en fingervisning om den matchbild som kan vänta under tisdagskvällen.

Här är lagens väntade startelvor

Det är inte helt lätt att utläsa hur de båda lagen tänker ta sig an den här matchen, men vår tanke är att fokusera så mycket som möjligt på vad Sverige behöver göra.

Så disponerar Sverige sitt lag

Sverige lär fortsätta på den inslagna vägen med ett tight 4-4-2, där samtliga spelare är delaktiga i det defensiva spelet och där yttermittfältarna kryper in en hel del i banan för att täppa till i mitten. Tanken är också att det ska öppna upp för offensiva ytterbackar.

Det finns ett par spelare som är av yttersta vikt, däribland lagkaptenen Kristoffer Olsson och anfallaren Pawel Cibicki, som var riktigt vass i premiären mot England. Det här är spelare som blir viktiga för att dels sätta tempot i det egna passningsspelet och dels bidra med irrationalitet. Där kommer främst Pawel Cibicki in i bilden.

I övrigt bygger det svenska laget alltså på en klassisk 4-4-2-uppställning, med ytterbackar som gärna får vara aktiva i offensiven och yttermittfältare som kan operera inåt i banan för att öppna upp ytor. I premiären fungerade det här oerhört väl, inte minst i andra halvlek då Sverige var dominanta och inte lät England komma till alls.

Känslan är att Carlos Strandberg spelade till sig en plats i startelvan senast – eller om det snarare är så att det var Gustav Engvall som spelade bort sig från densamma. Hur som helst känns det som att Håkan Ericsson kör vidare på samma lag, bortsett från Carlos Strandberg, som tar Gustav Engvalls plats.

Så disponerar Polen sitt lag

Det polska laget bygger en hel del på tekniskt skickliga och snabba spelare, men det blev i premiären mot Slovakien tydligt att det här polska landslaget har en hel del defensiva brister.

Allra tydligast blev det i luckan mellan mittback och ytterback, där Slovakien kunde sticka in bollen gång på gång. Inte heller ytan mellan backlinjen och mittfältet gick att kontrollera för det polska laget, som tappade sin tidiga 1-0-ledning till förlust inför en mycket missnöjd hemmapublik.

Med tanke på att polackerna nu har kniven mot strupen går det att misstänka hur polackerna nu tänker jaga en vinst ännu tydligare. Anförda av en högljudd hemmapublik – som dock får rejält med läktarmotstånd av en flera tusen personer stor svensk klack – tror vi på ett intensivt Polen. Det lär dock öppna fina omställningsmöjligheter för Sverige.

Polen har på pappret någon slags 4-5-1-uppställning, som i själva verket blir en 4-3-3 eller möjligen 4-2-3-1 i det uppställda spelet. Nu färgades i för sig matchen mot Slovakien en hel del av det tidiga polska ledningsmålet – redan efter cirka 20 sekunder – varpå det inte går att dra för stora växlar av den matchen. Det polska spelet bygger hur som helst en hel del på inläggsspel och offensiv kantspelare.

Tre nyckelfaktorer att hålla ögonen på

Att ta kommandot direkt

Efter matchen mot England var tongångarna odelat positiva angående den svenska insatsen rent spelmässigt. Poängtappet kändes ganska snöpligt då Sverige missade en straff i slutskedet av matchen, men spelmässigt går det inte att ha många invändningar.

Från en halvtimme in i matchen och hela vägen in till 93 minuter var det Sverige som kändes spetsigast och som dominanter sett till matchbilden. Framförallt i andra halvlek fanns det ett konstant svenskt tryck, utan att det för den sakens skull låg till grund för vansinnigt många chanser. Känslan var hur som helst kontroll.

Mot Polen blir det viktigt att ta detta kommando direkt. Engelsmännen var farliga i den absoluta inledningen av matchen och där får Sverige – ett lag som gjort sig kända för att hamna i underläge och sedan vända – se upp. Polen gjorde dessutom sitt 1-0 tidigt mot Slovakien och väntas gå stenhårt redan från första minut.

Om Sverige reder ut den första stormen kan matchbilden sätta sig och då borde det ligga ett svenskt skimmer av kontrollans över hela matchen. Det kan inte annat än att gynna Sverige.

Alla ögon på Pawel Cibicki

Det är inte konstigt att Pawel Cibicki är i ropet inför matchen. Anfallaren har haft en fin utveckling sedan starten på 2016, med en fantastisk säsong i Jönköping Södra och ett bra kvalspel i det svenska U21-landslaget.

Dessutom har Pawel Cibicki nu valt att representera Sverige istället för Polen, som är det land som hans föräldrar kommer ifrån. Det har väckt en hel del uppståndelse och polsk media är inte sena med att grilla Pawel Cibicki inför det här mötet.

Därtill bör nämnas att anfallaren – som inledde det här allsvenska året på ett fantastiskt bra sätt i serieledande Malmö FF – var riktigt vass i premiären mot England. Chansmässigt såg han till att sätta upp lagkamraterna flera gånger och han hade också ett eget skott i ribban. Det var verkligen värt ett bättre öde, det där skottet!

Spelmässigt är han väldigt viktig när han kommer ner, möter boll och vänder upp. Då sätter han ett högt tempo, är svår att fånga och har sedan en fin förmåga att både utmana på egen hand och sätta upp lagkamrater i fina lägen. Pawel Cibicki blir viktig för att få hål på det polska laget. Känslan är att han hamnar i rampljuset på ett eller annat sätt.

Det spelskickliga mittfältet måste leverera

Den här punkten hade vi med även inför premiären och känslan är att den blir minst lika viktig den här gången. Det var den fina kontrollen från mittfältet som gjorde att Sverige åt sig in i matchen och helt tog över i andra halvek mot England.

Att Sverige är i stort behov av sitt mittfält är givet. Det är där laget har sina klart mest spelskickliga spelare och det är där bolltryggheten ska ge Sverige möjlighet att både andas med boll, men också etablera ett eget anfallsspel.

Det var just dessa ingångsvärden som gjorde att Sverige var så framgångsrika för två år sedan. Då kunde laget hela tiden ligga tätt tillsammans i defensiven, men så fort bollen erövrades fanns det en trygghet och en tro på att faktiskt bygga ett eget spel.

Håkan Ericsson kör troligen vidare med fyra innermittfältsliknande spelare på mittfältet, där även yttermittfältarna kryper in i banan och har bolltrygghet/bollbehandling som sina främsta egenskaper. Det bidrar med ett viktigt lugn.

Simon Tibbling, Alexander Fransson och Kristoffer Olsson är tre sådana spelare. Melker Hallberg var ganska svag i premiären, men har liknande egenskaper.

Läs vårt speltips inför matchen här!

 

Statistik, jämför lagen:

 

 

 

Oddsens motsvarighet i procent när spelet publicerades:

1: 34%
X: 29%
2: 37%
Över 2,5 mål: 48%
Under 2,5 mål: 54%