Speltips AGF Randers 28 maj 2020

Taktisk analys inför U21-EM, Slovakien – Sverige 22/6

Här djupdyker vi i matchen mellan Slovakien och Sverige i U21-EM. Tanken är att ge dig som läsare, åskådare eller spelare lite extra kött på benen med hjälp av en taktisk analys.

Fyll på spelkassan inför U21-EM: Sveriges bästa bonusguide hittar du här!

U21-EM är framme vid ett kritiskt läge när Grupp A ska avgöras. Sverige har efter två kryss inte saken i egna händer, utan måste förlita sig på att England inte slår Polen i den sista gruppspelsmatchen.

Samtidigt måste Sverige vinna sin match, men med tanke på hur fint spelet var i de två första matcherna är det ingen omöjlig uppgift. Tvärtom. I våra ögon bör Sverige ses som klara favoriter inför mötet med Slovakien, som alltså kan avgöra båda lagens fortsatta öde i det här mästerskapet.

I den här taktiska analysen hoppas vi belysa de skillnader som trots allt finns mellan lagen. Tanken är också att försöka ge en fingervisning om den matchbild som kan vänta under tisdagskvällen.

Här är lagens väntade startelvor

Det här är två lag med en fin offensiv variation, men där Sverige känns som snäppet starkare än slovakerna när det kommer till kollektivet och den defensiva organisationen.

Så disponerar Sverige sitt lag

Sverige kommer troligen att fortsätta med sitt 4-4-2, där samtliga spelare är delaktiga i det defensiva spelet och där yttermittfältarna kryper in en hel del i banan för att täppa till i mitten. Nu får laget dock klara sig utan Simon Tibbling – kanske lagets bästa spelare – som drog på sig en skada senast. Det öppnar antingen för Tankovic eller Eliasson i hans roll. Där är frågan om Håkan Ericsson vill ha offensiv flärd eller mer bolltrygghet.

Tanken är också att spelet ska öppna upp för offensiva ytterbackar, något som varit framgångsrikt så här långt i turneringen. Efter lite trevande inledningar har Sverige tagit över matcherna både mot England och Polen, mycket tack vare att alla lagdelar är aktiva även i det offensiva uppbyggnadsspelet.

Det finns därutöver ett par spelare som är av yttersta vikt, exempelvis anfallaren Pawel Cibicki, som var riktigt vass i premiären mot England och tillsammans med Carlos Strandberg mot Polen. Det här är en spelare som blir viktig för att hela tiden hota Slovakien. Förhoppningsvis kan han straffa ett förmodat offensivt Slovakien duktigt.

I övrigt kör Sverige troligen på med samma spel, även fall det borde vara tveksamt till om Filip Dagerstål får spela matchen. Tillsammans med Jakob Une Larsson såg han darrig ut i matchen mot Polen. Samtidigt ska man veta att Franz Brorsson – av många ansedd som bättre än de båda – sitter på bänken och bara väntar på att få spela.

Så disponerar Slovakien sitt lag

Det slovakiska laget består av många snabba, tekniska och aningen opolerade spelare. Tillsammans utgör de ett något ihåligt kollektiv, med tydliga defensiva brister och hål mellan lagdelarna.

I offensiven finns det å andra sidan utrymme för flera tekniska skickliga spelare att ta egna initiativ. Det gäller att ligga tätt på dessa tidigt, samtidigt som det inte är läge att tappa boll i det egna uppbyggnadsspelet. Då blir Slovakien farliga i kontringsspelet.

4-5-1, 4-2-3-1 eller snarare 4-3-3 är den uppställning som Slovakien formerar sina spelare utifrån. Det som är intressant med det slovakiska laget är att många bidrar i offensiven och att det därför finns många som kan göra mål. Mittfältet tar sig ofta in i offensivt straffområde och utgör ständiga hot. Där får Sverige se upp.

Tre nyckelfaktorer att hålla ögonen på

Att våga gå för segern

Sverige behöver vinna den här matchen, det råder det ingen som helst tvekan om. För att kunna ta sig vidare i turneringen krävs trepoängare här, alldeles oavsett vad som händer i den andra matchen.

Därför måste vinnarmentaliteten och inställningen att gå för segern genomsyra spelet redan från första minut. Det finns ingen anledning att tveka – här är det segern som räknas.

Vilken väg Håkan Ericsson väljer för att nå tre poäng är desto mer osäkert. Det kan vara så att han känner för en mer försiktig inställning och att därigenom vinna matchen genom att helt enkelt släppa in färre mål än motståndaren. Det kan också vara så att han trycker in det tunga artilleriet och går för en knock-out, exempelvis låter Niclas Eliasson få chansen från start.

Det viktiga är hur som helst att de elva spelare som kliver in på planen gör det med hunger i blicken.

Inte råd med förödande misstag

Trots att Sverige varit det bättre laget i båda sina inledande matcher har laget alltså bara skrapat ihop två kryss så här långt. Det beror i stora drag på grund av ett par förödande misstag i helt avgörande lägen.

Linus Wahlqvist missade en straff i öppningsmatchen mot England. Om högerbacken hade förvaltat den chansen bättre hade Sverige med största sannolikhet gått upp i delad gruppledning redan efter den första omgången.

I match nummer två räckte inte två gjorda svenska mål, utan Sverige släppte också in två mål. Filip Dagerstål i det svenska misslåset hade inte sin bästa dag och orsakade – om vi ska vara lite taskiga – båda målen på grund av ödesdigra misstag i kritiska lägen. Huruvida det här påverkar laguttagningen inför den tredje matchen är oklart, men vad som är desto klarare är att det svenska u21-landslaget inte har råd med den typen av misstag i den sista matchen.

Här gäller det att förvalta lägena framåt och inte släppa in onödiga mål bakom. Den sista kvarten blir av yttersta vikt för att gå segrande ur striden.

Ta kontroll över matchen

Signifikativt för de två inledande matcherna har varit Sveriges tröga start. I båda matcherna har laget haft tufft under den första kvarten, för att sedan äta sig in i matchen mer och mer.

Tydligt blev det mot Polen, där polackerna först tog ledningen, men sedan fick se sig totalt utmanövrerade av det svenska laget. När spelet väl hade satt sig var Sverige helt enkelt klart bättre.

I matchen mot Slovakien har Sverige som sagt inte råd med några misstag. Då handlar det om att koppla ett grepp direkt, både spel- och chansmässigt. Att sätta skräck i sina motståndare.

Läs vårt speltips inför matchen här!

 

Statistik, jämför lagen:

 

 

 

Oddsens motsvarighet i procent när spelet publicerades:

1: 33%
X: 29%
2: 42%
Över 2,5 mål: 58%
Under 2,5 mål: 46%