Tidiga trender

Vår krönikör Jonas Dahlquist är tillbaka och har upptäckt några tidiga trender bland lagen i Allsvenskan.

  Expekt ger våra läsare en unik bonus värd 2 000 kr via denna länk!

Vi har alla våra egenheter, och en av mina är väl att jag älskar att sätta mig med lite tabeller och resultatlistor, och sen kör jag ett par timmar och ser om jag kan hitta något.

När nu 20% av Allsvenskan är spelad är det läge att kolla om man ser några tendenser, förutom de rent känslomässiga som att MFF ser väldigt bra ut, Blåvitt och AIK har sett slarviga ut, Elfsborg är plötsligt Häcken och Häcken är plötsligt Arsenal under George Graham.

Vad säger ni om de här grejerna, till exempel?

AFC Eskilstuna har faktiskt en poäng mindre än vad Falkenberg (som blev toksist till slut) hade efter sex omgångar i fjol.

Det har gjorts 41 st 1-0-mål i år. 24 ggr av dessa 41 (58,5%) har de som gjorde 1-0-målet också vunnit matchen. 11 ggr har det blivit kryss (26,8%) och 6 ggr (14,6%) har matchen vänt helt.

“Häcken flest nollor av alla lag”

30% av årets Allsvenska matcher hittills har slutat 0-0 eller 1-1.

Häcken har släppt in tre mål efter sex omgångar. Bästa noteringen under Peter Gerhardsson (2009-16) vid samma tidpunkt var sex insläppta.

Häcken har hållit nollan i fyra av sex matcher, bäst av alla. J Södra är enda lag som inte hållit nollan än.

Örebro är tvåa i hemmatabellen och tvåa från slutet i bortatabellen.

Blåvitt är det lag som har “störst skillnad mellan halvlekarna”. De gör 16,7% av sina mål i 1:a halvlek, och 83,3% i 2:a halvlek.

Hammarby starkast under berömda sista kvarten

Hammarby har målskillnaden 5-1 under de sista 15 matchminuterna. Inget annat lag är bättre.

Bajen har faktiskt målskillnaden 7-1 i 2:a halvlek. Även det bäst av alla i Allsvenskan hittills.

AIK är hittills enda laget som tappat 1-0-ledning till förlust två gånger. GIF Sundsvall är enda laget som inte har gjort ett 1-0-mål än.

På sex Elfsborgsmatcher den här säsongen har det producerats 25 mål (14-11). Att jämföra med “snåla” AIK och Häcken som står på tio var.

Med allt detta i åtanke kan man kolla på helgschemat och applicera lite trender. Here goes:

Häcken-Sirius
Häcken släpper in väldigt få mål, Sirius är seriens bästa bortalag hittills men har kanske börjat svaja?

Halmstad-AIK
AIK har hållit nollan i sina två senaste matcher, Halmstad har inte gjort mål på sina fyra(!) senaste.

Östersund-Hammarby
ÖFK har vunnit 11 av sina 15 senaste hemmamatcher i liga och cup. Hammarby har aldrig någonsin vunnit borta mot Östersund.

IFK Göteborg-Kalmar
Blåvitt har tre raka kryss (samtliga har slutat 1-1) på hemmaplan. En av Kalmars två bortamatcher slutade också 1-1.

Örebro-Djurgården
Örebro är seriens näst bästa hemmalag. Djurgården har Kim Källström avstängd. De FEM senaste mellan lagen i Örebro har slutat med Djurgårdsseger.

J Södra-AFC Eskilstuna
Jönköpingslaget väntar på sin första nolla bakåt. AFC har släppt in sju mål på sina två senaste matcher, Jönköping har gjort två mål framåt i båda sina tidigare hemmamatcher.

Elfsborg-Malmö
Elfsborg målglada framåt och bakåt, möter seriens bästa lag i nästan samtliga kategorier. MFF vann båda mötena ifjol med 1-0.

IFK Norrköping-GIF Sundsvall
Giffarna har spelat tre bortamatcher utan att göra ett enda mål, Norrköping har gjort åtta mål på sina tre senaste matcher.

Vad man gör med informationen blir sedan högst subjektivt. Att AIK vinner borta mot HBK med 1-0 eller 2-0 känns logiskt, att Blåvitt-Kalmar blir 1-1 likaså. Östersund kanske slår Hammarby med 2-1 och samma siffror till J Södra mot AFC. Malmö vinner med 3-2 borta mot Elfsborg, och Norrköping slår Sundsvall med 2-0. Örebro-Djurgården innehåller för många motsägelser, så 1-1 då kanske i grunden?

Som tur är brukar lagen inte spela logiskt. Ganska så skönt, ändå. Så här ska det i alla fall sluta i nästa omgång om de följer sina egna trender! Annars spelar de fel…

Jonas Dahlquist

  Rygga Jonas spel att AIK vinner med 3-1 hos Expekt till 11,5 och få 2 000 kr bonus!

 

Missa inte senaste avsnittet av podcasten Uppsnack med Jonas & Sladjan

[acast src=”https://www.acast.com/uppsnack” width=”480″ height=”480″]