Typiskt svenskt

Jonas Dahlquist Publicerat: 13 April 2017

Något annat kan man väl inte säga när alla lag har tagit poäng efter bara två spelade omgångar, och ingen heller är fullpoängare. De som sticker ut liiiiiite är väl Djurgården, som inte har gjort mål än, och Häcken, som varken gjort eller släppt in mål än. Detta bara efter TVÅ omgångar, alltså.

  Expekt ger våra läsare en unik bonus värd 2 000 kr via denna länk!

Den eviga frågan är om det är bra för en serie om den är jämn, som Allsvenskan varit under hela 2000-talet, eller om det är bättre med två-ständiga topplag. Svaret är väl att det beror på vad man vill ha fotbollen till. Om lyckat spel i Europa är målbilden så är det nog att föredra att ha två-tre ständiga topplag, som skaffar sig “Europarutin” och har chansen att dra in pengar. Om målbilden istället är en levande liga så är svaret annorlunda. För att det ska bli än mer typiskt svenskt så är vi just nu någonstans mittemellan detta.

Tio olika mästarlag på de 17 Allsvenska säsonger på 2000-talet talar sitt tydliga språk. Tre av dem har dessutom lyckats med att åka ur under samma period, Halmstad till och med två gånger. Samtidigt har MFF vunnit tre av de fyra senaste SM-tecknen, och det går inte att förneka att de har ett ganska stort försprång på – i princip – alla plan för tillfället. Det hade å andra sidan Djurgården också, tidigt 2000-tal. Fyra år efter sitt senaste SM-guld, som kom 2005, kvalade de sig kvar i serien mot Assyriska med hårresande liten marginal.

Intresse kommer av intresse

Vi är kanske i brytpunkten, mellan perioden då vem som helst kunde vinna och perioden då förmodligen bara ett eller två lag kan vinna. Som det var på 1980- och 1990-talet. Än så länge har publiken inte reagerat genom att stanna hemma, tvärtom har de två första omgångarna samlat rekordstora åskådarantal. Intresse kanske ändå inte uppstår på grund av internationella framgångar och hög spelmässig nivå eller jämna och ovissa matcher eller egentligen något annat än… intresse. Intresse kommer av intresse.

På måndag spelas årets första 08-derby. AIK mot Hammarby på Friends Arena och storpublik väntas. Inget av lagen har sett klockrena ut i inledningen, men AIK verkar ändå vara betydligt mer “färdiga” än vad Hammarby är. Inget konstigt i det, med tanke på att Hammarby har ny tränare och – i grunden – sämre spelarmaterial i jämförelse med AIK. Det är förstås mycket som talar för att AIK vinner, det tror jag också, och det är ganska mycket som talar för att det blir en hård match. Läge för ett rött kort eller två och 3-1 till AIK, kanske? Det vi däremot vet är att matchen, oavsett vad som händer, kommer att generera intresse. Såväl innan som under och efter de 90 minuterna. Det kanske är d-e-t som vi har vår fotboll till.

Jonas Dahlquist

  Rygga Jonas spel att AIK vinner med 3-1 hos Expekt till 11,5 och få 2 000 kr bonus!

 

Missa inte senaste avsnittet av podcasten Uppsnack med Jonas & Sladjan