US Open är igång

Sladjan Osmanagic Publicerat: 29 August 2017

Årets sista Grand Slam-turnering är äntligen i gång borta i New York. Min personliga favorit bland de fyra största turneringarna på touren. Det är något speciellt med inramningen på Flushing Meadows, den påtagliga energin under kvällsmatcherna och publiken spelar en större roll i New York än på andra ställen. Det finns ingen publik i hela tennisvärlden som kan ta till sig och stötta en spelare eller gå mot en spelare som publiken i New York.

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en unik bonus om hela 2 000 kr!

Innan vi går in på vilka som jag anser vara favoriter i respektive klass kan vi konstatera att Maria Sharapova fick de största rubrikerna den första speldagen (denna text skrevs innan tävlingsdag två). Sharapova kom tillbaka från dopingavstängningen i våras och blev därefter skadad. Maria är inte särskilt populär bland de andra spelarna på WTA-touren och Bouchard och Mladenovic har tagit chansen att såga Sharapova rejält offentligt. Simona Halep, världstvåa, tillhör också de spelare som kritiserat både Sharapova och WTA, för hur de behandlat hela ärendet. När lottningen kom i fredags stod det klart att Sharapova, som fick ett wildcard till turneringen, skulle möta Halep i första omgången. Sharapova besegrade Halep med 2-1 i set och därmed blev Halep turneringens första stjärnfall.

Apropå stjärnfall så är det vad som präglat herrkategorin inför US Open. Tre tidigare vinnare av turneringen är inte med på grund av skador; Andy Murray, Stan Wawrinka och Novak Djokovic, som varit i final på Flushing Meadows sex av de sju senaste åren. Dessutom har Key Nishikori, tidigare finalist i turneringen, lämnat återbud. Det gäller även Milos Raonic. I princip hälften av världens tio bästa spelare i herrklassen är inte på plats i New York. Mycket trist för oss som vill se de bästa spelarna i världen och i slutändan devalveras herrturneringen av dessa fem tunga avbräck.

Ingen Murray, ingen Wawrinka och ingen Djokovic gör att Federer och Nadal är huvudfavoriter. Jag ser Federer som förstahandsfavorit, Nadal som andrahandsfavorit och den tidigare US Open-vinnaren, Marin Cilic, som tredjehandsfavorit. Cilic har dragits med skador under sommaren (vi minns hur tung Wimbledonfinalen var för Cilic) och fick lämna återbud till genrepet i Cincinnati. I herrklassen ser jag en outsider som kan ställa till det primärt för de tre huvudfavoriterna. Det är den unge tysken Sasha Zverev som i år bland annat vunnit Rom och Kanadas ATP-1000-turneringar. I Montreal besegrade Zverev Federer enkelt i finalen. Dock har inte Zverev fått till det i någon Grand Slam-turnering ännu. Vi är många som väntar på hans genombrott på den högsta nivån.

Kanske är Zverev själv, den som väntar mest? Med tanke på att hälften av världens tio bästa spelare är borta kan detta vara ett utmärkt tillfälle för Zverev att få det stora genombrottet på den största scenen? Det tror jag han kommer få.

På damsidan är det på förhand betydligt öppnare och det skall bli mycket intressant att se vem som står som slutsegrare. Som vi nämnde tidigare i krönikan åkte världstvåan, Simona Halep, ut direkt mot Maria Sharapova. Dessutom blev brittiska världssjuan, Johanna Konta, utslagen direkt av serbiskan Krunic. Den undre halvan ser redan efter första rundan oväntat öppen ut. Vägen fram ser bekväm ut för både Muguruza och Venus Wiliams. Ska bli intressant att se hur långt Sharapova kan ta sig. På den övre halvan ser jag Pliskova och Svitolina göra upp i en semifinal. Mina tre huvudfavoriter i damklassen är: 1. Muguruza, 2. Pliskova, 3. Svitolina. Som outsider har jag veteranen Venus Williams.

Nu är det bara att njuta av världens trevligaste tennisturnering.

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en unik bonus om hela 2 000 kr!

Sladjan Osmanagic

 

 

Missa inte senaste avsnittet av podcasten Uppsnack med Jonas & Sladjan