sladjan-osmanagic

Vad har vi för chanser i playoff?

Nästa månad spelas playoff till VM i Ryssland som äger rum sommaren 2018. Åtta stycken grupptvåor från Europa spelar om fyra VM-platser. Denna text är skriven innan själva lottningen, som äger rum den 17:e oktober, tisdag nästa vecka.

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en unik bonus om hela 2 000 kr!

Det vi vet är att Sverige, tyvärr, inte är ett av de seedade lagen i plagýoff. Det vi också vet är att Italien, Kroatien och Danmark kommer att vara seedade. Liksom vinnaren i grupp B, som blir Portugal eller Schweiz.

Oavsett vilket land Sverige kommer få möta i ett väntande Play-off kan vi konstatera att en svår uppgift väntar oss, dock långt ifrån omöjlig. Vi har potentialen att slå ut samtliga lag samtidigt som vi kan åka ut mot samtliga.
Sportens logik, helt enkelt.

De potentiella motståndarna

Vi börjar med Kroatien som på förhand skulle vara favoriter i ett dubbelmöte mot Sverige, det gäller förvisso även de fyra resterande länderna som är aktuella i sammanhanget. Kroatien spelar alltid som bäst mot lag som anses vara bättre än dem. Kroatiska landslag är alltid övertygade om att de kan slå vilket lag som helst. Det är en attityd jag är mycket svag för. Det finns gott om individuell skicklighet i form av Modric, Mandzukic, Kramaric och skadade Kovacic. All press kommer vara på Kroaterna och Sverige skulle ha allt att vinna mot dem. Kroatien inledde kvalet på ett lysande sätt men har tappat allt eftersom. Min bedömning procentuellt är en fördel för Kroatien, 60-40.

Danmark är också en potentiell motståndare och derbyn är alltid derbyn. Vi slog ut dem i playoffet till EM i Frankrike efter att Zlatan gjort två fantastiska matcher. Danmark leds av Tottenhamstjärnan, Eriksen, som vi måste ha koll på under 180 minuter. Han är livsfarlig och Danmarks viktigaste spelare. Ett dubbelmöte mot Danmark riskerar att bli mer känslomässigt än om vi möter något av de andra lagen. På gott eller ont, det återstår att se. I ett dubbelmöte mot Danmark skulle jag uppskatta att Sveriges chanser att gå vidare är 50/50.

Italien är inte riktigt det lag de var under Antonio Conte. Kvalspelet har varit tämligen svagt och förbundskaptenen, Giampiero Ventura, har kritiserats flitigt och kraftigt. Försvarsspelet är lagets stora styrka och i form av Buffon finns en oerhört säker sista utpost. I kvalet kom Italien tvåa i gruppen, fem poäng efter Spanien. Även i ett dubbelmöte mot Italien skulle de vara stora favoriter till att ta sig vidare till VM i Ryssland kommande sommar. Således all press på Gli Azzuri, något som kan passa oss väldigt bra. Det har idrottshistorien visat oss gång på gång. Procentuellt sett skulle jag säga fördel Italien, 65-35.  Betydligt större under har inträffat än att Sverige skulle slå ut Italien i ett playoff.

Schweiz har utvecklats enormt som fotbollsland de senaste 10-15 åren. Schweiziska fotbollsförbundet har jobbat metodiskt under lång tid och resultaten börjat komma. De har medverkat i senaste VM- och EM-slutspelet. Svenska fotbollsförbundet har en del att lära av Schweiz när det kommer till att knyta an spelare med utländsk härkomst. Här är Schweiz ett föredöme. Laget är samspelt, disciplinerat och gillar att anfalla med hög fart. Om vi får möta Schweiz i playoff är min procentuella bedömning 55-45 fördel för rödtröjorna.

Men i huvudsak är det fullständigt ointressant vilka vi möter i Play-off, så länge vi tar oss till VM.

Sladjan Osmanagic

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en unik bonus om hela 2 000 kr!

 

Missa inte senaste avsnittet av podcasten Uppsnack med Jonas & Sladjan

[acast src=”https://www.acast.com/uppsnack” width=”480″ height=”480″]