kampanj vm 2018

Europatipset 19/7: Vårt system, tips och analys av samtliga 13 matcher

ANNONS.

Det är Europa League-kval för hela slanten under torsdagen. De två svenska lagen, AIK och Häcken, ska ha ypperliga chanser att kvalificera sig för den andra omgången i kvalet. Kupongen är en svår sådan där motivationsfaktorn spelar in i ett par matcher. Löser du 13 rätt?

Spelstopp: 18.59

  Ta rygg på systemet hos Svenska Spel genom denna länk.

1. AIK – Shamrock Rovers 1

Se hur svenska folket tippat denna match här.

AIK toppar Allsvenskan och har riktigt bra chans att ta sig vidare till den andra omgången i Europa League-kvalet. Det första mötet mot irländska Shamrock Rovers slutade 1-0 till Gnaget, där Daniel Sundgren gjorde matchens enda mål i den andra halvleken. Sätter Rikard Norlings mannar in dolkstöten på Friends Arena? Känslan är så. Shamrock Rovers är långt ifrån Irlands bästa lag, och med tanke på att den irländska ligan rankas sämre än bland annat den finska och isländska diton bör de gulsvarta lösa avancemanget utan problem. Ettan spikas i det mindre systemen.

2. Häcken – Liepaja 1

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Häcken skaffat sig ett än bättre utgångsläge än gnaget. Hisingslaget vann bortamatchen mot lettiska Liepaja med 3-0, där Irandust, Paulinho och Celik gjorde varsitt mål i den andra halvleken. Gästerna återfinns på fjärde plats i den inhemska ligan som håller betydligt lägre nivå än Allsvenskan. Att Häcken ska ta sig vidare från det här dubbelmötet känns bergsäkert, men frågan är hur mycket Andreas Alms mannar kommer att ta ut sig i det här mötet eftersom en match mot Järnkaminerna stundar redan på söndag. Krysset behöver inte alls vara fel att plocka med.

3. FC Köpenhamn – KuPS 1

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Det första mötet som spelades i Kuopio slutade 1-0 till danskarna. Sett till antalet målchanser hade dock FCK kunnat vinna med större siffror än så. Därmed känns danskarna som solklara favoriter till att avancera i kvalet. Det bör dock sättas ett litet frågetecken kring Ståle Solbakkens mannar. FCK övertygade inte alls under fjolåret och i den danska premiären som spelades i måndags torskade Köpenhamn på Parken mot Horsens med 1-2. KuPS håller dock en helt annan nivå och ska inte ha mycket att sätta emot här. Ettan spikas trots allt.

4. Sarpsborg – IBV Vestmannaeyjar 1

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Sarpsborg fick med sig 4-0 från Island i det första mötet. Det norska laget var ett topplag i Eliteserien i fjol och har i de senaste matcherna visat riktigt bra form. Värt att notera är att Eliteserien har sommaruppehåll i Norge, således kan allt fokus läggas på Europaspelet. IBV Vestmannaeyjar är ett bottenlag i Urvalsdeild, men eftersom IBV vann den isländska cupen i fjol så har laget kvalificerat sig för Europa League. Men efter 0-4 på hemmagräs mot Sarpsborg har väl laget stämplat ut från Europa den här säsongen? På söndag stundar ett hyperviktigt bottenmöte mot Fjölnir som känns betydligt viktigare just nu. Ettan är bara att spika!

5. Runavik – Hibernian 2

Se hur svenska folket tippat denna match här.

NSÍ Runavík återfinns ute i Atlanten, på Färöarna. Den färöiska ligan håller extremt låg nivå och i europeiska sammanhangen är de färöiska lagen allt som oftast slagpåsar. Det första mötet mot Hibernian, som spelades i Edinburgh, slutade 6-1 till skottarna. Trots att det här mötet redan är avgjort så bör de grönvita ha ypperliga chanser att gå från det här dubbelmötet med två segrar. Runavík är långt ifrån det bästa laget på Färöarna och med tanke på att hemmalaget förlorat 17 av de 19 senaste Europa League-matcherna så känns tvåan otroligt stark. Lägg därtill att tvåan lutar åt att streckas för lågt.

6. Ujpest – Neftchi Baku 1

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Det ungerska laget Ujpest fick stryk i den azerbajdzjanska huvudstaden Baku med 1-3 i det första mötet. Trots att ungrarna tog ledningen i den nionde minuten kunde Neftchi vända på steken ganska enkelt då Ujpest försvarsspel var retfullt enkelt att ta sig igenom. Hemma i den ungerska huvudstaden Budapest ska dock chanserna för att vända på dubbelmötet finnas. Eftersom ettan ser ut att erbjuda bäst värde så ska det börjas med att streckas från vänster.

7. FH Hafnarfjördur – FC Lahti 2

Se hur svenska folket tippat denna match här.

FC Lahti stod för en katastrofal insats i det första mötet mot FH Hafnarfjördur. Islänningarna vann med 3-0 på finsk mark och har satt sig i ett ypperligt läge att ta sig vidare till den andra kvalomgången. I grunden är det här dock två relativt jämna lag, och sett till den första matchen var siffrorna något överdrivna. Med tanke på att FH inte nödvändigtvis måste gå för seger lockar den lågt streckade tvåan mest. Grundvalitén finns definitivt i Lahti för att skapa liv i det här dubbelmötet på Island. Utgå från skrällen!

8. Maccabi Tel Aviv – Ferencvaros 1

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Det ungerska laget Ferencvaros var nära att få med sig en seger från det första mötet som spelades i Budapest. Maccabi Tel Aviv kvitterade till 1-1 på stopptid i Ungern vilket gör israelerna till ganska tydliga favoriter att avancera i kvalet. De israeliska lagen håller normalt sett ganska hög nivå, och ligan i Israel rankas bland annat högre än Allsvenskan. Maccabi tog sig hela vägen till gruppspelsfasen i fjol där laget bland annat plockade fyra poäng mot Villarreal i gruppspelet. Ungerska lag befinner sig på en lägre nivå och känslan är att 1X räcker gott och väl här.

9. Coleraine – Spartak Subotica 2

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Spartak Subotica kom undan med blotta förskräckelsen i det första mötet som spelades i Serbien. Coleraine tog ledningen tidigt i matchen och såg länge ut lösa en seger i bortamatchen. I den 96:e minuten blev dock Spartak Subotica tilldömda en straff, som Mile Savkovic smällde dit. Spelmässigt var däremot serberna det bättre laget i den första matchen. Inte helt oväntat eftersom nordirländska lag håller en amatörmässig nivå. Gästerna är nu väl förvarnade och bör ha kavlat upp ärmarna inför returen. Det ska trots allt vara en enorm klasskillnad här och tvåan lutar åt att bli en superspik!

10. Domzale – Siroki Brijeg 1

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Det slovenska laget Domzale har lyckats ganska bra i de europeiska kvalspelen de senaste säsongerna. Förra säsongen slog Domzale bland annat ut tyska Freiburg i Europa League-kvalet. I det första mötet mot bosniska Siroki Brijeg var det slovenerna som hade det mesta utav spelat i en match som slutade 2-2. Med två bortamål på kontot ska Domzale har fina chanser att ta sig vidare från det här dubbelmötet. Det ska råda viss klasskillnad mellan lagen och på slovensk mark är hemmalaget befogade favoriter. Utgå från ettan.

11. Trencin – Buducnost Podgorica 1

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Den första bataljen som spelades i Montenegro kontrollerade Trencin och vann helt rättvist med 2-0. Att Trencin nu ska tappa det här mot Buducnost Podgorica känns mindre troligt. Slovenska lag står sig betydligt bättre ute i Europa än lag från Montenegro. Hemmalaget behöver dock inte nödvändigtvis vinna den här matchen, och med tanke på att ettan streckas hårt finns det betydligt bättre värdespikar på kupongen. Gardera ettan!

12. Beitar Jerusalem – Chikhura Sachkhere 1

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Chikhura Sachkhere spelar sin fotboll i Georgien, med en hemmaplan som tar cirka 2000 åskådare. Det första mötet mot Beitar Jerusalem slutade 0-0, där israelerna kontrollerade matchen. Hemma i Jerusalem kommer Beitar vara betydligt mer offensivt inriktade och här bör laget från Georgien få det oerhört jobbigt. Chikhura ligger inte bättre än fyra i den inhemska ligan, 12 poäng efter Saburtalo som toppar serien. Streckas Beitar Jerusalem under 60 procent är en fullt rimlig spik i de mindre systemen.

13. Osijek – Petrocub 1

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Sista matchen på kupongen spelas i den kroatiska staden Osijek. Det första mötet som spelades i den moldaviska distrikthuvudorten Hincesti slutade 1-1. Det var en jämn match som helt logiskt slutade med delad pott. På kroatisk mark är dock hemmalaget skyhöga favoriter, inte minst med tanke på att lagen från Kroatien håller avsevärt mycket högre nivå än det moldaviska lagen. På Stadion Gradski vrt, som tar knappa 20 000 åskådare, kommer Osijek att lösa det här. Spik-etta!

Spiken! – Spartak Subotica

Coleraines två tränare befann sig på semester i det första mötet. Det säger en hel del om den amatörmässiga nivån på laget. Coleraine har aldrig tidigare tagit sig förbi den första kvalrundan i Europa League och serbiska Spartak Subotica ska bara förlänga den sviten här.

Skrällen! – Lahti

FH Hafnarfjördur och FC Lahti är på pappret två relativt jämna lag. Nu när FH har 3-0 att gå på och inte nödvändigtvis måste vinna den andra matchen finns alla chanser i världen att skrälltvåan studsar in!

64 rader

1. AIK – Shamrock 1
2. Häcken – Liepaja 1x
3. Köpenhamn – KuPS 1
4. Sarpsborg – Vestmannae. 1
5. Runavik – Hibernian 2
6. Ujpest – Neftchi Baku 1x
7. Hafnarfjördur – Lahti x2
8. M.Tel Aviv – Ferencvaros 1x
9. Coleraine – Sp.Subotica 2
10. Domzale – Siroki Brijeg 1x
11. Trencin – Buducnost 1x
12. B.Jerusalem – Chikhura 1
13. Osijek – Petrocub 1

864 rader

1. AIK – Shamrock 1x
2. Häcken – Liepaja 1x
3. Köpenhamn – KuPS 1
4. Sarpsborg – Vestmannae. 1
5. Runavik – Hibernian 2
6. Ujpest – Neftchi Baku 1×2
7. Hafnarfjördur – Lahti 1×2
8. M.Tel Aviv – Ferencvaros 1x
9. Coleraine – Sp.Subotica 2
10. Domzale – Siroki Brijeg 1x
11. Trencin – Buducnost 1×2
12. B.Jerusalem – Chikhura 1x
13. Osijek – Petrocub 1

  Ta rygg på systemet hos Svenska Spel genom denna länk.

 

spel