Europatipset 14/10: Vårt system, tips och analys av samtliga 13 matcher

Andreas Lindsjöö Publicerat: 13 October 2018

ANNONS.

Nations League fortsätter med sju mer eller mindre heta matcher. Kupongens största favorit hittar vi i Baku, men ur svensk synvinkel känns Ryssland mot Turkiet mest spännande. Kupongen avrundas sedan med en träningsmatch och fem Samba-fajter från brasilianska Serie A. Klurig kupong helt klart, men inte omöjlig. Nu kör vi!

Spelstopp: 14.59

  Ta rygg på systemet hos Svenska Spel genom denna länk.

1. Polen – Italien 1

Se hur svenska folket tippat denna match här.

I polska Chorzów ska Polen försöka revanschera sig för torsdagens förlust på samma arena mot Portugal. Då portugiserna runnit iväg till sex poäng och dessa två lag står på varsin krävs det en trea för att ha minsta chans till gruppseger. Nya polska stjärnskottet Krzysztof Piatek tog chansen direkt och smällde in ett mål mot Portugal, men det räckte alltså inte till poäng. Italien spelade 1-1 i en ganska intetsägande träningsmatch mot Ukraina. Här kommer de faktiskt få det betydligt tuffare. Det rödvita hemmalaget känns hetare och då tvåan lär streckas hårdast finns allt värde åt vänster. Tänkbar spik.

2. Ryssland – Turkiet 2

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Ryssland rider på en framgångsvåg efter VM och ser väldigt svårslagna ut. Jätten Dzyuba är extremt svår att få grepp om i det ryska anfallet. De svenska mittbackarna hade dock kontroll på honom i torsdagens Nations League-fajt som slutade 0-0. Ryssland leder ändå gruppen på fyra poäng medan Sverige är sist på en efter att alla lag spelat två matcher var. Turkiet träningsspelade mot Bosnien i veckan och även där slutade det mållöst. När de ställdes mot Ryssland på hemmaplan förlorade turkarna med 1-2. Därför görs hemmalaget till stora favoriter här. Det finns dock gott om kvalité hos gästerna i spelare som Ünal, Tosun och Calhanoglu. Tvåan verkar streckas väldigt lågt och då lockar skrällen ordentligt. X2 på mindre system, men visst känns det tryggast med alla tecken.

3. Israel – Albanien X

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Israel tog en nödvändig seger i torsdagens fajt hemma mot Skottland. De fick dock ordentlig hjälp av en skotsk utvisning. Därmed är grupp 1 i tredjedivisionen vidöppen då samtliga lag står på tre pinnar. Albaniens trupp ser något mer spännande ut med spelare som Taulant Xhaka, Elseid Hysaj samt målvakterna Strakosha och Berisha. Dessutom finns svenskbekantingen Binaku med. Israel har ett mer anonymt lag, men hemma i Be’er Sheva är de inte enkla att besegra. Krysset ska ner först och därefter ska det garderas efter värde. Helgardera på större system.

4. Rumänien – Serbien 2

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Vi går över till grupp 4 i samma division där det ska spelas ett viktigt toppmöte i Bukarest. Efter torsdagens segrar står nu Serbien på sju poäng och Rumänien på fem pinnar. Serberna besegrade Montenegro senast med 2-0 efter att den store Aleksandar Mitrovic stått för båda målen. Därmed har strikern gjort fyra av lagets fem mål i turneringen. Rumänien hade fullt sjå med Litauen men vann till sist efter ett avgörande på övertid. På hemmaplan är de faktiskt inte speciellt lätta att besegra. Serberna har det klart bättre spelarmaterialet och ska vara favoriter. Det blir dock ingen promenad i parken. Gardera omgående.

5. Litauen – Montenegro X

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Vi fortsätter i samma grupp när Litauen tar emot Montenegro. Bittert för Litauen senast när de kvitterade Rumäniens ledning i 90:e minuten men släppte in 1-2 på fyra minuters övertid. Därmed står balterna på noll poäng efter tre omgångar. Det ska dock sägas att de endast förlorat med uddamålet mot både Serbien och Rumänien på hemmaplan. I Vilnius är de inte enkla att bryta ner. Montenegro förlorade som väntat mot Serbien och står nu på fyra poäng. De behöver en seger här för att kunna blanda sig i toppstriden men det känns inte som de har nycklarna för att ta sig igenom Litauens säckförsvar. 0-0 är väldigt troligt här. Spikkrysset sitter där det ska!

6. Azerbajdzjan – Malta 1

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Vi fortsätter i den lägsta divisionen där kupongens största favorit hittas. Det är inte speciellt förvånande. Azerbajdzjan stod för en stark insats i den svåra bortamatchen mot Färöarna och vann med 3-0 efter att Brasilien-födda Richard Almeida de Oliveira stått för två mål i sin landslagsdebut. Därmed skuggar de Kosovo i toppen av tabellen. Malta är däremot gruppens slagpåse vars enda poäng hittills kommit mot just Azerbajdzjan. I Baku kommer det dock bli en helt annan slags match. Rutinerade Michael Mifsud blev utvisad senast och saknas för gästerna. Ettan är bergsäker och spikas, trots extremt hård streckning.

7. Färöarna – Kosovo X

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Vi avslutar Nations League-kapitlet med en match från samma grupp. Färöarna hade hopp om att tillhöra toppen av gruppen, men 0-3 hemma mot Azerbajdzjan var inte vad de hade hoppats på. Det ska dock sägas att den lilla ö-nationen gjorde en helt okej insats och siffrorna blev alldeles för stora där. Kosovo hade problem i den ”säkra” hemmamatchen mot Malta men kunde avgöra den tillställningen efter en utvisning för gästerna. Benjamin Kololli, till vardags i FC Zürich, stod för två av målen i 3-1 segern. Gästerna har det klart starkaste spelarmaterialet men Torshavn är ingen enkel plats att komma till. Då tvåan streckas hårt lockar krysset ordentligt. Börja där, men plocka med tvåan på större system.

8. Skottland – Portugal 2

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Portugal imponerade i bortamatchen mot Polen i Nations League. 3-2 blev det till slut för laget från den Iberiska halvön efter att André Silva och Bernardo Silva målat. Nu lär förbundskapten Santos rotera en hel del och då kanske vi bland annat får se Wolverhampton-spelaren Hélder Costa. Skottland torskade borta mot Israel och har en ytterst medioker trupp att tillgå. Hemma på Hampden Park är de dock ofta fyllda med energi och kan hemmalaget spela ordentligt brittiskt och få matchen att handla mer om kamp kan det bli match av det hela. Annars vinner gästerna. Tvåan först. Krysset plockas dock med på större system då tvåan streckas väl hårt.

9. Chapecoense – Vitoria 1

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Kupongen avslutas i Brasilien med fem matcher från deras Serie A. Först ut ska viktiga poäng delas ut i den jämna bottenstriden. Chapecoense, som de flesta känner igen från den tragiska flygplanskraschen 2016, ligger en poäng från nedflyttningsplats trots att de vunnit tre av sina fem senaste matcher. Dessa segrar har tagits på hemmaplan där Chape faktiskt bara förlorat två av 14 fajter i år. Vitoria ligger två poäng bakom och kommer närmast från fyra raka förluster. Dessutom har de faktiskt bara vunnit en av 14 bortafajter. Allt talar för ettan här. Spik!

10. Internacional – São Paulo 1

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Från botten av tabellen beger vi oss till toppen där en väldigt viktig match ska gå av stapeln. Nykomlingarna Internacional förlorade senast oväntat mot Sport Recife och är därmed tvåa i tabellen, med tre poäng upp till ledande Palmeiras efter 28 omgångar. Hemma i Porto Alegre är de vansinnigt starka och har faktiskt raden 10-3-0 i år. Sao Paulo låg i topp av tabellen men har fallit tillbaka efter fyra raka segerlösa matcher. Här blir det återigen svårt för gästerna. 1X räcker.

11. Palmeiras – Grêmio 1

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Palmeiras leder serien efter 28 spelade omgångar och visar vansinnigt stark form. De grönvita har inte förlorat en ligamatch sedan juni. Dessutom har de gått fram till semifinal i Copa Libertadores där Boca Juniors väntar. Här är dock både Felipe Melo och Victor Luis avstängda. Det är två rejäla avbräck. Gremio är absolut inte något enkelt motstånd. De har bara fem poäng upp till Palmeiras och är faktiskt även de i semifinal av Copa Libertadores, en turnering laget från Porto Alegre vann i fjol. Ettan streckas väldigt högt och då måste det garderas omgående.

12. Vasco da Gama – Cruzeiro 1

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Vasco da Gama behöver plocka poäng för att klara sig kvar i det brasilianska finrummet. Med 31 pinnar är det inte mycket marginal ner till den absoluta botten. Formen är dock helt okej för Vasco som har fem raka matcher utan förlust. Problemet är att fyra av dessa har slutat oavgjort och det ger inte speciellt mycket poäng. Cruzeiro ligger i mitten av tabellen och har inte speciellt mycket att spela för. De blev nyligen utslagna ur Copa Libertadores av Boca Juniors. På resande fot har de bara två ligasegrar under 2018. Utgå från ettan.

13. Atlético PR – Sport Recife 1

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Atlético PR går starkt för tillfället. De har vunnit tre av sina fyra senaste ligafajter och är dessutom vidare till kvartsfinal i Copa Sudamericana, en turnering som är lite som vår Europa League. På hemmaplan ser det ännu bättre ut med tio raka segrar i alla tävlingar! Helt klart imponerande. Jobbigt läge då för Sport Recife, som inför denna match ligger näst sist i tabellen, att ta sig till Curitiba. De har faktiskt nio raka bortaförluster. Med dessa sviter i färskt minne är det bara att spika av ettan, oavsett streckning.

Spiken! – Azerbajdzjan

3-0 borta mot Färöarna imponerar faktiskt. Med nya brassen Oliveira i laget ser Azerbajdzjan allt starkare ut. Malta är urusla och har inget att hämta utanför sin ö. Klar etta.

Skrällen! – Turkiet

Ryssland går bra och leder sin grupp i Nations League. De är dock inte osårbara. Det visade Sverige i torsdags. Spelare för spelare har Turkiet absolut material för att matcha ryssarna. När tvåan streckas vansinnigt lågt lockar det tecknet rejält!

64 rader

1. Polen – Italien 1
2. Ryssland – Turkiet x2
3. Israel – Albanien x2
4. Rumänien – Serbien x2
5. Litauen – Montenegro x
6. Azerbajdzjan – Malta 1
7. Färöarna – Kosovo x
8. Skottland – Portugal 2
9. Chapecoense – Vitoria 1
10. Internac. – São Paulo 1x
11. Palmeiras – Grêmio 1x
12. Vasco – Cruzeiro 1x
13. Atlético PR – Sport 1

864 rader

1. Polen – Italien 1
2. Ryssland – Turkiet 1×2
3. Israel – Albanien 1×2
4. Rumänien – Serbien x2
5. Litauen – Montenegro x
6. Azerbajdzjan – Malta 1
7. Färöarna – Kosovo x2
8. Skottland – Portugal x2
9. Chapecoense – Vitoria 1
10. Internac. – São Paulo 1x
11. Palmeiras – Grêmio 1×2
12. Vasco – Cruzeiro 1x
13. Atlético PR – Sport 1

  Ta rygg på systemet hos Svenska Spel genom denna länk.