7 juni 2019 Sverige Malta Speltips

Sveriges väg till åttondelsfinal – nycklarna till svenskt avancemang

Sverige kliver in till världsmästerskapet i Ryssland som en outsider, men för att Blågult först och främst ska ta sig vidare från gruppspelet krävs att ett par nyckelfaktorer fungerar. Hur når Sverige åttondelsfinal i sommar? Vem behöver ha sitt livs mästerskap för att det ska bli svensk succé?

UTMANA ZLATAN: Kan du tippa bättre än Zlatan Ibrahimovic? Lägg ditt VM-tips här!

Sverige kliver in i VM-gruppspelet som utmanare till Tyskland, Mexiko och Sydkorea i grupp F. Som bekant är det två lag från varje grupp som går vidare till slutspel, varpå Sverige mest troligt behöver göra upp med Mexiko och möjligen även Sydkorea om andraplatsen bakom suveräna Tyskland.

Sveriges spelschema i VM

Sverige – Sydkorea, 18 juni, 14:00 
Sverige – Tyskland, 23 juni, 20:00
Sverige – Mexiko, 27 juni, 16:00

Men vilka nycklar finns det till ett potentiellt svenskt avancemang?

  Tanka spelkassan inför VM – här är våra bästa bonusar!

Premiären mot Sydkorea

Det råder någon form av samstämmighet bland de flesta tyckare att Tyskland är solklara favoriter i grupp F. Det ska otroligt mycket till för att något av övriga tre lag ska kunna rubba den tyska maskinen, som därmed lägger beslag på förstaplatsen i gruppens tabell. Därutöver utmanas Sverige alltså av Mexiko och Sydkorea, varpå matcherna mot just dessa två lag blir extra viktiga. Här finns det inte utrymme för onödiga poängtapp.

Den 18 juni premiärspelar Sverige mot Sydkorea och i ärlighetens namn står nästan hela Sveriges mästerskap på spel direkt. En vinst ger inte bara tre viktiga poäng i jakten på andraplatsen, det isolerar också Sydkorea i den fortsatta jakten. Några timmar senare spelar Mexiko mot Tyskland och det ska nog mycket till för att det ska bli mexikanska poäng i den matchen. Tre svenska pinnar innebär således ett övertag på både Mexiko och Sydkorea redan efter en omgång.

Samtidigt skulle en förlust eller ett poängtapp kunna bli väldigt kostsamt. En förlust innebär att Sverige måste jaga Sydkorea, samtidigt som Tyskland väntar i den andra omgången. Då har vi svårt att se ett Sverige med mer än max en poäng efter två omgångar. I ett sådant läge är det troligen redan kört.

Gruppvinnare Odds Spelbolag
Tyskland  1,40
Mexiko  6,50
Sverige  10,25
Sydkorea  17,00

 

Att gå vidare Odds Spelbolag
Tyskland  1,06
Mexiko  2,00
Sverige  2,25
Sydkorea  4,33

Emil Forsberg måste leverera

När Zlatan Ibrahimovic nu har tackat för sig i det svenska landslaget saknas det både stjärnglans och offensiv spets i Blågult. Den som har potential att stå för den biten är Emil Forsberg, som efter ett par framgångsrika säsonger med RB Salzburg mycket väl kan flytta till en stor europeisk klubb under sommarens transferfönster.

I världsmästerskapet blir Emil Forsberg hur som helst central för den svenska VM-drömmen. Om det här ska bli en sommar att minnas är Emil Forsberg en av spelarna som måste ha sitt livs mästerskap. Med matcher som Frankrike borta i VM-kvalet kvar i minnet vet vi vilken oerhörd kvalité han besitter, men nu gäller det att få ut det när det behövs som allra mest.

Mittfältaren har många element som blir viktiga för svensk del. Dels är han vass på fasta situationer och kan göra mål direkt på frispark. Därtill är han väldigt bekväm med bollen och har förmågan att lugna ner spelet, exempelvis när Sverige varit tillbakapressade under lång tid. Han är också stark i omställningsspelet och har en fantastisk blick för spelet, något som inte minst märktes när han satte rekord i flest antal assist i Bundesliga förra säsongen. Han har med andra ord det där lilla extra som behövs.

Emil Forsberg har haft en skadefylld säsong, men var tillbaka i spel under säsongens avslutande månader. Formen var gryende, men inte på något sätt så bra som den behöver vara under VM. Förhoppningen är att den svenske mittfältaren verkligen får fart under fötterna när landslaget nu laddar upp inför mästerskapet.

Det svenska kollektivet

Sist men inte minst måste det svenska kollektivet nämnas som en nyckelfaktor. Under 2000-talet har en stark organisation varit någonting som präglat det svenska landslaget oerhört tydligt och det är såklart en stor del av förklaringen till framgångarna med avancemang till många EM och VM. Samtidigt höjs kritiska röster om att denna organisation också är precis vad som hämmar Blågult från att ta nästa steg, men med tanke på hur truppen ser ut inför VM 2018 går det inte att förbise vikten av en stark defensiv organisation.

Det var också så Sverige tog sig till VM. Vinsten mot Frankrike i kvalet och 1-0-vinsten (över 180 minuter) mot Italien i playoff grundlades helt av ett starkt försvarsspel. Det är inte vidare roligt att möta Sverige och det är precis så stora elefanter kan störas. Ett uppoffrande försvarsspel med Andreas Granqivst som ledare är vitalt för svensk succé. Den här gången vore det bra om han inte halkade dock.

Janne Andersson har förvandlat ett spretigt och högst otydligt landslag till ett kollektiv som kan slå vilket lag som helst. Den individuella spetsen saknas möjligen, men lagandan och organisationen är på plats. Redan mot Sydkorea i premiären gäller det att försvaret fungerar bra – och gärna håller nollan – för att en svensk trepoängare ska kunna bärgas.