Taktisk analys inför Sverige – Sydkorea 18/6

Simon Pålsson Publicerat: 18 June 2018

Här synar vi matchen mellan Sverige och Sydkorea i VM 2018 lite extra. Den taktiska analysen är till för att ge dig som läsare, spelare eller åskådare så mycket nyttig info som möjligt inför matchen.

Fyll på spelkassan inför veckans CL-matcher: Sveriges bästa bonusguide hittar du här!

Efter ett par intensiva speldagar i VM 2018 är det äntligen dags för Sverige att kliva in i handlingarna. För premiärmotståndet står Sydkorea och ska det bli svenskt avancemang från gruppspelet är det nog mycket lämpligt att vinna premiären mot det på pappret enklaste motståndet.

Här går vi igenom ett par taktiska aspekter inför matchen, någonting som inte minst kan ge en bättre förståelse för vad som väntar i måndagens tidiga VM-möte.

Här är lagens väntade startelvor

Som bekant är det här två lag som bedriver sin fotboll på lite olika sätt, någonting som syns redan i hur de disponerar sina startelvor.

Så disponerar Sverige sitt lag

Att det är ett annorlunda Sverige med Janne Andersson som förbundskapten är vi många som noterat. Det som tidigare var ett vilset och lätt ängsligt svenskt landslag känns plötsligt mer trygga i sin spelidé och spelarna ser ut att lita på varandra.

Det är också defensiven som är nyckeln för att Sverige ska kunna ta sig långt i turneringen. Om vi ska uppleva en riktig drömsommar krävs att Robin Olsen mellan stolparna har en fantastisk turnering, att mittbacksparet rensar bort i stort sett alla inlägg och att lagdelarna ligger tätt ihop. Det är den vägen Sverige behöver gå.

I premiären mot Sydkorea är dock frågan om Janne Andersson försöker sig på en lite mer offensiv approach, med tanke på att Sverige behöver vinna. I defensiven handlar det mycket om att våga ligga lågt när det krävs, men samtidigt pressa sydkoreanska spelare som håller lägre nivå. Det finns nämligen ett par sådana i detta ojämna Sydkorea.

I offensiven handlar mycket om att aktivera Emil Forsberg så mycket som möjligt, dels i rena bollkontakter, men också att “offra” honom så att han kan vandra fritt. Det är utan tvekan det hetaste svenska hotet.

Så disponerar Sydkorea sitt lag

Sydkorea har ett av turneringens klart ojämnaste, med ett par riktigt talangfulla spelare, men också en rad spelare som hade haft väldigt svårt att platsa i övriga landslag i gruppen.

Vanligtvis tillämpas en 4-2-3-1-uppställning där Heung-Min Son är väldigt viktig i det offensiva spelet. Sydkoreanerna försöker vanligtvis föra sina matcher, men kommer att få svårt att göra det mot Sverige.

Tre nyckelfaktorer att hålla ögonen på

Att våga vinna matchen

Det är ingen hemlighet att Sveriges absoluta styrka och väg till en potentiell succé i VM handlar om att sätta defensiven. Det är där Janne Andersson lagt sitt största krut inför turneringen och det är hela tiden organisationen som kommer att ligga till grund för den svenska matchtaktiken. Med två hållna nollor i genrepen finns det klara indikationer på att försvarsspelet är på plats.

I mötet med Sydkorea behöver Sverige dock ta tre poäng. Det är nämligen gruppens svagaste motstånd som väntar och ska det bli avancemang krävs förmodligen tre poäng här, inte minst för att sätta press på övriga lag i gruppen. Därför behöver Sverige – som har tre raka träningslandskamper utan mål framåt – riskera lite mer för att faktiskt hota.

Det är en nyckelfaktor i mötet, att verkligen ta det här kommandot och inte hamna i en situation där anfallsspelet bara blir intetsägande. Det krävs mer än att Emil Forsberg ska trolla upp tre gubbar på läktaren och sätta ett skott i krysset. Sverige behöver ta risker, hitta fram snabbare och oftare på sina anfallare samt flytta upp utgångspositionerna. Frågan är bara när i matchen tempot växlas upp?

Isolera det sydkoreanska hotet

Son Heung-Min är utan tvekan den sydkoreanska spelare som är lurigast att försöka stoppa för svensk del, men det är likväl vad laget verkligen behöver göra. Efter en stark säsong i Tottenham kommer anfallaren in till VM-turneringen med gott självförtroende och vi vet att han trivs i en roll där han är den självklara stjärnan.

Sverige lär viga Sebastian Larsson åt att på många sätt isolera Son Heung-Min. Lyckas han och Sverige med det är en stor del av det sydkoreanska hotet neutraliserat och Sverige kan fokusera mer på att trycka in bollen framåt.

Aktivera kantspelet

Det sydkoreanska landslaget spelar vanligtvis 4-2-3-1 i ett försök att göra det tätt inne i mitten och därigenom styra matchen. För svensk del blir det därför extremt viktigt att utnyttja andra ytor på planen, inte minst i det offensiva spelet.

Därtill vet vi att Sveriges största offensiva hot hör hemma på kanterna. Dels är Emil Forsberg den spelare som mest ska involveras i spelet för att Sverige ska få ytterligare spets, men framför allt har ytterbackarna en nyckelroll. Ludwig Augustinsson, som spelar på samma kant som Emil Forsberg, blir viktig när Emil Forsberg flyter omkring fritt i banan. Det öppnar upp enorma ytor längst vänsterkanten.

Med ett sydkoreanskt landslag som är täta i mitten blir alltså kantspelet, både vad gäller kontringar, men också uppställt spel när ytterbackarna kan komma på överlapp, en nyckelfaktor. Därefter är det bara att få in bollen i boxen, där Sverige är erkänt starka.

Läs vårt speltips inför matchen här!

 

Statistik, jämför lagen: