“Mourinho är inte rätt manager för United!”

Spelbloggare Publicerat: 17 February 2018

De flesta tränarna inom fotbollen har en peak. En del peakar varar längre än andra. Vår egen Sven-Göran Eriksson peakade runt milleniumskiftet med Lazio då de vann Lo Scudetto. Innan dess hade Svennis lite av ett rykte krig sig i Italien att han var något av en looser. På 80-talet var han nära att vinna Serie A med Roma men sjabblade till det i slutomgångarna. Han hade ett bra lag i Sampdoria med bland andra Mancini, Mihajlovic och Gullit innan han hamnade i Lazio. Efter Lazio hamnade han som förbundskapten i England och därefter började det gå utför för både Svennis och hans karriär.

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en bonus om 500% extra upp till 500 kronor!
Carlo Ancelotti är ett annat exempel. Dock står Carlos tränarkarriär vid ett vägskäl. Carlo har gjort det bra i Parma, Juventus, Milan, Chelsea, Paris SG och Real Madrid. Hans tid i Bayern München lämnar dock ett annat, och sämre, intryck och frågan är om han fortfarande har det som tränare. Det lär hans kommande uppdrag visa. Jag är fullständigt övertygad om att Carlo Ancelotti hade varit en betydligt bättre lämpad tränare för Manchester United än vad José Mourinho är. Ancelotti är inriktad å det offensiva. Det är inte Mouriho. Och då skall vi inte ens gå in på att Pep Guardiola hade passat ännu bättre för United.

Manchester Uniteds identitet under Sir Alex långa era i klubben var en ständig offensiv. Man anföll. Och anföll. Inga konstigheter. Sir Alex gick i pension och det är naturligtvis långtifrån lätt att ersätta en mästarmanager som Sir Alex. Moyes var en felrekrytering, liksom van Gaal. När Mourinho utsågs till manager för United var min spontana reaktion en viss tveksamhet. Mourinho passar bäst i klubbar som slår underifrån. Det gjorde Porto i ett europeiskt perspektiv när de vann Champions League 2004. Chelsea slog underifrån när Abramovitj köpte klubben och Mourinho var perfekt där och då för att etablera klubben som en maktfaktor både i England och i Europa. Pazza (galna) Inter passade Mourinho som en skräddarsydd handske. Hans två säsonger i Inter, särskilt den andra när de vann trippeln, är Mourinhos absoluta toppgärning som tränare. Han lyckades med något som fotbollsvärlden ansåg i princip omöjligt.

Sedan gick Mourinho vidare till Real Madrid. Världens kanske största fotbollsklubb genom tiderna. En del av etablissemanget. Här fungerade inte alls Mourinhos syn på världen. Vi mot resten av världen. Real Madrid är världen. Tillbaka i Chelsea vann han ligan den andra säsongen för att få sparken ett halvår senare.

Nu är han i United. Han säljer ut en spelare ena veckan, för att hylla honom kommande vecka. Under en och halv säsong har han inte fått Paul Pogba att flyga. Defensiven är stabil förutom när United möter de bästa lagen. Den fyrbackslinje han helst använder består av två ytterbackar (Valencia och Young som var yttrar under Sir Alex medan Jones och Smalling är de mittbackar han helst spelar när Bailly är skadad. Smalling och Jones är kvar sedan Sir Alex dagar. Mourinho är, eller var tidigare, en mästare på att styra upp det defensiva. Har han tappat förmågan eller är spelarna inte tillräckligt skickliga? Lindelöf, som man betalade mycket pengar för och scoutade länge, får ändå han inte spela. Något måste ha gått snett här.

När det kommer till mittfält och anfall har han fått det mesta han pekat på. Han fick Miktariyan, som numera är dumpad. Pogba, Matic, Lukaku och Sánchez. Offensiven har svajat ordentligt i ligaspelet den senaste tiden och United gör inte lika många mål som deras toppkonkurrenter. Ett United under Sir Alex hade aldrig spelat med två sittande mittfältare, det hade räck med Matic för att spela Pogba och någon mer framför. Varför inte Mata? Men det kommer aldrig “Mou” att göra.

Förra säsongen blev det två titlar för United. Jag skulle bli förvånad om det blir någon alls denna säsong. Och så länge Pep Guardiola är i City och utvecklar laget och spelarna i den takt han visat hittills kommer inte Mourinho vinna PL med United.

Sladjan Osmanagic

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en bonus om 500% extra upp till 500 kronor!