Taktisk analys inför Mexiko – Sverige 27/6

Simon Pålsson Publicerat: 27 June 2018

Den taktiska analysen inför VM-mötet mellan Mexiko och Sverige är till för att ge en vidare uppfattning om förutsättningarna inför matchen som avgör Sveriges öde.

Fyll på spelkassan under VM 2018: Sveriges bästa bonusguide hittar du här!

Den snöpliga förlusten mot Tyskland sitter fortfarande i, men förhoppningen är att det svenska landslaget använder den negativa känslan till positiv energi i mötet med Mexiko på onsdagen. Då ska det nämligen avgöras huruvida VM-turneringen fortsätter när åttondelsfinalerna börjar för svensk del.

Här är förutsättningarna du behöver ha koll på inför avgörandet.

Här är lagens väntade startelvor

 

Så disponerar Mexiko sitt lag

Mexiko är ett lag som trivs allra bäst när motståndaren håller i taktpinnen, flyttar upp i banan och lämnar en hel del kontringsytor bakåt. Lagets bästa match hittills i turneringen var mot ett Tyskland som verkligen klev upp i pressen och därmed blottade sig ordentligt.

Mexiko är inte rädda för relativt låga utgångspositioner med stora delar av laget, men släpper samtidigt anfallarna och yttrarna en hel del vad gäller det defensiva arbetet. Flertalet spelare står alltså i startgroparna, redo att ge sig iväg direkt när chansen uppkommer.

Med tanke på att det är Sverige som måste vinna den här matchen lär Mexiko vara nöjda med att också låta Sverige driva matchtempot.

Så disponerar Sverige sitt lag

4-4-2 är fortfarande den solida grund som Sverige och Janne Andersson bygger hela sin spelidé på. Det finns ingenting som talar för att Sverige skulle slå sig an med en annan taktik när allting ska avgöras – trots att Sverige alltså måste gå på mål.

Ett lågt stående, defensivt organiserat och omställningspiggt Sverige kommer att försöka locka upp mexiko i banan och därigenom finna vägar att hota. Med ett par tunga pjäser – kom ihåg att det svenska laget tillhör turneringens allra längsta – är fasta situationer också en nyckelfaktor redan i sättet som Janne Andersson väljer att ställa upp.

Räkna med ett försiktigt Sverige inledningsvis, men i takt med att slutsignalen närmar sig kommer svenskarna att flytta fram positionerna i jakt på mål. Emil Forsberg, som varit lite sisådär under inledningen på turneringen, kan komma att få en mer fri roll inledningsvis, lite beroende på hur Ludwig Augustinsson klarar vänsterkanten på egen hand.

Tre svenska nyckelfaktorer

Spela inte Mexiko i händerna

Det har blivit väldigt tydligt under inledningen på VM-turneringen att det mexikanska laget är ett mycket kontringsbetonat lag. Flera av lagets offensiva spelare har snabbheten som sin absoluta konkurrensfördel och det är när den hamnar i fokus som spelarna verkligen skiner.

Som lag beträffat är Mexiko också främst ett kontringslag, som har betydligt svårare att driva bolltempo på egen hand och skapa målmöjligheter mot lågt stående försvar. Så fort Mexiko ombeds att helt diktera tempot i matchen tenderar laget att tappa spets.

Det här är ingen hemlighet. Det här vet Janne Andersson om.

Därför blir en viktig nyckelfaktor inför onsdagens avgörande att inte bjuda Mexiko på kontringslägen. Det handlar om att inte spela för plottrigt i kritiska skeden av uppspelsfasen, det handlar om att inte tappa boll felvänd och det handlar om att faktiskt våga stå lågt. Det är så Sverige är som bäst. Gör Mexiko förvirrade genom att inte bjuda på ytor.

Få upp effektiviteten ett snäpp

Den snöpliga förlusten mot Tyskland är svår att smälta och trots att den andra halvleken i stort sett var ett enda stort tyskt bollinnehav går det inte att glömma hur bra Sverige spelade i den första halvleken. När det fortfarande fanns kräm i benen på de offensiva spelarna såg de konstant till att skapa chanser åt sig själva och andra.

Problemet var inte att lägena inte fanns, det var snarare den svenska ineffektiviteten som var problemet. Marcus Berg brände återigen ett läge som måste vara mål, Emil Forsberg kom aldrig riktigt till och de fasta situationerna kändes aningen för trubbiga trots Sveriges många starka huvudspelare. Det här är saker att rätta till.

Ett mål kan vara skillnaden mellan succé och godnatt för det svenska landslaget. Då krävs att målchanserna som skapas också omvandlas till mål i protokollet.

Stressa inte – det räcker med ett mål

Tack vare den sydkoreanska reduceringen i slutskedet av mötet med Mexiko har Sverige ett gynnsamt utgångsläge inför sin match mot Mexiko. Det enda som behövs är tre poäng – alldeles oavsett exakt resultat – för att Sverige ska till sig till åttondelsfinal. Det är glasklart.

Det här innebär också att 1-0 i matchens sista minut räcker precis lika långt som 1-0 tidigt i matchen. Det finns till och med uppenbara fördelar med att vänta med ett potentiellt ledningsmål så länge som möjligt, då tiden för Mexiko att reparera underläget då rimligen blir kortare.

Sverige är ett lag som bygger hela sin identitet på en stark defensiv organisation, relativt låga utgångspositioner och ett samlat lag. Därifrån går det sedan att skapa målchanser, det har det svenska landslaget visat konsekvent rakt igenom hela kvalet, playoff och inledningen på VM. Överge inte den spelidén. Låt inte Mexiko kontra. Håll nollan så länge det går och flytta upp positionerna först i slutet när desperationen kräver det. Våga ta det sansat.

Oddsen uppdateras automatiskt. Tänk på att oddsen kan förändras, vänligen dubbelkolla alltid oddsen hos respektive spelbolag.

Statistik, jämför lagen: