29 juni 2018 åttondelsfinal speltips odds vm 2018

Taktisk analys inför Tyskland – Sverige 23/6

Här synar vi matchen mellan Sverige och Tyskland i VM 2018 lite extra. Den taktiska analysen är till för att ge dig som läsare, spelare eller åskådare så mycket nyttig info som möjligt inför matchen.

Fyll på spelkassan under VM 2018: Sveriges bästa bonusguide hittar du här!

Efter ett par intensiva speldagar i VM 2018 är det så äntligen dags för Sverige igen. Nu står Tyskland för motståndet i det som inte kan beskrivas som någonting annat än en riktig nyckelmatch – för båda lagen. Ett bra svenskt resultat här och åttondelsfinalen är väldigt nära.

Här går vi igenom ett par taktiska aspekter inför matchen, någonting som inte minst kan ge en bättre förståelse för vad som väntar i midsommardagens viktiga VM-möte.

Här är lagens väntade startelvor

Som bekant är det här två lag som bedriver sin fotboll på lite olika sätt, någonting som syns redan i hur de disponerar sina startelvor och i vilken del av planen som lagens huvudsakliga fokus ligger.

Så disponerar Tyskland sitt lag

Det är inte helt självklart hur förbundskapten Joachim Löw tänker formera sitt lag i lördagens möte med Sverige. Det har spekulerats vilt om att Tyskland tänker prova på en ny startelva för att därigenom försöka väcka laget. Flera bärande spelare, däribland Mesut Özil, underpresterade grovt mot Mexiko och kan petas mot Sverige.

Mot Mexiko blottade laget sig på tok för mycket och lämnade mittbackarna Hummels och Boateng ensamma med de mexikanska kontringarna gång på gång. Det visade sig kostsamt. Men med tanke på att Tyskland nu måste gå för tre poäng är frågan om de verkligen vågar slå sig an med en mer defensiv approach mot Sverige? Förmodligen är Tyskland inte lika rädda för Sveriges kontringar.

Hur som helst är ytterbackarna centrala för det tyska spelet, då det är deras roll att ständigt överbelasta på kanterna och finnas spelbara när Sverige förmodligen gör det tätt i mitten. Möjligen är det också aktuellt att trycka in två anfallare, med Thomas Müller närmare boxen än vad han lyckades komma mot Mexiko i premiären.

Så disponerar Sverige sitt lag

4-4-2 är den solida grund som Sverige alltid vilar på och troligen är det den väg Janne Andersson väljer även i den här matchen. Många spekulerar, tycker och tänker att Sverige borde prova någon form av 4-5-1-variant med en ensam anfallare och Emil Forsberg strax bakom. Ett sådant upplägg skulle dels stärka defensiven och även involvera Emil Forsberg mer i spelet – förhoppningsvis.

Hur som helst är det troligt att Janne Andersson förlitar sig på samma upplägg som visade sig lyckosamt både mot Sydkorea, men framför allt mot Italien i playoff. 4-4-2 är fundamentet i hela den strategi som Janne Andersson valt att bygga landslaget på.

Förmodligen blir utgångspositionerna i stil med mot Italien i playoff, med försiktighet från ytterbackarna och ett mittfält som opererar med defensiven som sitt primära fokus. Emil Forsberg släpps troligen fri, medan övriga tre mittfältare har defensiva uppdrag som huvudsakligt fokus.

Mittbacksfrågan är också intressant på förhand. Kliver Victor Nilsson Lindelöf in när han nu är kurant nog att spela? Pontus Jansson imponerade stort i premiären mot Sydkorea och kan utgöra ett hot på fasta situationer på ett sätt som Victor Nilsson Lindelöf inte riktigt kan. Janne Andersson väljer troligen sitt ordinarie mittbackspar här.

Tre svenska nyckelfaktorer

Få stopp på Toni Kroos

Det är allmänt känt att mittfältaren Toni Kroos är väldigt viktig för den tyska speluppbyggnaden. Med sin fina passningsfot, otroliga rörlighet och mångsidighet vad gäller defensiv/offensiv är det centralt att isolera Toni Kroos så mycket det bara går.

En 4-5-1-variant skulle kunna innebära att Emil Forsberg – då i en droppande anfallsroll – har huvudansvaret att hela tiden hålla på Toni Kroos. Känslan är att Janne Andersson har en plan här och att någon av anfallarna får ansvaret att hela tiden stänga av passningsvägarna till Real Madrids livsfarlige mittfältare.

Med tanke på att Tyskland haft stora problem med målskyttet på sistone gäller det att stänga spelvägarna som tyskarna är trygga med. En stor del av spelidén utgår från att Toni Kroos ska diktera speltempot och försvinner han ur matchbilden kan det leda till huvudbry för tyskarna. Dessutom är han en sylvass spelare när han väl vågar sig in i straffområdet, varpå han gärna får ha en dålig dag.

Ta chanserna till att hota på allvar

En poäng räcker långt för Sverige, men tre poäng skulle med stor sannolikhet innebär att Sverige är klara för åttondelsfinal. Trots en fin defensiv är risken stor att Tyskland blir för svåra att stå emot sett över 90 minuter, varpå Sverige måste våga hota på allvar när chanserna väl uppkommer.

Primärt är det två sätt som Sverige kommer att kunna hota Tyskland på: fasta situationer och kontringar. Det tyska landslaget kommer att kliva högt i banan, sätta hög press och jaga ett tidigt ledningsmål. Det gör att det blottas enorma ytor bakåt och att mittbackarna ofta hamnar ensamma mot Sveriges offensiva spelare i omställningar. Mexiko kunde utnyttja det här på allra bästa sätt och borde i ärlighetens namn gjort minst ett mål till i VM-premiären. Nyckeln här är att hålla nollan intakt så länge som möjligt, då det kommer att tvinga fram Tyskland mer i plan. Frågan är hur hög utgångsposition Sverige vågar låta Emil Forsberg, den bästa kontringsspelaren, ha?

Fasta situationer är alltid en nyckel för en underdog och med tanke på att Sverige tillhör mästerskapets allra längst lag är det verkligen en konkurrensfördel gentemot många andra lag. Med Sebastian Larsson fina högerfot finns det dessutom alla möjligheter att hota på inläggsfrisparkar. Så fort det blir frispark på offensiv tredjedel (eller kanske till och med planhalva) räknar vi med att Sverige flyttar upp. Allt som behövs är att bollen studsar rätt.

Fokus på matchinledningen

Den stora svenska nyckeln ligger i matchens inledande 30 minuter. Det är här en tysk anstormning väntar och då gäller det att stå emot. Drömmen vore såklart att Sverige utnyttjar någon av kontringsmöjligheterna – för det kommer att komma sådana – till att göra 1-0 tidigt. Det vitala är dock att hålla nollan intakt.

Förutom att det rent logiskt ökar den svenska chansen till poäng är att det också kommer att frustrera det hårt ansatta tyska landslaget. Pressen är redan stor på Tyskland, formen är sisådär, spelarna är ifrågasatta och det går allmänt lite emot tyskarna just nu. Allting som kan skapa frustration, oro och irritation hos tyskarna är bra. En hållen svensk nolla under matchens inledning kommer att göra tyskarna mer desperata, något som öppnar för Sverige.

 

Statistik, jämför lagen: