VM-tipset 14/6: Vårt system, tips och analys av samtliga 13 matcher

Andreas Lindsjöö Publicerat: 13 June 2018

ANNONS:

En fantastisk fotbollsfest står för dörren och Svenska Spel satsar glädjande på fyra VM-tips rullande under gruppspelet. Det är en rolig tradition och för oss som är insatta i landslagsfotbollen finns goda möjligheter att kämpa om 13 rätt. Det finns några starka spikbud men även ett koppel av favoriter som känns sårbara.

Spelstopp: 16.59

  Ta rygg på systemet hos Svenska Spel genom denna länk.

1. Ryssland – Saudiarabien 1

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Rysslands rad av träningsmatcher inför hemmamästerskapet är ingen vacker syn för ryska fans. Man har mäktat med att vinna blott en av sina åtta träningsmatcher. Visserligen har motståndet varit tufft men det är inte riktigt de beskeden man vill ta med sig in i en VM-turnering på hemmaplan. Saudiarabien har faktiskt gjort det bra efter sina förutsättningar. Man har slagit både Algeriet och Grekland i genrepen, nationer som trots avsaknad av VM-biljetter ska vara bättre på pappret. Saudiarabien kommer nu från tre raka förluster mot Italien, Peru och Tyskland. Det är ingen skam i det men att fortsätta förlora sätter sig lätt på hjärnan och Saudiarabiens VM-historik är inget att skryta med. Detta är en ”måstematch” för Ryssland om man ska avancera och det är bara tre poäng som gäller!

2. Egypten – Uruguay X

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Salahs skada var av det allvarligare slaget och frågan är hur mycket han kommer kunna spela premiären. Laget har dock en bra grund att stå på och kommer säkerligen att ställa till en del problem för Uruguay. Uruguay har, med spelare som Suarez och Cavani, fin spets men det såg inte bra ut i kvalspelet trots lagets andraplats. Man fick slita sig vidare och det är knappast den bästa upplagan av Uruguay man sett. Det känns målsnålt på förhand då inget av lagen kommer vilja ta några risker i premiären. Uruguay måste med på kupongen men jag har alltså lite ”feeling” för egyptisk poäng.

3. Marocko – Iran X

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Marocko är ett småroligt lag att titta på när man har sina bästa spelare. Amrabat, Belhanda, Boussoufa och El Ahmadi är alla duktiga med bollen vid sina fötter och kan ställa till problem för de flesta motståndarförsvaren. Laget vann Afrikanska Mästerskapen i vintras på hemmaplan och har faktiskt inte förlorat på 18 (!) raka matcher. Motståndet under den förlustfria sviten har inte alltid varit det bästa och Irans kompakta försvar blir ett bra test redan i första omgången. Iran är långt ifrån något spektakulärt lag men man vet hur man ska spela efter sina resurser och är väldigt svårslaget.

4. Portugal – Spanien 2

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Pyreneiskt derby och tidig gruppfinal? Ja, man får nästan utgå från det med tanke på att Marocko och Iran är de två andra nationerna i gruppen. I Portugal kretsar mycket kring huruvida Ronaldo presterar. Som vi fick se i EM-slutspelet i Frankrike för två år sedan så har man en stabil defensiv att luta sig mot numera. Spanien har dock varit ett spöke för Portugal genom åren. Nationerna har mötts 36 gånger och Portugal har bara vunnit sex av dessa mot Spaniens 18. Spanien har dessutom visat bättre form senaste månaderna.

5. Frankrike – Australien 1

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Frankrikes genrep på hemmaplan var allt annat än förtroendeingivande. En medioker insats mot ett reservbetonat USA ledde till att man med nöd och näppe löste ett oavgjort resultat. Frankrike är en av favoriterna till att ta hem hela turneringen men jag sätter rejäla frågetecken kring tränaren och visst, man ska slå Australien… men det är en premiär och är det något australiensarna har så är det hjärta. Rensarkrysset chansas med!

6. Argentina – Island 1

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Många har pekat ut Argentina som en outsider till titeln bakom storfavoriterna Tyskland, Spanien, Frankrike och Brasilien. Frågan är om alla dessa sett Argentinas kvalspel. Sampaoli har haft enorma problem att ens skapa några riktlinjer i spelet och ofta blir storstjärnor som Di Maria, Aguero och Higuain helt förlamade och bara väntar på att Messi ska göra något. Mot Island kommer inte det att fungera och får man inte utdelning tidigt kan det bli en väldigt obekväm VM-premiär för sydamerikanerna. Även här plockas det lågt streckade krysset med.

7. Peru – Danmark X

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Peru är en motståndare många experter ser förbi men man imponerade stort under kvalspelet och Sverige lyckades inte få ETT skott på mål i genrepet. Tränaren, Gareca, har mängder av rutin av stora matcher med Velez Sarsfield och kan det här med att sätta en defensiv. Perus kontringsspel blir livsfarligt och Danmark kommer behöva prestera på topp om man ska lyckas vinna här. Danmarks genrep mot Mexiko gav ändå goda indikationer på att man ska kunna ta sig vidare från gruppspelet. Det här är förmodligen lagen det står emellan om vem som ska ta andraplatsen. X2 spelas.

8. Kroatien – Nigeria 1

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Nigeria förlorade mot både England och Tjeckien i matcherna inför. Det finns mycket talang i den nigerianska truppen men spelet har inte klickat ännu. Kroatiens mittfältsalternativ med Modric, Kovacic, Rakitic och Perisic skulle få vilken tränare som helst i världen att gråta av glädje. Det blir inte lätt att besegra Kroatien. Jag tror Kroatien kommer avfärda de flygande örnarna med enkelhet och ettan spikas tidigt på kupongen!

9. Costa Rica – Serbien X

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Costa Rica blev smått förnedrat av Belgien i genrepet efter att man tog ledningen. Slutsiffrorna skrevs till 4-1 men det fanns bud på mer. Costa Ricas bästa spelare är målvakten från Real Madrid, Keylor Navas. Det kommer krävas att han storspelar om man ska ha en chans att avancera från gruppspelet. Serbien har svikit förut i mästerskap och Costa Rica är ingen enkel nöt att knäcka när det kommer till tävlingsmatcher. Samtliga spelare tenderar att höja sig ett snäpp och spela över sin nivå. Vågar Serbien riskera tillräckligt offensivt i en premiär? Jag är aningen skeptisk.

10. Tyskland – Mexiko 1

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Man undrar vart det här tyska landslaget står. Löw har inte fått någon ordning på någonting egentligen och känslan är att man tagit sig så här pass långt på ren individuell talang. Förlust mot Österrike och knapp seger mot Saudiarabien i genrepet. Nu har Özil tvingats till vila men det kan vara säkerhetsåtgärder. Mexiko är en annan nation där spelarna höjer sig så fort man drar på sig landslagströjan. Ettan är långt ifrån given och det kommer nog bli jämnare än vad många tror i den här matchen. Gardera!

11. Brasilien – Schweiz 1

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Brasilien fortsätter att ösa under Tite. Ett fenomenalt kvalspel har följts upp av segrar och hållna nollor mot Österrike och Kroatien. Storstjärnan Neymar nätade i båda träningsmatcherna och frågetecknen kring hans form har suddats ut. Det blir en fråga om att hålla ut här för Schweiz. Schweiz gjorde det bra i sitt kval men det var en relativt ensidig grupp där man slogs med Portugal om förstaplatsen. Här räcker schweizarna inte till. Ettan spikas.

12. Sverige – Sydkorea 1

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Det är lite oroväckande att Sverige inte gjort ett enda mål mot varken Peru eller Danmark i genrepen. Speciellt när det största orosmomentet inför turneringen har varit kvalitén på Sveriges anfallare. Sydkorea är skickliga med bollen och kommer säkerligen stå för en stor del av bollinnehavet men man har stora brister i positionsspelet defensivt som Sverige ska kunna utnyttja. Ettan blir utgångstecknet.

13. Belgien – Panama 1

Se hur svenska folket tippat denna match här.

Belgien har under Martínez börjat lysa ut till det där landslaget det pratats om i tre-fyra mästerskap nu som en outsider till att vinna allt. Bitarna börjar äntligen falla på plats och jag tror inte någon nation ser fram emot att möta Belgien i en eventuell åttondel. Panama är kanske VM:s sämsta lag och så som Belgien pulveriserat sina motståndare senaste åren räknar jag inte med att vi får se något annat här. Given spik!

Spiken! – Belgien

Belgien är min allra starkaste spik på VM-tipset. Det kommer att krävas en betydligt värre version av Sverige-Trinidad & Tobago från 2006 för att det ska bli poängtapp här av Belgien. Hazard, Mertens och Lukaku har visat storform redan i genrepen och jag blir inte förvånad om alla tre nätar här. Parkera bussen ni Panama, men i 90 minuter går det icke att stå emot.

Skrällen! – Egypten-poäng

Det är svårt att säga emot Uruguays favoritskap mot Egypten men premiärer kan vara lite nerviga och jag tror att det passar Egypten bra att stöta på gruppfavoriten redan här. Tvåan är i skrivande stund streckad på fler än 60 procent av systemen och det vore absolut ingen katastrof med en pinne här för Uruguay. Krysset är ett måstestreck!

64 rader

1. Ryssland – Saudiarab. 1
2. Egypten – Uruguay x2
3. Marocko – Iran 1x
4. Portugal – Spanien 2
5. Frankrike – Australien 1x
6. Argentina – Island 1x
7. Peru – Danmark x2
8. Kroatien – Nigeria 1
9. Costa Rica – Serbien x
10. Tyskland – Mexiko 1x
11. Brasilien – Schweiz 1
12. Sverige – Sydkorea 1
13. Belgien – Panama 1

864 rader

1. Ryssland – Saudiarab. 1
2. Egypten – Uruguay x2
3. Marocko – Iran 1×2
4. Portugal – Spanien 2
5. Frankrike – Australien 1x
6. Argentina – Island 1x
7. Peru – Danmark x2
8. Kroatien – Nigeria 1
9. Costa Rica – Serbien 1×2
10. Tyskland – Mexiko 1×2
11. Brasilien – Schweiz 1
12. Sverige – Sydkorea 1x
13. Belgien – Panama 1

  Ta rygg på systemet hos Svenska Spel genom denna länk.