Sladjan: US Open – Ovissare än någonsin

Spelbloggare Publicerat: 27 August 2018

Under Mastersturneringen i Cincinnati förra veckan sa Roger Federer att årets US Open lottning har potential att bli ovanligt öppen, oviss och underhållande. Med facit i hand kan vi konstatera att Federer fick rätt.

US Open är jämfört med de tre andra Grand Slam-turneringarna en oviss turnering. Särskilt den här upplagan där hela sju spelare av 128 har vunnit turneringen tidigare. Sedan 2008 har Federer, Del Potro, Nadal, Djokovic, Murray, Cilic och Wawrinka vunnit. Jämför det med Franska Öppna som haft fyra olika vinnare sedan 2005 (mycket på grund av Nadal, så klart). Det är Rafa, Nole, Roger och Stan the man. Wimbledon har haft fyra olika vinnare sedan 2003 (tack vare Fed och Nole): Federer, Djokovic, Nadal och Murray.

Australian Open har haft fyra olika vinnare sedan 2006 och det är Djokovic, Federer, Nadal och Wawrinka. Med dessa fakta kan vi konstatera att US Open är en unik turnering där fler spelare kan gå hela vägen än i de tre andra Grand Slam turneringarna.

De tre stora

Djokovic, Federer och Nadal är naturligtvis de tre stora huvudfavoriterna. Tillsammans har dessa tre spelare vunnit hela 50 stycken Grand Slam-titlar. Nadal slipper både Federer och Djokovic på sin halva. Nadal har en bekvämare väg fram till final än vad de andra två har. Djokovic och Federer möts sannolikt i en kvartsfinal. Djokovic visade i somras med segern i Wimbledon att han är tillbaka och detta bekräftades ännu mer när han enkelt besegrade Federer i finalen i Cincinnati med 6-4, 6-4. Nadal vann Mastersturneringen i Kanada dessförinnan och avstod Cincinnati.

Huvudutmanarna

Som jag ser det finns två huvudutmanare till de tre stora; det är Del Potro och Cilic. Del Potro har kommit tillbaka på ett fantastiskt sätt efter sina skadeproblem och är nu rankad trea i världen. Det är hans högsta notering någonsin. Kroaten Cilic, som representerade Bosnien fram tills han var junior, har hittat storformen lagom till US Open. Cilic såg vass ut i Cincinnati och torskade mot Djokovic i tre set i semifinalen. Cilic är på samma halva som Federer och Djokovic. Del Potro är på Nadals halva.

Glöm inte bort dessa spelare

Wawrinka har dalat på rankingen efter skadeproblem men är tillbaka. När det stämmer för Wawrinka är han ett hot mot allt och alla. Han har vunnit US Open förut. I Cincinnati var Stan the man två bollar från att slå ut Federer. Precis som i Wimbledon i somras, får Stan möta Dimitrov i första rundan. Kevin Anderson spelade final i fjol i US Open och världsfemman från Sydafrika nådde även finalen i Wimbledon i somras där det blev torsk i tre raka mot Djokovic.

Kevin har en relativt bekväm väg fram till kvartsfinal där Nadal väntar med stor sannolikhet. Alexander Zverev är lite av ett mysterium. Han har inte fått till det i någon Grand Slam ännu. Det ser oftast stabilt ut första veckan men sen tar det stopp. Till US Open har Zverevs team tagit in ännu en coach. Och det är verkligen inte vilken coach som helst, vi snackar Ivan Lendl. En av sportens stora och mannen som såg till att Murray började vinna Grand Slams. Kommer Lendl ha samma effekt på Zverev? Det är jag övertygad om, men kanske inte redan till US Open.

Stefanos Tsitsipas är en mycket intressant spelare med oerhört bred reportoar. Väldigt underhållande att titta på. Den unge greken fick sitt stora genombrott i Mastersturneringen i Kanada nyligen där han nådde final. Det blev torsk mot Nadal men på vägen fram till final slog Tsitsipas ut Thiem, A Zverev, Djokovic och Kevin Anderson. Mycket imponerande. Håll koll på Tsitsipas, det kan vara en blivande världsetta på sikt.

Slutsegrare

Novak Djokovic är spelaren jag kommer lägga mina pengar på. Han har två US Open-titlar och hela fem finalförluster. Hardcourt är han bästa underlag och han visade både i Wimbledon mot Nadal och mot Federer i Cincinnati att han tar fram sitt bästa spel när det gäller som mest.

Sladjan Osmanagic