“Tennissäsongen äntligen igång!”

Spelbloggare Publicerat: 17 January 2018

Årets första Grand Slam-turnering är igång. Äntligen. Under denna och nästa vecka kommer världens bästa spelare kämpa mot varandra i högsommarvärmen i Australien och på Melbourne Park. Inför årets säsong har det mest handlat om de spelare som inte kunde avsluta förra säsongen av olika anledningar. Djokovic, Murray, Nishikori, Wawrinka, Raonic och Nadal avlutade samtliga den som skadade.

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en bonus om 500% extra upp till 500 kronor!
Nishikori och Murray spelar inte Australien. Skotten som slutade som världsetta 2016 är på plats i Melbourne där han passade på att operera den höft han haft problem med under en längre tid. Höften var orsaken till att han inte spelade något mer efter hardcourtsäsongen i somras. Wawrinka, Djokovic och Nadal är på plats och spelar. På damsidan kommer tyvärr varken Serena Williams eller Azarenka, vilket är jättesynd. Serena är inte redo efter att ha fött sitt första barn i september och Azarenka kan inte lämna USA på grund av av den vårdnadstvist hon befinner sig i med sin före detta make angående deras gemensamma barn. Väldigt tråkigt.

Djokovic är tillbaka med dunder och brak. Det är självklart en sanning med modifikation eftersom han ännu inte spelat sin första match i turneringen. Han möter amerikanen Donald Young i sin första match. Vad menas då med dunder och brak? Djokovic, president i ATP:s spelarråd sedan hösten 2016, tog till orda på spelarmötet som äger rum varje år inför Australian Open.

Djokovic efterlyste, enligt Matthew Ebden, som slog ut Isner direkt och var med på det omtalade mötet, att spelare som är rankade lägre än nummer 50 ska få en större del av prispengarna i Grand Slam-turneringarna. Rimligt och vettigt. Men i engelsk press har det blivit att Djokovic personligen vill ha mer pengar. Illa. Dessutom påpekar de engelska tidningarna att han bor i Monte Carlo. Vad har det med saken att göra? De ville också ha det till att Federer är emot Djokovic förslag. Men om Federer är emot förslaget om att mindre bemedlade spelare skall få en större del av kakan, varför blir han framställd som den gode i detta fall?

Enl vittnesuppgifter från mötet ska Djokovic ha sagt att han har tillräckligt, att han tänker på de andra spelarna. Under senare år har vi allt mer läst om uppgjorda matcher på ATP-touren, ja till och med i Grand Slam-turneringar. Med Djokovic förslag med mer pengar till de mindre bemedlade spelarna skulle vi kanske se mindre uppgjorda matcher framöver på den högsta nivån.

I min värld är det en bra och konstruktiv tanke. Jag är utled på hur Djokovic behandlas i engelsk press. Visst blev han erbjuden brittiskt pass och medborgarskap när han var 17 år men han avböjde, efter långt gångna diskussioner. Är det därför engelsk press skriver i princip allt vad som passar deras syften? De har utmålat honom i snart 15 år som om han vore en simpel skurk. Lägg ner det narrativet! Föreställ er hur brittisk press hade skrivit om honom om han accepterat det brittiska medborgarskap. Inte som en skurk i all fall, det har jag svårt att tro.

Federer är favorit på herrsidan och han är titelförsvarare efter att ha slagit Nadal i finalen förra året. Nadal är andrahandsfavorit och Djokovic tredjehandsfavorit. Enligt Mats Wilander, Aftonbladet den 15/1, finns det ingen som kan slå honom i årets startfält. Märklig kommentar då Federer har minusstatistik mot både Nadal och Djokovic. Nadals halva är betydligt enklare än Federers och jag blir personligen förvånad om inte Nadal står som en av två finalister.

Djokovic och Federer är på samma halva som exempelvis A Zverev, Kyrgios, Thiem, Goffin, Berdych och Del Potro. Det är ett riktigt getingbo. Personligen blir jag förvånad om Djokovic tar sig till semifinal. Han har sedan Wimbledon i somras spelat två uppvisningsset mot Thiem och ett supertiebreak mot en pensionerad Leyton Hewitt. Djokovic är inte riktigt hundra ännu efter armbågsfrakturen och jag räknar därför inte med att han når längre än en kvartsfinal. Men jag har väldigt gärna fel. Skulle vara en drömsemifinal mellan Federer och Djokovic. Båda spelarna har dock gott om potentiella snubbelhinder på vägen.

Noterbart är att de svenska representanterna i singelklassen, Johanna Larsson och Elias Ymer, båda blev utslagna i första omgången. På herrsidan tror jag att Nadal slutligen står som vinnare. På damsidan är det väldigt öppet. Mitt tips är att Kerber vinner damklassen.

Sladjan Osmanagic

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en bonus om 500% extra upp till 500 kronor!

 

Missa inte senaste avsnittet av podcasten Uppsnack med Jonas & Sladjan