sladjan-osmanagic

“VAR – framtiden eller inte?”

VAR har stått i centrum inom fotbollsvärlden den senaste tiden. Och det av lite olika anledningar. Som ofta när det kommer till fotboll möts förändringar, på förhand, ofta med skepsis.

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en bonus om 500% extra upp till 500 kronor!

I lördags spelade Liverpool mot West Bromwich i FA-cupens fjärde omgång på Wembley. Den första halvleken var sällsynt händelserik och VAR stod absolut i centrum. Låt oss gå igenom vad som hände under de första 45 minuterna. Liverpool tog ledningen. West Brom kvitterade och tog ledningen ganska omgående efter att Jay Rodriguez gjort två fina baljor.

West Brom fick därefter en hörna efter det och Dawson nickade in 3-1. Trodde jag. West Brom spelarna och många fler. VAR gick in och kollade reprisen, varpå målet dömdes bort. Fortfarande 2-1, inte 3-1. Liverpool anfaller och Salah föll ganska lätt i motståndarnas straffområde. Domaren friade. Ingen straff. VAR påkallar domarens uppmärksamhet. VAR kan själv inte ta beslutet huruvida det är straff eller inte. Huvuddomaren springer ut för att titta på reprisen. Han ändrar sig och dömer straff till Liverpool. En straff som Liverpool missar. En liten stund senare gör Michael Dawson mål igen. 3-1 till West Bromwich. Eller? Nej! VAR går in i igen och kollar. Målet godkänns. 3-1 till West Bromwich, trots allt.

Efter matchen klagade Klopp, med all rätt, på tilläggstiden i första halvlek. Det skulle vara sju minuter, men det blev fyra istället. Det i sig är väldigt allvarligt, tycker jag, att man spelar fyra minuter för lite i en halvlek. Det är ganska långtifrån okej. Det är rent ut sagt för jävligt. Att domarna missar tre minuters speltid är häpnadsväckande.

Jag gillar VAR och tror på det. Det är framtiden och det handlar mycket om att vänja sig. I matchen mellan Liverpool och West Brom kanske användandet av VAR gick till överdrift. Någonstans kanske det räcker med att granska mål och straffsituationer. Det som stör mig är att VAR måste användas i samtliga eller inga matcher alls i en cup, serie eller mästerskap. För rättvisans skull.

Sladjan Osmanagic

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en bonus om 500% extra upp till 500 kronor!