13 augusti 2019 Celtic Cluj Speltips

Speltips Rangers – Celtic 2/1: Old Firm!

Klassiska rivalmötet Old Firm är hetare än på mycket länge. Serieledande Rangers tar emot Celtic på Ibrox Stadium och en hel del talar för en jämn, tät och målsnål tillställning.

Steven Gerrards Glasgow Rangers toppar den skotska Premier League med hela 16 poäng före tvåan Celtic – men tabellen är haltande och man har tre matcher fler spelade än lokalkonkurrenten. Toppstriden är således jämnare än vad den ser ut att vara vid en första anblick. Men Celtic är helt klart pressade att vinna för att kunna börja knapra in.

Rangers vann det senaste Old Firm-derbyt som spelades den 17 oktober med 2-0 och man har sett väldigt starka ut hela säsongen, Europa League inkluderat där man gått obesegrade och vann sin grupp före Benfica.

I ligan är man också obesegrade efter 21 spelade matcher. Säsongens enda förlust åkte man på i ligacupen mot St. Mirren. Där fick man dock revansch då man i onsdags besegrade just St. Mirren i ligaspelet med 2-0.

De regerande mästarna Celtic har haft det betydligt kämpigare så här långt. I ligan har man alltså förlorat ett derby samt därtill kryssat fyra av sina 18 matcher. I Europa League slutade man sist i sin grupp efter att endast ha vunnit en av de sex matcherna.

Neil Lennon har således fått en tuff på sin andra säsong från start sedan återkomsten till Celtic. I och med segern med 3-0 mot Dundee United i onsdags har man dock sex raka segrar, Europa League och ligacupen inkluderat så formen är klart uppåtgående.

Historiskt sett målsnålt

Även om Celtics form är stigande så är det ändå så att Rangers nu ses som relativt stora favoriter. En bortaseger står nämligen i hela cirka 3.45 gånger insatsen medan en Rangers-seger ger runt dubbla insatsen.

Att Rangers är favoriter känns också klart rimligt men det är inte sällan som favoriterna faller när det kommer till derbymatcher. Rangers vann alltså senast med 2-0 men de vann också förra säsongens sista möte när de inte var favoriter.

Under 2019 möttes lagen fem gånger av vilka Celtic vann tre och Rangers två. Ser vi till de 8 senaste matcherna är det tydligt att det här brukar bli jämna och målsnåla drabbningar. I 6 av de 8 senaste mötena har det gjorts under 2.5 mål och det har inte gjorts fler än 3 mål i något av dessa derbyn.

Givet detta finns det god anledning att tro att även det här kommer att bli en jämn och målsnål tillställning. Rangers har totalt bara släppt in 5 mål på sina 21 spelade ligamatcher och man har hållit nollan i sina 3 senaste matcher. Celtic har inte varit lika täta totalt sett men också de har hållit nollan i sina 3 senaste matcher.

Celtic har bara spelat 18 ligamatcher men behöver ta in 16 poäng och är således det laget som är mest pressade i det här läget. De behöver vinna den här matchen medan Rangers bör vara relativt nöjda med ett kryss. De förutsättningarna kan komma att prägla matchbilden på så vis att Rangers kan komma att ligga lite lägre och satsa på snabba omställningar.

Rangers behöver i alla fall inte gå på tokoffensiv utan kan vara mer riskminimerande. Sammantaget tror jag att detta borgar för att även detta derby blir tätt, jämnt och målsnålt. Spelet under 2.5 mål till 1.87 gånger insatsen känns därför mycket spelvärt.

Speltips:

Speltips: Under 2.5 mål totalt
Odds: 1.87
Bolag: Unibet
Spelstopp: 13:30 den 2/1 2021
TV: 
Stream: 

Jämför odds: