Speltips, odds & stream inför OS 2018

Vi på Spelbloggare.se storsatsar på vinter OS 2018 från Pyeongchang i Sydkorea. Ni kommer hitta dagliga guider, odds och speltips från tävlingarna direkt här i vår OS-sektion.

Här nedanför ser ni de senaste artiklarna och speltipsen runt OS 2018:

Speltips och artiklar vinter OS 2018 Pyeongchang

25 februari 2018 TV Guide Vinter-OS 2018 Sydkorea tv-tider svenska medaljchanser svenskar

Spelbloggare.se summerar hela den sista OS-dagens schema. Det handlar alltså om söndagen den 25 februari. Här kan du läsa om ...
25 februari 2018 Ryssland OAR Tyskland speltips OS final

OS-finalen i ishockey spelas alltså så tidigt som 05:10 natten till söndag svensk tid. Eller är det kanske morgon redan? ...
25 februari 2018 TV Guide Vinter-OS 2018 Sydkorea tv-tider svenska medaljchanser svenskar

Spelbloggare.se summerar hela OS-schemat lördagen den 24 februari. Här kan du läsa om TV-tider för dagen, alla svenskar som tävlar ...
17 maj 2018 USA Tjeckien speltips ishockey vm kvartsfinal

Det väntar nu bronsmatch i herrarnas hockeyturnering i OS 2018. Tjeckien tar sig an ett Kanada som misslyckades med att ...
25 februari 2018 TV Guide Vinter-OS 2018 Sydkorea tv-tider svenska medaljchanser svenskar

Spelbloggare.se summerar hela OS-schemat fredagen den 23 februari. Här kan du läsa om TV-tider för dagen, alla svenskar som tävlar ...
14 maj 2018 Kanada Lettland speltips ISHOCKEY VM

Efter den fina insatsen mot Sverige i kvartsfinalen ska tyskarna nu försöka hålla OS-drömmen levande via seger mot Kanada i ...
OS Olympiska spelen 2018
Foto: Lazyllama

Den nionde februari drar OS 2018 igång i Sydkorea. För dig som gillar betting är det ett fint tillfälle att hitta fördelaktiga odds på marknader som du inte vanligtvis spelar på. Det tävlas i allt från alpin skidåkning och rodel till ishockey och curling. Håll utkik!

När de olympiska spelen 2018 smyger igång den nionde februari kommer vi att hårdsatsa – precis som vanligt när det är dags för ett stort mästerskap. Det innebär allt från analyser och speltips till streams och guider inför de olika sporterna i OS.

OS arrangeras den här gången i sydkoreanska Pyeongchang och drar alltså igång den 9 februari med en öppningsceremoni. Invigningsceremonin, som inte sällan är en ganska maffig tillställning där samtliga nationers tävlande tågar in under sin respektive flagga, kommer att äga rum på Pyeongchans Olympiastadion. Dryga två veckor senare är det dags för avslutningsceremonin, som förhoppningsvis blir slutpunkten på ett framgångsrikt svenskt mästerskap på flera fronter. Märk väl att det tävlas i många olika grenar i de olympiska spelen. Det handlar om alpin skidåkning, längskidåkning, backhoppning, nordisk kombination, bob, rodel, curling, short track, freestyle, skeleton, skidskytte, skridskor, snowboard, konståkning och ishockey.

Det tävlas i totalt 102 grenar i femton sporter under OS i Sydkorea 2018. Inför detta olympiska spelen är mix-dubbel i curling, big air för snowboard, lagtävling i alpint och masstart i skridskor nya grenar på OS-programmet gentemot hur det har sett ut tidigare. Samtidigt är parallellslalom inte längre en gren inom snowboardåkningen i OS.

Det är med andra ord en hel del sporter som ska avgöras och som ur spelsynpunkt är intressant för den som är intresserad av betting. För svensk del finns det medaljchanser på flera fronter, med många duktiga skidåkare både utför och på längd.

Tänk på att sydkoreanska Pyeongchangär ett ganska kallt område vid den här tiden på året. Det ligger på runt 300 meters höjd och väntas vara strax under nollgradigt under dagarna. På natten är det betydligt kallare än så. Tävlingarna kommer att avgöras på totalt 13 olika arenor, varav fem liggor utanför i Alpensia resort.

Det kan nämnas att två andra länder sökte om att få arrangera de olympiska spelen. Dels ville Tyskland och området kring staden München vara arrangör för det hela. Även Frankrike och området runt Annecy skickade in en ansökan och fanns med i den omröstning som den internationella olympiska kommittén höll inför sin IOK-kongress i sydafrikanska Durban 2011. Det blev alltså Sydkorea och Pyeongchang som vann omröstningen – dessutom överlägset – och som därmed får arrangera det hela.

Vilken TV-kanal sänder Vinter-OS 2018

Det är Discovery Networks International som har rättigheterna till att sända OS 2018 för svenska tittare. Det innebär att du följer allt från ishockey till skidåkning på kanaler som Eurosport, Kanal 5, kanal 9 och kanal 11 i februari månad.

Huvudkanalen kommer att bli Kanal 5. Därmed kan man vänta sig att de flesta intressanta evenemangen – då ur ett svenskt perspektiv – kommer att sändas på den kanalen.

Det går naturligtvis även att se tävlingarna under de olympiska spelen på streams. Den som hellre livestreamar än följer vi vanlig linjär tv kan registrera sig för Eurosportplayer, som är den streamtjänst som hör direkt till Discoverys sportsändningar. Om det är livestreaming som gäller för din del gäller det helt enkelt att registrera ett konto där.

Under OS kommer Discovery Networks Sweden att sända dygnet runt under 16 raka dagar, något som innebär att de kommer att sända fler OS-timmar än vad något annat svenskt tv-bolag gjort under något OS tidigare. Det är med andra ord en storsatsning vi har att göra med, perfekt för den som älskar att följa OS från tv-soffan eller var du nu må sitta i februari månad.

Den svenska OS-truppen

Den trupp med svenska deltagare som reser till Sydkorea för att tävla om medaljer består av en rad duktiga atleter, där affischnamnen som bekant är Marcus Hellner och Charlotte Kalla inom längdskidåkningen. Det ska också sägas att det kommer till en trupp på runt 25 man som ska representera Sverige i ishockeyn.

Agnes Knochenhauer (curling), André Myhrer (alpint), Anna Hasselborg (curling), Charlotte Kalla (längdskidor), Christoffer Sungren (curling), Frida Hansdotter (alpint), Henrik Harlaut (freestyle slopestyle inom freeskiing), Henrik Leek (curling), Jennie Wåhlin (curling), Jesper Tjäder (freestyle slopestyle inom freeskiing), Marcus Hellner (längdskidor), Niklas Edin (curling), Oskar Eriksson (curling), Rasmus Wranå (curling), Sandra Näslund (freestyle skicross), Sara McManus (curling), Sofia Mabergs (curling), Stina Nilsson (längdskidor), Sven Thorgren (snowboard slopestyle), Victor Öhling Norberg (freestyle skricross).

Ishockey hamnar i fokus – utan spelare från NHL

Det blir inga NHL-spelare i de olympiska spelen 2018. Med andra kommer det som är världens mest prestigefyllda turnering för hockeyspelare att avgöras utan många av världens bästa hockeyspelare, något som ofrånkomligen lär påverka stjärnglansen och digniteten för hela turneringen.

Å andra sidan ska det fortfarande spelas OS-ishockey mellan många klassiska nationer, som dock måste skicka andra spelare än vad de hade hoppats på. För tittarna går det fortfarande att njuta av förstklassig ishockey och möjligen kan det här rent av öppna för det svenska landslaget Tre Kronor.

Som bekant har Sverige vunnit OS vid flera tillfällen tidigare, 1994 och 2006, vilket inte minst är ett bevis på vilken tyngd Tre Kronor har i sådana sammanhang. Den här gången blir det som sagt en annorlunda turnering och kanske kan det öppna för en svensk medalj. Som vanligt känns det på förhand som att ishockeyn är en av sporterna där den svenska medaljchansen är som starkast.

Då är det premiär för OS-hockeyn

Den första omgången i herrarnas OS-turnering spelas den 14 februari. Först ut är matcherna mellan Slovakien och Ryssland samt USA och Slovenien. Hela turneringen kommer att avgöras i hallarna Gangneung hockeycenter och Kwandong hockeycenter, som alltså ligger i sydkoreanska Pyeongchang.

Finalen kommer att spelas den 25 februari. Kanada är den nation som kommer till turneringen som regerande olympiska mästare, men det är självklart att deras lag blir försvagat av att inga NHL-spelare väntas medverka.

Gruppindelning för OS-hockeyn

Gruppindelningen ser ut enligt följande. Det som gäller för gruppspelet är att det lag som vinner gruppen går direkt vidare till slutspel, där det första steget alltså är kvartsfinal.

Grupp A: Kanada, Tjeckien, Schweiz och Sydkorea.
Grupp B: Ryssland, USA, Slovakien, Slovenien.
Grupp C: Sverige, Finland, Norge, Tyskland.

När gruppspelet är över räknas samtliga tolv lags resultat in i en gemensam tabell för att räkna ut vilket fjärde lag som tar sig direkt till en kvartsfinal. Det lag som – förutom de tre gruppettorna – tagit flest poäng är det lag som också går direkt till en kvartsfinal och således slipper en extra omgång för att kvalificera sig dit. Skulle två lag hamna på samma poäng efter gruppspelet är det målskillnad som avgör, därefter är det flest gjorda mål som gäller. Om allt är samma avgör rådande världsranking vilket lag som tar sig direkt till kvartsfinal.

Övriga lag – det vill säga lag fem till tolv – gör sedan upp i fyra inbördes matcher om en plats i kvartsfinalerna. Väl i kvartsfinalen väntar något av de fyra lagen som redan kvalificerat sig för kvartsfinalen. Med andra ord lönar det sig kraftigt att vinna gruppen redan i det första steget för att på så sätt slippa möta någon av de andra gruppvinnarna tidigt i turneringen.

Viktiga datum för OS-hockeyn

20 februari: Då spelas kvalificeringsmatcherna till kvartsfinal, vilket kan liknas vid åttondelsfinaler.
21 februari: Då spelas samtliga fyra kvartsfinaler.
23 februari: Då spelas båda semifinalerna.
24 februari: Då spelas bronsmatchen.
25 februari: Då spelas finalen.

Lagen har kvalat sig till turneringen på olika sätt. För åtta lag – Kanada, Ryssland, Sverige, Finland, USA, Tjeckien, Schweiz och Slovakien – var det direktkvalificering som gällde eftersom lagen ligger på topp åtta i IIHF:s världsranking från år 2015. Annat var det för Slovenien, Tyskland och Norge som först blev klara för de olympiska spelen efter att ha vunnit sina respektive grupper i kvalturneringar som spelades i slutet av 2016. Sydkorea är givetvis innehavare av en plats på grund av att de rattar hela mästerskapet.

Ganska goda svenska medaljchanser

Precis som vanligt är det inom vissa sporter och grenar som de svenska medaljchanserna är koncentrerade till. Förutom ishockey så handlar det primärt om utförsåkning – det vill säga olika alpina grenar – samt längdskidåkning. Det finns också svenska medaljhopp inom skidskytte. Det här är traditionellt sett starka svenska grenar, varpå det också brukar finnas ett stort allmänt intresse för grenarna. Det går inte heller att blunda för curling, som blivit en riktig institution inom det svenska idrottsväsendet de senaste mästerskapen, troligen beroende på stora svenska framgångar på både herr- och damsidan inom just den sporten.

Inom längdskidåkningen är det inte mindre än tolv grenar som ska avgöras – däribland sprint och stafett för både damer och herrar. Inom skidskytte är det hela elva grenar som kommer att avgöras, medan den alpina skidåkningen har elva grenar med medaljchanser. Det betyder att det inom klassiskt starka svenska grenar finns flertalet goda möjligheter att faktiskt också säkra medaljer.

By