Grupper Fotbolls EM 2021 – Allt om gruppspelet i EM

Spelbloggare Publicerat: 8 mars 2021

Lottningen är klar! Det är bestämt hur alla EM 2021-grupper kommer se ut i sommarens mästerskap och det är totalt sex stycken, Grupp A till F, med fyra lag i vardera. Det innebär ett totalt antal nationer om 24. Vi fångar in all information om grupper till EM 2021 – allt det senaste nya.

Grupp A

Italien
Turkiet
Schweiz
Wales

Grupp B

Belgien
Ryssland
Danmark
Finland

Grupp C

Ukraina
Nederländerna
Nordmakedonien
Österrike

Grupp D

England
Tjeckien
Kroatien
Skottland

Grupp E

Sverige
Spanien
Polen
Slovakien

Grupp F

Frankrike
Tyskland
Portugal
Ungern

24 lag i Fotbolls EM 2021

Under Fotbolls EM 2021 kommer 24 lag slåss om den åtråvärda titeln som europeiska mästare. Det är förvisso fotbollsnationer av enormt blandad karaktär och kvalitet, varpå det egentligen handlar om ett betydligt färre antal i en eventuell titeldiskussion – men å andra sidan har mästerskap som detta innehållit stora skrällar förut.

Vi listar alla grupper i EM 2021 med innehållande nationer samt uppdateringar efter varenda match.

Så fungerar det: Regler i gruppspelet för EM

Så, hur fungerar alla regler i gruppspelet för EM 2021? Det är inte speciellt komplicerat och tar er igenom alla detajer.

Länderna i respektive grupper möter varandra vid ett tillfälle och alltså blir det tre matcher därifrån. De som kommer etta respektive tvåa avancerar vidare direkt till slutspel, liksom de fyra bästa treorna i mästerskapet. Vem man får möta senare, beror helt och hållet på vilken position man har samt positionerna i övriga grupper.

Som alltid gäller tre poäng för seger och en poäng för oavgjort. Gruppen avgörs först på antal poäng, därefter inbördes möten över målskillnad. Om lagen står på samma poäng samt har spelat oavgjort – då är det alltså målskillnaden som räknas.

Grupp E i fokus

För oss svenskar blir det förstås fokus på Sveriges grupp – Grupp E. Den innehåller, utöver våra hjältar, även Spanien, Polen samt Slovakien. Den stora favoriten är förstås Spanien, men där bakom ser det mer öppet ut och hoppet om slutspel är stort i svensklägret. Det blir några riktigt spännande matcher för oss att sätta tänderna i.

Gruppspelet i EM 2021

Under slutet av 2019 lottades gruppspelet till EM 2021, för att helt sammanställas den 31:a mars 2020 med vilka som plockade de sist platserna via Nations League. Nu är allt klappat och klart inför sommarens europeiska mästerskap i fotboll och så fort ny information tillkommer om alla EM-grupper adderar vi det på den här sidan.