Fantasy Sports Betting

Spelbloggare Publicerat: 16 november 2020

Fantasy Sports Betting är ett av de nyaste fenomenen i bettingvärlden, men växer kraftigt i popularitet och förväntas fortsätta likadant – inte minst i Europa och Sverige. I USA är det redan extremt stort. Vi förklarar fenomenet närmare och slussar dig till de bästa spelbolagen för att testa på detta.

Vad är Fantasy Sports Betting?

Detta är en form av onlinespel som även finns utanför bettingens ramar, men som blir alltmer populärt inom det senare. I korthet ska du sätta ihop ett lag från en specifik liga, med en begränsad budget, och baserat på spelarprestationerna – som grundar sig i statistik – tilldelas ditt lag ett antal poäng som sedermera jämförs i en liga med övriga spelare.

Ligan kan i sin tur se ut på olika sätt, antingen en total från ett visst spelbolag eller en som du sätter ihop med dina vänner. Det senare är särskilt populärt. När detta spelas hos ett spelbolag tillkommer priser i form av pengar och mer specifika regler, hur dessa ska fördelas, beror på turneringsformen samt spelbolaget. Desto bättre resultat, desto mer av vinstsumman blir din.

Ett mer nervkittlande alternativ hos spelbolagen

Fantasy-spel har redan funnits utanför bettingvärlden sedan en bra tid tillbaka, i bland annat Aftonbladet Drömelvan samt Allsvenskan Fantasy, men hos spelbolagen har spelet utvecklats markant. Dels kan vinstsummor finnas i en specifik omgång och vinnarna får alltid sina profits i rena pengar.

Grunden i det hela är emellertid likadant; att du med dina kunskaper ska ta ut det bästa möjliga laget och att den som tilldelas flest poäng också vinner. Precis som när man tippar i övrigt är det den med störst kunskap om sporten, ligan och sannolikhetslära som har störst möjlighet att ta hem potterna.

Fantasy Sport Betting är en växande marknad

För närvarande är det förhållandevis få bettingsajter som erbjuder Fantasy Betting och desto färre är det som har en, i amerikanska mått mätt, stark produkt för detsamma. Vår favorit, hos oss på Spelbloggare.se, är utan tvekan Bethard som på allvar sticker ut och satsar på att bli en svensk pionjär inom spelformen.

Olika spelformer inom Fantasy Betting

Så, vilken form av Fantasy Betting man vill spela är upp till var och en. Alternativen är flera, men med två fundament för spelandet.

Turneringar

Ett max antal spelare kan vara mer, vilket skiljer sig från turnering till turnering, och prispotten varierar beroende på just det samt inköpspriset. Här tävlar i alla fall ett antal bettare mot varandra och desto högre tabellposition man får, alltså antalet poäng i relation till de medtävlande, desto större del av prispotten kammas hem. Turneringarna kan vara allt från en hel säsong till en omgång.

Det här är det mest populära alternativet för de som vill tävla mot nära och kära, en unik turnering, men finns också med tusentals medverkande för den som vill vara med och tampas om desto större summor.

Cash Game

Likheterna till turneringar är slående, men i ett Cash Game profiteras fler av spelarna – exempelvis samtliga på den övre halvan. Detta minimerar risken, alltså är chansen till vinst större, men i takt med det blir även de totala vinstsummorna mindre.

Head to Head

Head to Head innebär, precis som namnet avslöjar, att du spelar mot en annan spelare – det kan vara vem som helst, eller exempelvis en vän. Vinnaren tar allt. Förloraren blir lottlös.

Fantasy mest populärt på Premier League

Fantasy Sports Betting finns för en uppsjö av sporter samt ligor, men är som allra mest populärt för fotbollens Premier League. Detta har naturligtvis med att det är världens mest populära liga i allmänhet. Vi förväntar oss dock att vertikalen även kommer växa inom andra stora ligor samt Allsvenskan för de svenska spelarna.