Spelskola

Emil Jakobsson Publicerat: 5 november 2011

På Spelbloggare.se brinner vi för spel i alla dess former, och inte minst betting online, och vårt mål är att dela med oss av våra kunskaper samt hjälpa svenskar att bli mer framgångsrika när de spelar.

Betting ska vara ett nöje

Spel ska vara ett nöje, oavsett vilken skala man spelar i, och det viktigaste är således att inte tappa kontrollen över ens spelande och riskera förlora summor man inte har råd att förlora. Därför ska man enbart spela för pengar man har råd att förlora – och se eventuella vinster som ett pluss.

Det finns förstås folk som kan leva på spel, men de är få och att nå dit bör inte vara målet för vem som helst. För den absoluta majoriteten är spel en form av underhållning och det ska alltid vara ingångsvärdet när man börjar tippa.

Om man lyckas vässa sina kunskaper finns det dock realistiska möjligheter till att faktiskt tjäna en hacka på sportbetting – och det är också någonting vi på Spelbloggare vill bidra med att ni ska lyckas med.

Håll dig inom ramen för din spelbudget

Budget hit och dit, det är kanske inte det roligaste som finns, men precis som för allt annat man lägger – eller riskerar – pengar på, är det en nödvändighet även gällande spel och dobbel.

Vi rekommenderar därför varmt att sätta en budget för ditt spelande – och att inte för någonting passera den. Det kan handla om såväl en månads- eller veckogräns, som du sätter utifrån dina ekonomiska förutsättningar. Om du kommer upp i den förlustsumman – ta ett andetag och undvik att fortsätta spela.

För att summera det i korta drag; sätt en budget, håll den och försök inte att jaga ikapp förluster.

Välj flera – men bra – spelbolag

Vissa håller sig lojala till ett spelbolag, och det kan man förstås, men då blir det svårare att pricka de bästa möjliga oddsen samt att utbudet på spel, kampanjer och annat skoj blir mindre. Att använda sig av flera spelbolag har således många fördelar. Dessutom får du färre bonuserbjudanden att sätta tänderna i!

Det första att tänka på när man väljer spelbolag är att de har svensk spellicens – för din säkerhet som spelare och kund. Dessutom ska man se över hur spelutbudet, oddsen och tillgängligheten till kundtjänst ser ut.

När du öppnar ett nytt spelbolag via oss på Spelbloggare kan du känna dig säker att de uppfyller de grundläggande kraven och lite till därutöver. Vi marknadsför enbart spelbolag med svensk licens.

Tips när du spelar

Att spela är enkelt – att spela smart är en annan sak. Därför har vi radat upp ett antal knep och knåp att tänka på när du bettar.

Håll dig till dina expertområden

Spela på de sporter, ligor, lag eller event du redan har – eller skaffar dig – kunskap om. Då ökar du dina chanser att vinna så mycket som möjligt. Läs även på mer specifikt om hurdana förutsättningarna är inför matchen. Är ena laget skadeskjutet? Hur har de presterat de senaste veckorna? Allt sådant ska tas hänsyn till.

Dela upp spelkassan

Även om ett odds ser extremt lockande ut, är det alltid bra att skydda sig mot variansen som finns i spelandet. Detta behärskas enklast genom att spela med enheter – eller units, facktermen för begreppet.

Detta innebär att du aldrig spelar med större summor än en viss procent av din totala spelkassa. Hur stor procenten är, det är upp till var och en och det finns flera skolor för detta. Vissa påstår max 10% av kassan, andra 5% eller 3%. Vi ser de två senare som bättre alternativ.

Sannolikhetsläran är viktig

Du bör värdera hur stor chans spelet har att sitta, samt om det specifika oddset är av värde att syna. Att spela handlar med andra ord lika mycket om kunskap om det specifika eventet som matematik och sannolikhetslära. Att räkna om odds till procent är ett bra knep för att enklare förstå detta.

Spela till bästa odds

Och när du hittat ditt spel – placera det till bästa möjliga odds. Därav vikten att använda sig av flera bettingsidor. Husets marginaler minskar därmed och du kan få en bättre avkastning på spelandet.

Guider till bättre spelande:

Har du problem med ditt spelande? Sök hjälp!

Har du förlorat kontrollen över ditt spelande? Har glädjen och spänningen skiftat över till ångest? Spelar du för mer än vad du har råd att förlora? Vänligen, se då över ditt spelande och ta hjälp från kunniga inom området.

Stödlinjen – Få hjälp att ta kontrollen över ditt spelande.
Spelpaus – Stäng av dig själv från spel.