Spelskola

Att kunna tjäna pengar eller till och med leva på sportbetting är en dröm som många har, men hur går man egentligen tillväga?

Vi som arbetar på Spelbloggare.se har varit flera års erfarenhet inom spelbranschen och med denna spelskola hoppas vi kunna hjälpa dig ett steg på traven att nå just dina mål, oavsett om det är att tjäna en mindre hacka eller till och med leva på spel.

Läs på – och resten är upp till dig! Vilken betting strategi har du?

LÄS PÅ INFÖR MATCHEN

Nyckeln: vässa på analyserna

Hur analyserar man en match och oddsen i den? Så extremt svårt behöver det inte vara – men det kräver lite tid.

Det handlar om att hitta en balans mellan de olika faktorerna, koka ner dem och värdera de tänkbara utfallen på en specifik marknad. Är oddsets motsvarande sannolikhet större än hur du värderat den? Grattis! Då har du hittat spelvärde, som det ska understrykas är en helt subjektiv uppfattning.

Nedan pekar vi på olika faktorer som vid upprepande tillfällen kommer vara av betydelse för din analys av matchen.

Undvik att alltid spela på favoriter

Det kan locka att spela på favoriter av enkla, psykologiska anledningar – att det utfallet, såklart, har störst chans att inträffa. En favorit kan därför kännas som ett safecard, speciellt stora sådana.

Går tankarna så? Då har du klivit i en av de största nybörjarfällorna, eftersom oddset på favoriten inte behöver motsvara sannolikheten att de vinner. En skräll till oddset 6,00 kan således vara det bättre valet än favoriten till 1,15 – fastän man vet att favoriten med största sannolikhet kommer vinna.

Marknaden, de andra spelarna, brukar dessutom tendera att spela ner mer kända och på pappret bättre medverkande och när oddsen dyker upp kan det därför vara att föredra att i första hand titta på spelen till underdogens favör, i alla fall närmare avspark.

Hittar du en stor oddsfavorit bör den första frågeställningen vara; är de en favorit i fara?

Men förväxla inte detta med att favoriter inte kan vara motiverade att syna, för sådant är inte fallet. Allt handlar om sannolikhet.

Hemma-/bortaplan

Hemma- och bortaplansfaktorn är, inte minst i fotbollens värld, underskattad.

Alla lag påverkas olika mycket av att spela på hemma- kontra bortaplan och det ska man alltid ta hänsyn till. Då kan det vara värt att även titta på statistik från tidigare säsonger, för att kunna hitta diverse mönster.

Har de haft fantastisk hemmastatistik i flera år, men klart sämre borta? Ett praktexempel på det är den spanska klubben Sevilla, som 2016/17 hade 14-4-1/7-5-7 i statistiken och 2015/16 ännu mer anmärkningsvärda 14-1-4/0-9-10 i Primera División. Trots detta ställs de ofta ut som favoriter mot något sämre lag på resande fot och då kan det vara av värde att tänka om – ska de verkligen inneha favoritskapet?

Om man vill vara ännu mer detaljerad i den här typen av statistik kan man titta på faktorer som hur lång bortaresan är, vilket underlag planen har eller om laget brukar prestera inför storpublik eller en mindre sådan.

Bra bortaturné och tillbaka på hemmaplan? Undvik spel!

Här handlar det främst om sporter som ishockey och basket där man spelar flera hemma- eller bortamatcher i följd, en miniturné, innan det återigen är dags för hemmamatch(er).

Något som kunnat avläsas i statistiken är att om ett lag haft flera matcher på resande fot med positivt utfall, att de kan svaja till i den första hemmamatchen därpå – även om alla lag är unika och det inte gäller i samtliga fall.

Risken är sådan att marknaden och oddssättarna då överskattar laget och tänker att de, stärkta av hemmaplan, –publik och god form per automatik ska vara stora favoriter. Risken kan istället vara att de går på en rejäl mina!

Tabellen ljuger – eller?

Att stirra sig blind på tabellen kan vara ett förödande misstag innan ett spel ska placeras – åtminstone den vanliga tabellen.

För hur påverkar egentligen en match som spelades för flera månader sedan? Klart mindre än den som var förra veckan, av uppenbara anledningar. Därför är det smartare att titta på formtabellen och dra slutsatserna utifrån den.

Bara för att ena parten hittas på den undre tabellhalvan och den andra i toppen behöver det inte betyda att de senare nämnda ska vara favoriter. Kanske har det sämre placerade laget vunnit fyra av de fem senaste matcherna och det bättre bara en av dito? Det har klart större betydelse än tabellen som helhet!

Färsk statistik är relevant statistik, är ledordet.

Skador och avstängningar – alltid av olika betydelse

Hur stor betydelse ett avbräck har från ett annat kan vara helt olika. Det kan handla om sport, bredd på truppen och huruvida det är en ledartyp eller ej.

Det som kan slås fast är i alla fall att skadornas betydelse har en tendens att överskattas. En lagsport är just en – lagsport. När 11 man ställer upp i en fotbollsmatch, som exempel, behöver inte ett avbräck på en vanligtvis framträdande spelare vara speciellt förödande, då andra kan kliva fram i frånvaron av den.

Däremot kan sådant som tunn bredd på truppen spela in där. Om spelaren ersätts av en klart sämre sådan, blir de såklart lidande av det – inte minst om det är en ledartyp.

Desto större betydelse har ett avbräck när det handlar om exempelvis en målvakt i ishockey, eftersom deras roll är så pass avgörande, eller en quarterback i amerikansk fotboll.

Motivation spelar roll

Oavsett om det handlar om proffs eller amatörer spelar faktiskt motivation roll i sportens värld – och det kan vara en faktor som oddssättarna inte tar nog stor hänsyn till.

Det klassiska exemplet på detta är hur nykomlingar tenderar att skrälla i premiärer och i vissa fall flera matcher framöver innan verkligheten kommer ifatt – och seriespelet helt enkelt blir vardag. Adrenalinet lägger sig och de få extraprocenten som betyder så mycket planas ut.

Även i den andra delen av spelåret påverkar motivationsfaktorn alltmer – om ett lag exempelvis inte har någonting att spela för och det andra ska försöka undvika nedflyttning, slåss om Europaplatser eller titeln. Detta kan i första hand appliceras under den absoluta slutspurten, när en-två-tre matcher återstår.

I vissa fall kan det även vara värt att titta på kommande matcher. Är de exempelvis mitt i en period av Europaspel? Då kanske fokus är på nästa uppgift och att rotation kan vara ett faktum, men framförallt att fokus kan vara fel. Där finns också en faktor som tätt spelschema och trötta ben att ta hänsyn till.

Ta del av våra speltips

Hos Spelbloggare.se finns det speltips uppe – varje dag!

Vi förstår vikten av att spara tid för er läsare samtidigt som ni kan göra en hacka på att rygga spelen, vilka är av goda resultat. Ni hittar allt från NHL, till NBA och Allsvenskan. Ni kan alltså bli vinnare på spel – utan mer än ett par klick och minuters arbete.

I speltipsen hittar ni dessutom allt inför matcherna, oddsen till dem och en herrans massa statistik. Håller ni inte med vår analys och slutkläm? Då har ni åtminstone informationen att kunna göra en egen analys – allt på ett och samma ställe.

Utöver det hittar ni en oddsjämförelse, de bästa bonusarna och annat material i form av krönikor från bland andra Jonas Dahlquist och Sladjan Osmanagic samt videospeltips från den sistnämnda.

Lär dig, av dig själv

Alla har olika koncept och recept för att lyckas med spel och därför är den bästa läraren just – dig själv. Misstag behöver inte nödvändigtvis ses som misstag, utan kan användas som en lärdom och det är vad som skiljer de bästa sportbettarna från resten.

Det första och kanske enskilt bästa tipset är att bokföra sina spel i ett spreadsheet. Då får du, efter en tid, en överblick över vilka sporter, marknader och ligor där resultaten är positiva och vilka de är negativa i.

Utifrån detta kan enkla slutsatser dras; vad som är värt att hålla vidare på och vad som behöver förändras. Kanske är det inte ens värt att spela på exempelvis svensk ishockey, eller om vissa saker behöver omvärderas, medan NHL är en guldgruva.

Kom dock ihåg att det krävs en mängd spel – absolut över 100, men helst upp mot 1 000 – innan rättvisande slutsatser kan dras.

Har du lite sämre resultat under en period? Få inte panik! Bättre resultat? Få inte hybris! Håll det alltid konsekvent. Titta närmare på resultaten, analysera och utvärdera. Då blir du per automatik en bättre och bättre spelare.

Räkna om odds till procent

Grovjobbet är avklarat! Analysen prickfri. Alla faktorer som kan påverka inräknade. Därefter kommer den sista uppgiften – att identifiera var spelvärdet hittas, om det finns.

Enklaste sättet för detta är att värdera det specifika spelets chans att sitta, i ditt tycke, och därefter räkna om oddset som erbjuds i procent. Då får man det svart på vitt om spelet faktiskt är värt att investera i.

När oddsen omvandlas i procent blir det dessutom enklare att se det hela klarare; varför är denna storfavorit inte spelvärd? Helt enkelt för att de inte vinner i över 90% av fallen, exempelvis. Just för att utesluta alldeles för stora oddsfavoriter är detta en ögonöppnare.

För att räkna ut hur många procent ett odds motsvarar gör man enligt följande:

1 / oddset = procenten.

Man kan även räkna andra vägen; om man själv anser att lag 1 har 70% chans att vinna matchen kan man räkna 1 / 0,7 = 1,42, vilket betyder att oddset måste vara minst 1,42 för att man ska hitta värde i det. Svårare än så är det inte.

Här nedanför är några exempel:

1,1 = 90,91%
1,3 = 76,92%
1,5 = 66,67%
1,7 = 58,82%
1,85 = 54,05%
2,0 = 50%
2,2 = 45,45%
2,4 = 41,67%
2,6 = 38,46%
2,8 = 35,71%
3,0 = 33,33%
3,5 = 28,57%
4,0 = 25%
4,5 = 22,22%
5,0 = 20%

Satsa på att slå stängningsoddset!

En fingervisning på att du är rätt ute när du spelar är att du slår stängningsoddsen i de flesta fall.

Detta betyder med andra ord det odds som synades är högre än vad samma spel står i vid spelstopp. Lyckas du med detta allt som oftast, då talar mycket för att du kommer tjäna pengar i det långa loppet. Mycket handlar om att lära sig olika mönster och de psykologiska faktorerna som spelar in för marknaden. Var alltid ett steg före!

Detta med att slå stängningsoddset är högst relevant vid tidiga spel, alltså lång tid innan spelstopp. Då slipper oddsen påverkas och justeras alltför mycket av marknaden, vilket i vissa situationer kan vara en fördel och andra en nackdel.

Syna det bästa oddset

Att jämföra odds och syna det bästa oddset är en förutsättning för bli en vinnare på sportbetting. Små skillnader, som 1,85 istället för 1,80, kanske inte känns som en superstor deal, men över tid och ett antal spel påverkar det resultatet enormt.

Genom bara använda en bookie mer eller mindre elimineras alla chanser till att plussa. Använder du flera? Då är möjligheterna stora!

I vår oddsjämförelse här på sidan hittar du de oddsen från de bästa spelbolagen.


Skrivet av: