Odds

Spelbloggare Publicerat: 7 december 2020

Odds är vad hela marknaden runt sportbetting handlar om och det sätts av spelbolagens oddssättare. Grunden i det hela är att det ska motsvara sannolikheten att ett visst spel sitter, även om fler faktorer spelar in. Hur fungerar odds? Vad är odds? Var kan jag spela på odds? Vi förklarar!

Tips – här kan du spela på odds

Betinia
120 kronor gratisspel!

18+ år – Regler & villkor gäller, Stödlinjen

Fantastisk
Recension
5.0
Betyg
Hämta bonus!
Coolbet
100% - 500 kronor

+18 år. Regler & villkor tillämpas. Stödlinjen.

Fantastisk
Recension
5.0
Betyg
Hämta bonus!
Campobet
120 kronor gratisspel!

+18 år. Regler & villkor tillämpas. Stödlinjen.

Fantastisk
Recension
5.0
Betyg
Hämta bonus
Casumo
100% insättningsbonus upp till 500 kr + 40 freespins

18+ • Min. insättning 100 kr • 100% upp till 500 kr • 30x Omsättningskrav (bonus + insättning)• 40 free spins i Big Bass Bonanza värde 1 kr/st, omsättning 10x • Giltigt 60 dagar • Endast nya spelare. • Spela ansvarsfullt • http://Stödlinjen.se • Regler & Villkor gäller.

Fantastisk
Recension
4.8
Betyg
Hämta bonus!
LeoVegas
100% gratisspel värderat till hela 500 kr

18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.17. Regler & villkor gäller. stodlinjen.se – spelpaus.se. Spela ansvarsfullt. Läs fullständiga regler och villkor här.

Fantastisk
Recension
4.9
Betyg
Hämta bonus!

Hur fungerar odds?

Odds sätts av spelbolag – och de publiceras för tippare att spela på. Ett odds ska motsvara sannolikheten för ett visst utfall, exempelvis i en fotbollsmatch, och ska spelas om man ser ett värde i oddset. Det innebär alltså att man värderar chansen för spelet att sitta som högre än vad oddset vill antyda.

Spelbolagens oddssättare är de som sätter oddsen och dessa är ständigt rörliga, ända tills dess att spelet avgjorts. Saker som kan påverka hur oddset rör sig är om förutsättningarna förändras – exempelvis skador i ett lag – samt hur marknaden spelar. Om tunga insatser placeras på ett specifikt spel, är det mest sannolikt att oddset kommer justeras nedåt av spelbolaget.

Decimalodds

Svenska spelsajter använder sig av decimalodds, liksom majoriteten av bookmakers i Europa. Detta kallas också därför också europeiska odds. Det är med andra ord dessa odds du allt som oftast kommer hitta när du håller på med betting.

Så, hur ser decimalodds ut? Vi visar med två exemplen nedan!

Exempel:
1.50 på Hammarby att vinna över Mjällby.
Den som placerar 100 kronor på spelet återfår då 150 kronor om det sitter, varav 50 kr av dessa är ren vinst. Om spelet missar, då erhåller spelbolaget hela insatsen.

Exempel:
2.20 på Helsingborg att vinna över Kalmar.
Den som placerar 100 kronor på spelet återfår 220 kronor om det sitter. 120 kr av dessa är alltså ren vinst. Förlust på spelet innebär att du blir helt lottlös.

Om spel och odds

Många tusentals svenskar spelar på regelbunden basis och de flesta lär ha kommit i kontakt med odds någon gång. Betting är nämligen en av de mest populära underhållningsformerna som finns. Vissa kan till och med tjäna pengar och leva på det.

Att spela på odds är helt enkelt att vadslå mot ett spelbolag och deras oddssättare. Under åren har marknaden utvecklats i raketfart, varpå utbudet blivit extremt mycket bättre. Majoriteten av allt spel sker det facto online.
Man kan spela på det mesta. Allt från underhållning, som vinnare av Melodifestivalen, till politik, som på Riksdagsvalet, och inte minst sport i alla dess olika former. Det senare är det i särklass mest populära för oddsspel – och bland svenskar dominerar fotbollen.

Numera kan man spela på marknader som exempelvis matchresultat, antalet mål i en match och hörnor. Spel på odds kan placeras såväl inför matcher som i form av livebetting, alltså under tiden ett event pågår.

Vad innebär höga respektive låga odds?

Någonting som ofta blandas ihop är vad innebörden av höga odds respektive låga odds är, men egentligen är det enkelt att förstå.

Ett högt odds innebär att sannolikheten för ett spel att sitta är lågt, men återbäringen blir större om det sitter. Exempel på ett högt odds är 5.00 i decimalform – alltså fem gånger insatsen. En placerad hundralapp blir till 500 kr om spelet sitter.

Ett lågt odds innebär att sannolikheten för ett spel att sitta är högt, men där är istället återbäringen lägre om det sitter. Exempel på ett lågt odds är 1.20 i decimalodds – där en hundralapp placerad blir till 120 kronor om spelet sitter.

Summa summarum: höga odds är detsamma som liten sannolikhet. Låga odds är detsamma som stor sannolikhet.

Det finns andra former av odds

Det är alltså decimalodds som du kommer se och spela på hos svenska bookmakers, men det kan finnas en möjlighet att ställa om dessa. I andra delar av världen är det nämligen andra former av odds som är standard. Dessa är bland annat: Amerikanska odds och Engelska Odds.